Világ
Vizsgálatot sürget az ENSZ a lelőtt orosz foglyok ügyében
Betűméret:             

Hitelesnek nyilvánították azt a videót, melyen lelőtt orosz katonák láthatók. Oroszország szerint az ukrán hadsereg hadifoglyokat végzett ki, Kijev szerint azonban az oroszok megadást színlelve nyitottak tüzet az ukrán katonákra, ismerteti az atv.hu.

A New York Times is megerősítette, hogy hiteles az a közösségi médiában terjesztett videó, mely lelőtt orosz katonákról készült. A felvételek alapján azonban nem világos, hogy pontosan mi is történt.

Az első videón melyet az egy ukrán katona vett fel, látható, ahogy orosz katonák egy romos házból kilépve megadják magukat, majd a földre fekszenek. Ezután egy ukrán katona felszólítására még egy orosz lép ki a házból. Ekkor több lövést lehet hallani, de nem látszik, hogy mi történik. A Luhanszki területen készült drónfelvételek alapján azonban kiderült, hogy az orosz katonákat lelőtték.

Moszkva szerint az ukránok háborús bűnt követtek el, hiszen hadifoglyokat végeztek ki. Az ukránok szerint azonban az orosz katona, aki utoljára lépett ki a házból tüzet nyitott, így nem lehet kivégzésről beszélni.

Műhold felvételek alapján biztosan megállapítható, hogy a videó a luhanszki területen, Makijevkában készült, melynek felszabadításáról az ukrán hadsereg november 16-án számolt be.

Az ENSZ emberi jogi hivatala az ügy teljes körű kivizsgálására szólított fel.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lengyelország kész tárgyalni Ukrajnával a gabonaimportra vonatkozó embargóról, de ehhez Ukrajnának vissza kell vonnia a Kereskedelmi Világszervezethez benyújtott panaszát. Ezt a lengyel mezőgazdasági miniszter közölte, hozzátéve, hogy megkönnyítik az ukrán gabona tranzitját Lengyelországon keresztül más országokba. A...
2023. SZEPTEMBER 23.
[ 11:46 ]
„Szívből jövő köszönetet” mondott pénteken Kanadának Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszország elleni háborúban nyújtott segítségért, mondván, hogy Ottawa segítsége ezrek életének a megmentéséhez járult hozzá. Volodimir Zelenszkij a kanadai parlamentben mondott beszédet. A Justin Trudeau vezette kanadai...
2023. SZEPTEMBER 23.
[ 8:05 ]
98 éves korában meghalt Giorgio Napolitano, volt olasz köztársasági elnök - jelentette az Ansa hírügynökség. Napolitanot 81 évesen választotta elnökké az olasz parlament és 90 évesen mondott le. Napolitano 1953-ban került be képviselőként az olasz parlament alsóházába, a kommunista párt képviseletében. Ő lett az első...
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 23:31 ]
Beolvasás folyamatban