Kultúra
Elhunyt Petar Omčikus festőművész

Életének 93. évében elhunyt Petar Omčikus festőművész, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia tagja, a 20. századi jugoszláv képzőművészet megkerülhetetlen alakja.

Omčikus 1926-ban született a Rijeka melletti Sušakban. Apja katonatiszt volt, később állami hivatalnok, s ezért a család többször költözött. 1937-től, amikor a fiú tehetségére felfigyeltek és taníttatni kezdték, Belgrádban éltek. A belgrádi Képzőművészeti Akadémiára a háború után, 1945-ben iratkozott be, a neves Ivan Tabaković osztályába. Az ottani, merevnek tartott szabályok azonban nem feleltek meg neki, s 1947-ben a vele hasonlóan gondolkodókkal, Kosara Bokšannal (aki később a felesége lett), Mića Popovićtyal, Milorad Bata Mihailovićtyal és másokkal együtt, otthagyta az akadémiát, s megalapították a Zadari csoportot, amely a háború utáni jugoszláv festészet megújulásában játszott nagy szerepet.

Két évig Rijekában élt, majd Belgrádba költözött, ahol csatlakozott a Tizenegyek csoportjához és megrendezte első önálló tárlatát is.

Hamarosan azonban Belgrádot is elhagyta, s 1952-ben feleségével, Kosa Bokšannal (1925-2009) együtt Párizsba költözött. Párizsba érkezése után három évvel önálló kiállítása volt az Arnaud Galériában, ugyanabban az évben meghívták a Májusi szalonra, s a nemzetközi színtéren is felfigyeltek művészetére. “Omčikus jugoszláv festő létére néhány év alatt elérte, hogy neve Párizsban kevésbé csengjen ismeretlenül, mint nálunk”, írta 1989-es belgrádi retrospektív kiállítása kapcsán Sebők Zoltán.

Feleségével együtt 1968-ban Korčulán, édesanyja szülőhelyén nemzetközi művésztelepet alapított, amely nem csak képzőművészek, de filozófusok és kritikusok találkozóhelye is volt, majd felesége halála után Belgrádban alapítványt hozott létre emlékére. A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia 2012-ben rendezte meg portréinak a kiállítását.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Charlie Chaplin születésének 130 évfordulója alkalmából Szabadkán is bemutatják a Filharmónia című produkciót, amely a film- és a zeneművészetet ötvözi. Az ismert komikus némafilmjeit vetítik majd a város főterén, s hozzá az aláfestő zenét a Zágrábi Filharmónia produkálja Krešimir Batinić vezényletével. A...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:29 ]
Korábban ismeretlen részleteket, köztük Michelangelo eszközeinek nyomait fedezték fel a restaurátorok a mesternek a firenzei Museo dell´Opera del Duomóban lévő Pietáján a szobor tisztítása közben. Az intézmény szerdán jelentette be, hogy a Bandini Pieta karbantartási munkálatai, amelyek még tavaly kezdődtek, ám a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:11 ]
Megkezdődtek a Zentai Magyar Kamaraszínház De mi lett a nővel? című új előadásának próbái. A produkció rendezője Dévai Zoltán, szereplői pedig Papp Arnold, Szilágyi Áron és Virág György, akik lelkesen készülnek az október végére tervezett bemutatóra. Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója az új...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 17:48 ]
Beolvasás folyamatban