Kárpát-medence
Semjén az RMDSZ kongresszusán: Magyarország sikeres Romániában érdekelt
Ponta: az alkotmány is szentesítheti, hogy a romániai magyarok az ország részei

(Hírösszefoglaló)

Eddigi történetének legnagyobb létszámú, a szervezők által "feladatkijelölőnek" nevezett kongresszusra ült össze szombaton a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Csíkszeredában, amelyen a 777 küldött elfogadja a szervezet új programját és alapszabályát. A romániai magyarság parlamenti képviseletét ellátó szervezet 11. kongresszusán nem lesz tisztújítás.

Magyarország abban érdekelt, hogy Románia sikeres legyen, és az erdélyi magyarság szülőföldjén otthon érezze magát - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke szombaton Csíkszeredában, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 11. kongresszusán elmondott beszédében.

Semjén Zsolt elmondta, a magyar kormány számára minden államközi kapcsolatban az első szempont, hogy milyen helyzetben van az adott országban élő magyar kisebbség. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: Magyarország a román modell alapján adta meg a lehetőséget arra, hogy határain túl is felvegyék a magyar állampolgárságot. "Ami Romániának és a románságnak jó Moldova tekintetében, az nekünk is jó Erdély tekintetében" - jelentette ki Semjén Zsolt.

A román és az EU-zászló mellett elismeri a helyi jelképeket

A Romániát nemzetállamként meghatározó alkotmány első cikkelyének megváltoztatására nincs reális esély, de olyan módosításra igen, amely garantálja, hogy a romániai magyarok az ország részei, egyenlő és legitim polgárai - hangoztatta Victor Ponta román miniszterelnök, a Bukarestben kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke szombaton Csíkszeredában, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kongresszusán.

Ponta rámutatott: elengedhetetlen, hogy a román kormány mindig párbeszédet folytasson az RMDSZ-szel, mint a magyar közösség egyetlen választói legitimitással rendelkező képviseletével.
A székely zászlóra utalva rámutatott: egy olyan szabályozást javasolt nemrég az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében elmondott beszédében, amely a román és az EU-zászló mellett elismeri a helyi jelképeket.

Csíkszereda polgármestere: Erőss Zsoltról nevezzék el a város sportcsarnokát

Ráduly Róbert, a házigazda Csíkszereda polgármestere azzal a javaslattal nyitotta meg szombaton a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 11. kongresszusát, hogy a rendezvény helyszínéül szolgáló sportcsarnokot a Himalájában eltűnt Erőss Zsolt hegymászóról, a város szülöttéről nevezzék el.

Az RMDSZ által "feladatkijelölőként" jellemzett kongresszust a magyar, a székely, a román és az európai himnusszal nyitották meg, a 777 küldöttet, a több mint száz meghívottat és csaknem kétszáz újságírót köszöntő Ráduly Róbert polgármester pedig egy székely zászlót terített a szónoki pulpitusra.
A székelyföldi város elöljárója köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem működésének kiemelt helyszíne lett Csíkszereda. Hangsúlyozta, hogy az RMDSZ kormányzati tisztségviselői az évek során hozzájárultak a város fejlődéséhez.
Ráduly Róbert kijelentette, hogy a magyar közösség kulturális autonómiát és területi autonómiát is követel Romániában. Elítélte azt, hogy az állam sokkal több pénzt költ "a mi megfélemlítésünket szolgáló állami terror" intézményeire, mint a közösségért dolgozó közalkalmazottakra.
Az RMDSZ kongresszusán magyarországi és romániai parlamenti pártok, valamint európai kisebbségi szervezetek vezetői jelezték részvételüket. A kongresszuson mások mellett jelen van Victor Ponta román kormányfő, a Bukarestben kormányon lévő Szociáldemokrata Párt elnöke és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes is.
A romániai magyarság parlamenti képviseletét ellátó RMDSZ 11. kongresszusán nem lesz tisztújítás, de a küldöttek új programot és alapszabályt fogadnak el. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nemzet megmaradásához elengedhetetlen, hogy a határon túl élő magyarok gyerekei magyarul tanulhassanak, ehhez járulnak hozzá a különböző anyaországi támogatási programok - mondta el a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában. Potápi Árpád János...
2021. JÚNIUS 10.
[ 10:15 ]
A muravidéki magyarság nem futamodott meg a járvány miatt, hanem épp ellenkezőleg, szülőföldjén akar boldogulni, és ott fektet a jövőjébe - hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdai szlovéniai látogatásán. Potápi Árpád János Magyar Jánossal, Lendva polgármesterével és...
2021. JÚNIUS 9.
[ 18:11 ]
Megjelentek a határon túli területeken a magyar nyelvű oktatást és nevelést támogató, a magyar iskolaválasztást ösztönző Szülőföldön magyarul program idei felhívásai - jelentette be Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. A...
2021. JÚNIUS 9.
[ 12:18 ]
Beolvasás folyamatban