Világ
A poliojárvány ellen oltó nőkkel végeztek Afganisztánban

Két önkéntessel és egy ápolónővel végeztek fegyveresek Afganisztánban, míg a gyermekek polio elleni immunizálását végezték, csak egyetlen nappal azután, hogy a kormány bejelentette a nemzeti oltási programot.

Házról házra járó, a polio ellen a gyermekeket beoltó két önkéntessel és egy ápolóval végeztek fegyveresek két külön incidens során Dzsalálábádban, Afganisztánban. A polio elleni védőoltással való immunizáció azért is különösen fontos, mert a vírus gyermekbénuláshoz vezethet, melyre gyógymód nincsen, így ennek csak a megelőzése a lehetséges.

A gyilkosságokra ugyanazon a napon került sor, amelyen a Dzsalálábád egészségügyi minisztériumának épületét robbanás rázta meg, de a kormány szerint ez a támadás nem járt halálos áldozatokkal. Egyelőre egyetlen terrorcsoport sem vállalta magára a támadásokat. A The Guardiannak egy tálib szóvivő elmondta, hogy a polio ellen oltó egészségügyi munkavállalókkal nem a tálibok végeztek.

A támadás egyetlen nappal azután következett be, hogy Afganisztán kormánya nemzeti oltási kampányt indított a polio ellen. A gyilkosságok után az Egészségügyi Minisztérium bejelentette a program ideiglenes felfüggesztését.

A három női dolgozó meggyilkolása emberiség elleni bűntett és nemzetközi szintű nyomozást kíván

– mondta el Orzala Ashraf Nemat, afgán nőjogi aktivista. Hozzátette: a régióban gyakran vesznek célba női dolgozókat az egyes csoportok, hogy így gyakoroljanak politikai nyomást a kormányra.

A polio ellen dolgozó egészségügyi munkavállalókat és önkénteseket gyakran veszik célba különböző paramilitáris csoportok, közöttük a tálibok is, ez pedig óriási akadályt jelent az immunizálási program számára.

A poliojárvány egyre több áldozatot szed az elmúlt három évben Afganisztánban és Pakisztánban, a fertőzésnek akár teljes paralízis lehet a következménye. Mindkét országban nők végzik az oltások beoltását, mivel csak ők férhetnek hozzá a háztartások összes tagjához, így a nőkhöz és a gyermekekhez.

Az Unicef adatai szerint tavaly 56 poliovírusos fertőzésről tettek jelentést Afganisztánban, 2011 óta nem volt ilyen magas ez a szám. (liner.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
München
2021. MÁRCIUS 31. [ 10:14 ]

Ott is vannak oltásellenesek. Csak radikálisabb módszereket alkalmaznak, mint az itteniek.


Péntekre meghaladta az egymilliót Európában a világjárvány halottainak száma – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai hivatala. A pontos adat szerint délelőtt 10 óráig 1 001 313-an haltak meg a földrészen a koronavírus okozta betegség, a Covid-19 miatt. A fertőzöttek száma a járvány kezdete...
2021. ÁPRILIS 9.
[ 22:43 ]
Számos uralkodó és államfő nyilvánította részvétét pénteken Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje halála miatt. Aleksandar Vučić szerb elnök az ország polgárai és saját nevében táviratban fejezte ki részvétét II. Erzsébet királynőnek. Szerbia elnöke hangsúlyozta, hogy Fülöp herceg mindig...
2021. ÁPRILIS 9.
[ 17:36 ]
Csak az orosz féltől függ, hogy mikor kap európai uniós forgalmazási engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő Szputnyik V orosz vakcina - mondta a német kormány egészségügyi minisztere pénteken Berlinben. Jens Spahn tájékoztatóján kiemelte, hogy a német kormány már elkezdte az...
2021. ÁPRILIS 9.
[ 16:16 ]
Beolvasás folyamatban