Kultúra
Elhunyt Petar Omčikus festőművész

Életének 93. évében elhunyt Petar Omčikus festőművész, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia tagja, a 20. századi jugoszláv képzőművészet megkerülhetetlen alakja.

Omčikus 1926-ban született a Rijeka melletti Sušakban. Apja katonatiszt volt, később állami hivatalnok, s ezért a család többször költözött. 1937-től, amikor a fiú tehetségére felfigyeltek és taníttatni kezdték, Belgrádban éltek. A belgrádi Képzőművészeti Akadémiára a háború után, 1945-ben iratkozott be, a neves Ivan Tabaković osztályába. Az ottani, merevnek tartott szabályok azonban nem feleltek meg neki, s 1947-ben a vele hasonlóan gondolkodókkal, Kosara Bokšannal (aki később a felesége lett), Mića Popovićtyal, Milorad Bata Mihailovićtyal és másokkal együtt, otthagyta az akadémiát, s megalapították a Zadari csoportot, amely a háború utáni jugoszláv festészet megújulásában játszott nagy szerepet.

Két évig Rijekában élt, majd Belgrádba költözött, ahol csatlakozott a Tizenegyek csoportjához és megrendezte első önálló tárlatát is.

Hamarosan azonban Belgrádot is elhagyta, s 1952-ben feleségével, Kosa Bokšannal (1925-2009) együtt Párizsba költözött. Párizsba érkezése után három évvel önálló kiállítása volt az Arnaud Galériában, ugyanabban az évben meghívták a Májusi szalonra, s a nemzetközi színtéren is felfigyeltek művészetére. “Omčikus jugoszláv festő létére néhány év alatt elérte, hogy neve Párizsban kevésbé csengjen ismeretlenül, mint nálunk”, írta 1989-es belgrádi retrospektív kiállítása kapcsán Sebők Zoltán.

Feleségével együtt 1968-ban Korčulán, édesanyja szülőhelyén nemzetközi művésztelepet alapított, amely nem csak képzőművészek, de filozófusok és kritikusok találkozóhelye is volt, majd felesége halála után Belgrádban alapítványt hozott létre emlékére. A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia 2012-ben rendezte meg portréinak a kiállítását.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Óbecse: Betlehemezők találkája - illusztráció
2019. DECEMBER 7.
[ 19:55 ]
Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete idén 20. alkalommal szervezte meg a Himnusz és Szózat szavalóversenyt Szabadkán. A házigazda intézmény a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar volt. Borsity Hornyák Erika, a szervezőbizottság tagja köszöntötte a megjelenteket kiemelve, hogy jubileumot ünnepel a rendezvény. -...
2019. DECEMBER 7.
[ 16:53 ]
Újvidéken pénteken este bemutatták a Haj (Hair) című musicalt. A premieren az Egyesült Államok belgrádi nagykövetén kívül megjelent John Savage Oscar-díjas hollywoodi színész is, aki annak idején Miloš Forman legendás filmjében az egyik főszereplő, Claude Bukowski alakját formálta meg. A Haj az újvidéki Ifjúsági...
2019. DECEMBER 7.
[ 7:56 ]
Zsille Gábor kapta az idei Hieronymus-díjat. A műfordító, költő csütörtökön a fővárosi Magyar Napló könyvesboltban vette át az elismerést. A Hieronymus-díjat 1982-ben alapította a Magyar Írószövetség által létrehozott Telegdy Polgár István Alapítvány kuratóriuma. A díjat Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke...
2019. DECEMBER 6.
[ 18:13 ]
Beolvasás folyamatban