Világ
Vizsgálatot sürget az ENSZ a lelőtt orosz foglyok ügyében
Betűméret:             

Hitelesnek nyilvánították azt a videót, melyen lelőtt orosz katonák láthatók. Oroszország szerint az ukrán hadsereg hadifoglyokat végzett ki, Kijev szerint azonban az oroszok megadást színlelve nyitottak tüzet az ukrán katonákra, ismerteti az atv.hu.

A New York Times is megerősítette, hogy hiteles az a közösségi médiában terjesztett videó, mely lelőtt orosz katonákról készült. A felvételek alapján azonban nem világos, hogy pontosan mi is történt.

Az első videón melyet az egy ukrán katona vett fel, látható, ahogy orosz katonák egy romos házból kilépve megadják magukat, majd a földre fekszenek. Ezután egy ukrán katona felszólítására még egy orosz lép ki a házból. Ekkor több lövést lehet hallani, de nem látszik, hogy mi történik. A Luhanszki területen készült drónfelvételek alapján azonban kiderült, hogy az orosz katonákat lelőtték.

Moszkva szerint az ukránok háborús bűnt követtek el, hiszen hadifoglyokat végeztek ki. Az ukránok szerint azonban az orosz katona, aki utoljára lépett ki a házból tüzet nyitott, így nem lehet kivégzésről beszélni.

Műhold felvételek alapján biztosan megállapítható, hogy a videó a luhanszki területen, Makijevkában készült, melynek felszabadításáról az ukrán hadsereg november 16-án számolt be.

Az ENSZ emberi jogi hivatala az ügy teljes körű kivizsgálására szólított fel.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Komolytalannak nevezte az orosz elnök békejavaslatát az orosz-ukrán háború lezárásól a német kancellár a ZDF televíziónak adott interjúban. Mindenki tudja, hogy Vlagyimir Putyin ezt a javaslatot nem gondolta komolyan, hanem a svájci békekonferenciához van köze. A G7-vezetők nem is vitatták meg – mondta Olaf Scholz. A...
2024. JÚNIUS 15.
[ 12:19 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölt békejavaslata ultimátum, arról szól, hogy az ő feltételei szerint fejezzék be a háborút, és ez semmiben sem különbözik a korábbi orosz üzenetektől – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Olaszországban, az olasz SkyTG24 hírcsatornának nyilatkozva, amelyet az...
2024. JÚNIUS 15.
[ 8:03 ]
Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek. A katolikus egyházfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, a dél-olaszországi Borgo Egnazia üdülőhelyen mondott beszédet...
2024. JÚNIUS 14.
[ 19:06 ]
Beolvasás folyamatban