Világ
A pápa húsvétvasárnapi üzenetében a Nyugat-Balkánnak is üzent
Betűméret:             

Ferenc pápa húsvétvasárnapi üzenetében tűzszünetre szólított fel Gázában és a térségben a humanitárius segélyekhez való hozzáférés fontosságát hangsúlyozta, de üzent a Nyugat-Balkánnak is, mondván, hogy az etnikai, kulturális és vallási különbségek ne a megosztottság okozói, sokkal inkább a gazdagság forrásai legyenek.

„Különösen a Nyugat-Balkánra gondolok, ahol jelentős lépések történnek az európai közös projektbe való integráció felé. Az itteni etnikai, kulturális és vallási különbségek nem okozhatnak a megosztottságot, inkább arra kell törekedni, hogy ez az egész Európa és az egész világ gazdagságának forrásává váljon" – idézte a Hina horvát hírügynökség a pápa szavait.

Ferenc pápa beszédében hangsúlyozta, a háború "mindig abszurd és mindig vereség", és "építeni nem fegyverekkel, hanem kinyújtott kézzel és nyitott szívvel lehet". Külön utalt a háborús övezetekben élő gyerekekre, akik „már nem tudnak nevetni”, és azt kérdezik, „miért annyi halál és pusztulás”.

Ferenc pápa a húsvéti misék során, beleértve a vasárnapi üzenetét is, a Krisztus sírját elzáró kőhöz hasonlította a világ bajait. Az üzenet fő mondanivalója azonos volt a szombat esti vigílián elmondott homíliáéval, amelyben az éppen dúló háborúkra és az emberi szenvedésre, a béke fontosságára hívta fel a figyelmet.

Annak ellenére, hogy egészségi állapota miatt kímélni kellett a nagyhéten, Ferenc pápa szombaton maga vezette a vigíliát a Szent Péter-bazilikában, majd pár óra múlva megtartotta a húsvétvasárnapi misét a Szent Péter téren.

A pápa szerint a halált, a gyűlöletet és az ellenségeskedést jelképező követ csak Jézus Krisztus tudta elgördíteni, az ő feltámadása jelenti a reményt és az újjászületést.

Az üzenetében kihangsúlyozta a megbocsátás és a testvériség fontosságát a világ békéjének megteremtésében.

Az MTI híre szerint Ferenc pápa felsorolta az aktuális konfliktusok áldozatait és a nélkülözőket szerte a világon, és imádkozott a béke és a jogállamiság betartása mellett. Kiemelt figyelmet szentelt azonnali tűzszünet kérésének a Gázai övezetben, valamint kérte az ukrajnai és izraeli háborúkban fogva tartott foglyok szabadon engedését és a segélyek eljuttatásának fontosságáról beszélt.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden Moszkvában fogadta Hakan Fidan török külügyminisztert. Fidan, aki a nap folyamán korábban a...
2024. JÚNIUS 11.
[ 21:14 ]
Megkezdődött Oroszországban a nem hadászati nukleáris erők hadgyakorlatának második szakasza – tudatta az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a második szakaszban az orosz és a fehérorosz fegyveres erők egységeinek a nem hadászati nukleáris fegyverek harci alkalmazására való közös felkészítése zajlik a két...
2024. JÚNIUS 11.
[ 21:04 ]
Bűnösnek mondta ki az esküdtszék Hunter Bident a tiltott fegyverbirtoklás és hamis nyilatkozattétel miatt indult büntetőügyben. A Delaware állambeli Wilmington bíróságán kedden meghozott ítélet szerint Joe Biden elnök fia mindhárom felhozott vádpontban bűnös. Az esküdtszék hétfőn vonult vissza döntéshozatalra...
2024. JÚNIUS 11.
[ 20:57 ]
Beolvasás folyamatban