Kultúra
Zentai Művésztelep: Középpontban a Tisza, a víz útja, a víz kultúrája

A Zentai Művésztelep gárdája ma egy közös alkotáson dolgozott a városi parkban. Az akcióval az 1968-as happeningre emlékeztek.

Csütörtökön a Zentai Művésztelep teljes csapata egész napra kivonult a központban található zenei pavilonba, ahol egy monumentális képet hoztak létre. A közösen elkészített, több panelből álló művészeti alkotást az esti órákban bevitték a múzeum épületébe. A nagy közös festés egy uniós pályázathoz is kapcsolódik. A Szegeddel és Magyarkanizsával megvalósított pályázat Cultstream, avagy A víz új kultúrája címet viseli. Erről a témáról gondolkodtak el a művésztelep alkotói.

A festők mellett irodalmárok is csatlakoztak a köztéri happeninghez, és felolvasásokkal egészítették ki a programot.

A látványos festőakció résztvevői a 2018-as Zentai Művésztelep alkotói voltak, Ágoston Lóránt, Bakos Anita, Balla Ákos, Barna Kolozsi Valéria, Bicskei Anikó, Csernik Attila, Dancsó Andrea, Gubik Korina, Jasmina Jovančić Vidaković, Kincses Endre, Kókai Eléna, Lázár Tibor, Szabó Kornélia, Szalma Viktória, Torok Melinda, Vajda Emese és a zEtna Kiadó szerzői közül pedig Beszédes István, Döme Szabolcs, Hernyák Zsóka, Sinkovits Péter és Szögi Csaba színesítették a műsort. A mostani happeningen jelen volt a régi képzőművészek közül az Erőt Kölcsönző csoport néhány tagja is, mint Csernik Attila.

A Fő téren elkészült közös alkotás befejeztével az „emlék-happening” beszélgetéssel folytatódott a múzeum galériájában. Petrik Tibor és Török István, a Csúrgói Ifjúsági Művésztelep alkotói elevenítették föl az 1968-as eseményeket. Beszámolóikból kitűnt, hogy a hatvanas évek végén készült festmény darabjait kisorsolták a közönség között, mindössze egy részlete maradt csak meg a Zentai Múzeumban. A régi eseményre több százan voltak kíváncsiak. A művészek egy polgári ház udvarában festettek és nemcsak a saját képeiket, vagy a közös művet, hanem Zenta egyes középületeinek a falait, sőt Tolnai Ottó autóját is.

A kulturális esemény záró epizódja A vitamin, protein, kokain című performance volt, melyet Fodor Kinga és Szabó Róbert adott elő. A terített asztalnál ülő szereplők a flamand festészet világát, és a francia rokokó remekeit idézték fel.

A Zentai Művésztelep szombaton ér véget, akkor kerül sor a hagyományos akvarellfestésre is.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tordaiak találkozója - illusztráció
2019. MÁRCIUS 17.
[ 10:16 ]
A Szabadkai Városi Múzeum díjmentesen restaurálta a XIX. század végéről származó oltárképet az Együtt a közös jövőért, közös kulturális örökségünkért Interreg – IPA CBC projekt keretében. A festményt még 1999-ben próbálták elrabolni, s ekkor a kép nagy része sérülést szenvedett. A felújítási...
2019. MÁRCIUS 15.
[ 16:11 ]
Vidnyánszky Attila Kárpátalján született, ahol még hivatásos színház sem létezett. Drámapedagógus édesanyja műkedvelő társulatot szervezett, s a Ludas Matyival járták a falvakat. Attilának testalkatából kifolyólag Döbrögi szerepe jutott. Mégis megkedvelte a színjátszást. Azonban egészen Kijevbe kellett mennie, hogy...
2019. MÁRCIUS 15.
[ 15:42 ]
15 helybeli, mélykúti és kunbajai kiállító közreműködésével megnyílt a hagyományos Tavaszi zsongás elnevezésű kézműves és művészeti kiállítás a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ kézműves szakosztálya szervezésében. A rendezvényre az Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban került sor. A...
2019. MÁRCIUS 14.
[ 18:51 ]
Beolvasás folyamatban