Kultúra
Zentai Művésztelep: Középpontban a Tisza, a víz útja, a víz kultúrája

A Zentai Művésztelep gárdája ma egy közös alkotáson dolgozott a városi parkban. Az akcióval az 1968-as happeningre emlékeztek.

Csütörtökön a Zentai Művésztelep teljes csapata egész napra kivonult a központban található zenei pavilonba, ahol egy monumentális képet hoztak létre. A közösen elkészített, több panelből álló művészeti alkotást az esti órákban bevitték a múzeum épületébe. A nagy közös festés egy uniós pályázathoz is kapcsolódik. A Szegeddel és Magyarkanizsával megvalósított pályázat Cultstream, avagy A víz új kultúrája címet viseli. Erről a témáról gondolkodtak el a művésztelep alkotói.

A festők mellett irodalmárok is csatlakoztak a köztéri happeninghez, és felolvasásokkal egészítették ki a programot.

A látványos festőakció résztvevői a 2018-as Zentai Művésztelep alkotói voltak, Ágoston Lóránt, Bakos Anita, Balla Ákos, Barna Kolozsi Valéria, Bicskei Anikó, Csernik Attila, Dancsó Andrea, Gubik Korina, Jasmina Jovančić Vidaković, Kincses Endre, Kókai Eléna, Lázár Tibor, Szabó Kornélia, Szalma Viktória, Torok Melinda, Vajda Emese és a zEtna Kiadó szerzői közül pedig Beszédes István, Döme Szabolcs, Hernyák Zsóka, Sinkovits Péter és Szögi Csaba színesítették a műsort. A mostani happeningen jelen volt a régi képzőművészek közül az Erőt Kölcsönző csoport néhány tagja is, mint Csernik Attila.

A Fő téren elkészült közös alkotás befejeztével az „emlék-happening” beszélgetéssel folytatódott a múzeum galériájában. Petrik Tibor és Török István, a Csúrgói Ifjúsági Művésztelep alkotói elevenítették föl az 1968-as eseményeket. Beszámolóikból kitűnt, hogy a hatvanas évek végén készült festmény darabjait kisorsolták a közönség között, mindössze egy részlete maradt csak meg a Zentai Múzeumban. A régi eseményre több százan voltak kíváncsiak. A művészek egy polgári ház udvarában festettek és nemcsak a saját képeiket, vagy a közös művet, hanem Zenta egyes középületeinek a falait, sőt Tolnai Ottó autóját is.

A kulturális esemény záró epizódja A vitamin, protein, kokain című performance volt, melyet Fodor Kinga és Szabó Róbert adott elő. A terített asztalnál ülő szereplők a flamand festészet világát, és a francia rokokó remekeit idézték fel.

A Zentai Művésztelep szombaton ér véget, akkor kerül sor a hagyományos akvarellfestésre is.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Rekordáron kelt el egy Proust-mű - illusztráció
2018. DECEMBER 16.
[ 16:23 ]
Különleges hangulatú verses esttel lepték meg a zentai közönséget pénteken este a BeeHome Közösségi Ház vers- és prózamondó csoportjának tagjai, akik a mostani karácsonyi jótékonysági rendezvényük keretében mutatkoztak be első ízben együtt a nagyérdeműnek. Az est kezdetén Lőrinc Tímea, a vers- és prózamondó...
2018. DECEMBER 15.
[ 7:01 ]
December 15-én, szombaton 19 órai kezdettel mutatják be Maradékon, a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete legújabb, Maradék maradéka című kiadványát. A Tóth Lívia, a VMÚE alelnöke szerkesztésében, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával megjelent kötet az egyesület...
2018. DECEMBER 14.
[ 18:52 ]
A Magyar Örökség díj egyik idei díjazottja a hét közül a Tanyaszínház, amely az idén ünnepelte fennállásának 40. jubileumát. Az elismerést a szellemiségéért és a közösség szolgálatáért kapja.A díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre...
2018. DECEMBER 14.
[ 18:50 ]
Beolvasás folyamatban