Kultúra
Zenta: Javában folyik a munka az XII. MAdT-ban

Javában folyik a munka az idei, sorrendben tizenkettedik MAdT-ban, azaz a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Táborában, ahol a résztvevők ezúttal neves hazai és magyarországi szakemberek segítségével fejleszthetik kompetenciáikat, illetve bővíthetik tudásukat.

A MAdT tizenkettedik éve ad lehetőséget arra, hogy a színház világa érdeklődők beletemetkezzenek a munkába, átadják magukat a közös alkotás örömének, remek oktatók keze alatt ássanak mélyre és repüljenek igazi magaslatokba, ami természetesen idén sincs másként. Az idei táborban három színész-, egy mozgásszínházi és egy rendezői csoportban, valamint újdonságként egy alkalmazott játék és dráma csoportban folyik a munka, hangsúlyozta Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, aki elmondta, a résztvevők már az első napokban is igen lelkesen vágtak bele a közös munkába, olyannyira, hogy sok esetben még a foglalkozások közötti szünetekben is igyekeztek különféle gyakorlatokkal fejleszteni önmagukat, és lelkesedésük azóta sem csökkent, ami mindenképpen előremutatónak tekinthető a jövőt illetően is. Hozzátette, a fiatalok számára közös foglalkozásokat is szerveztek, köztük például a magyarkanizsai Együtt Veled Értük Egyesület különleges bemutatójának, valamint a Tanyaszínház idei előadása próbafolyamatának megtekintését, amelyek a többi programhoz hasonlóan igen maradandó élményt nyújtottak nekik.

Sutus Áron kiemelte az új csoportban folyó munka jelentőségét is, amely – mint mondta – olyan új színt hozott a tábor életébe, amely a jövőt illetően is új perspektívákat nyithat meg a MAdT előtt, majd hozzátette, természetesen a többi csoportban is igen színvonalas, a kívülálló számára olykor talán kissé megterhelőnek is tekinthető szakmai munka folyik, aminek eredményét a vasárnapi gálaműsor keretében a nagyközönség is megtekintheti.

A színészcsoportokban idén Balázs Áron színművész, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára, Fazakas Mihály rendező, az Osonó Színházműhely vezetője és Sardar Tagirovsky rendező, színész vezetésével dolgoznak a fiatalok. A mozgásszínházi csoport tagjai Molnár Gábor Nóra fizikai színházi koreográfus-rendező, színművész irányításával alkotnak, a rendezői csoportot Perényi Balázs drámapedagógus, kritikus, szakíró vezeti, az újonnan elindított alkalmazott játék és dráma csoportban pedig Komáromi Sándor rendező, drámatanár vezetésével folyik a munka. A beszédtechnikájával idén is Hernádi Kriszta logopédus, beszédtanár foglalkozik, a tábor dramaturgja pedig ezúttal is Oláh Tamás teatrológus. Az alkotómunkában asszisztensként részt vesz Horváth Julianna, Mucha Oszkár, Villant Bálint, valamint Pável Réka és Székhelyi Dániel is.

A XII. MAdT gálaműsorát július 14-én, vasárnap 11 órai kezdettel tartják meg a zentai Művelődési Ház színháztermében, ahova a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

H. A.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Sára Sándor, a nemzet művésze - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 22.
[ 15:17 ]
A Berlini Művészeti Akadémia (AdK) gyászolja egykori elnökét, Konrád Györgyöt - közölte pénteken a német főváros nemzetközi művészeti szervezete. Kiemelték, hogy a hosszan tartó, súlyos betegség után szeptember 13-án budapesti otthonában elhunyt Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista és szociológus a...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 22:44 ]
Negyvenhárom év után tér vissza szülővárosába, Belgrádba Marina Abramović performanszművész, akinek szombaton nyílik kiállítása a szerb fővárosban. A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramović pedig a jövő...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 18:44 ]
Szeptember 22. és 27. között tartják meg Szabadkán a XXVI. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált a Szabadegyetem szervezésében. A régió egyik legjelentősebb ilyen jellegű rendezvénye a bábszínházi produkciókra fókuszál, de teret ad más jellegű előadásoknak is. A szervezők korábban már azt is közölték, hogy a...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 16:49 ]
Beolvasás folyamatban