Kultúra
Haramiák újratöltve!
Rablók és gyilkosok ‒ évadzáró bemutató a Szabadkai Népszínházban

Vadonatúj fordításban viszi színre a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Schiller Haramiák című drámáját. Az évad utolsó premierje felkavaró, gondolatébresztő és katartikus élménnyel kecsegtet ‒ derült ki a szerdán megtartott sajtótájékoztatón, ahol rövid jelenetet mutattak be a szereplők: Pálfi Ervin, Szőke Attila, Ralbovszki Csaba, Baráth Attila, Hajdú Tamás és Pámer Csilla. A darab rendezője Gáspár Ildikó, a mai magyar színházi élet sokoldalú alkotója. A bemutatót május 20-án pénteken tartják, az első reprízre 25-én kerül sor a Jadran Színpadon.

„Térey János kimondottan a mi színházunk és társulatunk számára fordította újra Friedrich Schiller világhírű drámáját, a Haramiákat, amely Szabadkán Rablók és gyilkosok címen fut majd” ‒ mondta Gyarmati Kata társulatvezető egyúttal köszönetet mondva a rendezőnek, Gáspár Ildikónak, hogy eleget tett a Szabadkai Népszínház felkérésének, és sor kerülhetett az évad negyedik és egyben utolsó bemutatójára.

Schiller a húszas évei elején írta meg ezt a terjedelmes darabot, amely egyből meghozta számára a világsikert, a belőle kirobbanó energiát igyekszik ez az előadás átadni és aktuálissá tenni ‒ nyilatkozta Pálfi Ervin színész. A dráma a felszínre törő indulatokat mutatja be, elég egy szikra ahhoz, hogy a mélyben szunnyadó hajlamok és erők, illetve a körülmények akár tömeggyilkossá tegyék az embert. Ezek a hajlamok mindnyájunkban megvannak, a kérdés, hogy ki engedi ezt felszínre törni ‒ emelte ki a színművész.

A darab aktualitása abban rejlik, hogy az ember alapvető autonómiaharcáról szól, ami egy mindenkori fiatalkorban megélt energia. A fókuszba állított probléma pedig: hogyan kezeli az egyén a felnőtté válást és az autoritással való szembenállást, a családból történő kilépést vagy éppen a diktatúra elleni szembefordulást ‒ összegezte Gáspár Ildikó. Hozzátette: örömmel jött Szabadkára, ahol már korábban értékes színészeket ismert meg. A rendezőnő nem egyedül érkezett Budapestről, Mocsár Zsófi díszlettervező és Bercsényi Péter animátor segítette itteni munkájában.

Szőke Attila szerint a bűn és a hatalom útjait azonos buktatók szegélyezik: „Aki semmitől sem fél, van olyan hatalmas, mint az, akitől mindenki retteg” ‒ idézte a dráma egyik kulcsmondatát a színész.

Dinamikus és kísérletező zene jellemzi az előadást ifjabb Kucsera Géza zeneszerző jóvoltából, a stíluskeveredés ellenére mégis kompakt érzést kelt a rendhagyó zenei világ ‒ mondta Pámer Csilla színésznő, akit női és férfi szerepben egyaránt láthatunk majd a pénteki bemutatón. A színésznő szerint a Rablók és gyilkosok egy impulzív, elgondolkodtató előadás lesz, amit még sokáig boncolgathatunk majd magunkban.

A színházi évad június közepén ér véget a Szabadkai Népszínházban. A Magyar Társulat ezúttal is számos hazai és anyaországi fesztiválra kapott meghívást ‒ mondta Gyarmati Kata művészeti vezető. Így hamarosan a budapesti, szegedi, újvidéki és kisvárdai publikum is láthatja majd az elmúlt időszak legjobb szabadkai előadásait.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy motivált képíró - illusztráció
2021. JÚLIUS 27.
[ 17:20 ]
Kilenc új helyszínt - köztük a madridi Prado múzeumot ölelő kulturális térséget, európai fürdővárosokat és a kínai Kanton történelmi városrészét - vett fel a világörökségi listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága a kínai Fucsouban zajló...
2021. JÚLIUS 25.
[ 19:55 ]
A világ legrosszabb embere című norvég film nyerte el a XXVIII. Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja fődíját. Joachim Trier alkotása a fő versenyprogram tizenegy filmje közül bizonyult a legjobbnak. Hogy valóban a legjobb volt, azt az is jelzi, hogy a zsűri is ezt a filmet hozta ki győztesnek, s ugyanezt a filmet díjazta a...
2021. JÚLIUS 24.
[ 10:05 ]
Pénteken délután tartották meg a zentai Petőfi Sándor Általános Iskolában a III. Hatetudnád… Népművészeti Tábor gálaműsorát és a kézműves kiállítását. A népszerű gyermektábort harmadik alkalommal szervezték meg, s a községből több mint száz résztvevője volt. Az egész héten át zajló táncoktatás és...
2021. JÚLIUS 24.
[ 6:19 ]
Beolvasás folyamatban