Közlemények
Magyar-szerb határon átnyúló együttműködés a kutatási és ipari együttműködések fejlesztéséért

A Szegedi Tudományegyetem az Újvidéki Egyetemmel, valamint Business Incubatorral együttműködésben katalizálta a határon átnyúló, a CB régió két legnagyobb felsőoktatási központjához köthető kutatásokat és ipari együttműködéseket olyan közös módszertani, szolgáltatási portfoliófejlesztésekkel, amelyek alkalmassá teszik a kutatóhelyeket az iparban közvetlenül alkalmazható új technológiák, folyamatok, prototípusok, termékek fejlesztésére. A tevékenység fejlesztése az IkNNOw, HUSRB/1602/41/0158 „Cross-border Knowledge and Technology Transfer Platform to support young researchers and innovative SMEs and to catalyze their business-academia type cooperation” projekt része, az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság szakmai koordinációjában valósult meg.

A projekttel egy Tudás és Technológia Transzfer „knowledge platformot” hoztak létre az együttműködő partnerek a két régió közti tudásmegosztás és hasznosítás érdekében, képzések és versenyek révén pedig segítették a fiatal kutatók vállalkozóvá válását, illetve ösztönözték a start-up és spin-out cégek létrehozását. A régióbeli vállalkozások és további innovatív KKV-k fejlődését üzleti menedzsment szolgáltatásokkal, tréningekkel támogatták.

Az együttműködésben létrehozott platform, számos tudásanyag mellett e-learning tananyagnak ad helyet, mely biztosítja az érdekelt kkv-k és vállalkozó szellemű hallgatók, kutatók innovatív fejlődését. A projekt megvalósult képzéseiben kiemelt témák: innovációmendzsment, kommunikáció, marketing, valamint design gondolkodás. A tréningekkel közel 70 kis- és középvállalkozást, valamint 140 fiatal kutatót értünk el, az érintettek a gyakorlatban is alkalmazható tudásra tettek szert, melyet profi trénerek biztosítottak.

A hallgatók, valamint fiatal startupperek bevonásának célja: a fiatalok vállalkozóvá válásának segítése különböző szolgáltatások által, illetve a vállalkozói szemlélet átadása révén. A képzések után a vállalkozó kedvű fiatalok ötletversenyeken mérettethették meg magukat, illetve mutathatták be ötleteiket. A döntőre készülő csapatok előszűrése magyarországi és szerbiai helyi versenyekkel kezdődött. Összesen 9 magyar és szerb csapatot választottak ki a nemzetközi döntőn való részvételre. Orbán Levente és Király Bence, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar két mérnök informatikus hallgatója a vendéglátóipari területhez kapcsolódó, míg Tóth Anett és Pintér Kinga, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar két kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatója a lakótárskereséssel kapcsolatos ötletet prezentálta. Fehér Nándor, az SZTE TTIK programtervező informatikus hallgatója pedig a vendéglátóiparhoz kötődő ötletét mutatta be. A szerbiai csapatok a mezőgazdaság, energiagazdálkodás, mikrobiológia területről hozták el ötleteiket.

###

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.

Kapcsolat:

[projekt neve] Határmenti Tudás- és Technológiatranszfer Platform a fiatal kutatók és innovatív KKV-k támogatásáért és az üzleti-egyetemi együttműködés elősegítésért – Cross-border Knowledge and Technology Transfer Platform to support young researchers and innovative SMEs and to catalyze their business-academia type cooperation

Hős Adrienn, ipari kapcsolati menedzser

Szegedi Tudományegyetem

+36 70 439 9212

hos.adrienn@rekt.szte.hu

JOGI NYILATKOZAT

Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben a Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Hagyományok Háza hetedik alkalommal szervezi meg az Országos Fiatal Népi Ékszerkészítők Tehetséggondozó Táborát a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a találkozó által már közel száz fiatal tehetség juthatott táborozási lehetőséghez. Idén Tápiószentmártonon, augusztus 10-14. között rendezik a programot....
2020. JÚLIUS 2.
[ 16:42 ]
A 2020-as év egy fontos mérföldkövet jelent a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének tanárképzési programjában, ugyanis az egyik legjelentösebb rendezvényünk idén 20. évét ünnepli. Két évtized kitartó munkája á11 mögöttünk, ahol az évek során több száz előadó és megannyi pedagógus próbált választ keresni...
2020. JÚLIUS 2.
[ 9:00 ]
A Palics Magyar Művelődési Egyesület, a Palics Helyi Közösség és a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola NYÁRI NAPKÖZIT szervez a palicsi iskola napközijében 4-től 14 éves korú gyermekek számára. A résztvevőket jó társaság, kézműves foglalkozások, társasjátékok, sok mozgás és kiváló hangulat várja. A...
2020. JÚLIUS 1.
[ 13:40 ]
Beolvasás folyamatban