Kultúra
A Misztrál együttes és Csonka Ferenc és zenekara Magyarkanizsán

A magyarországi Misztrál együttes, valamint Csonka Ferenc és zenekara lépett színpadra a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozat magyarkanizsai megállóján, szombaton este a színházteremben. A csaknem kétórás koncertre a Misztrál együttes zenés-verses összeállítással, míg Csonka Ferenc és zenekara a Kárpát-medence számos tájegységét felölelő népzenei összeállítással lépett színpadra.

A zenekar különlegességgel is készült, hiszen az ifjú, horgosi tehetséget, Tillinkó Lucát is a színpadra szólították. Csonka Ferenc a koncert előtt elmondta, megtiszteltetésnek érzik, hogy az idei évben ők mutatkozhattak be a nagyközönség előtt, hiszen a zenekar be tud illeszkedni a koncertsorozat tematikájába.

- Pont olyan zenekar vagyunk, aki járja a Kárpát-medencét. Erdélyben is, Felvidéken is és Magyarországon is szoktunk muzsikálni, és hát a zene is, amit képviselünk, a magyar népzene. Erdélyi, felvidéki, magyarországi és vajdasági népzenét is játszunk, úgy, hogy ezt a közeledést a zenén keresztül tudjuk megvalósítani – mesélte Ferenc.

Az est további részében a sokak számára közkedvelt Misztrál együttesé volt a főszerep, amely már a kezdetek óta részt vesz a koncertsorozat különböző állomásain, így Magyarkanizsára is harmadszor látogatott el. Megzenésített versekkel és 1956-ot is idéző zenésített költeményekkel érkezett.

- Emlékezni fogunk 56’-ra egy-két vers erejéig, és megpróbáljuk ezt a nagy, színes költészet kincsestárát vázlatosan ismertetni, bemutatni. Így aztán énekelni fogunk Janus Pannoniustól és kortárs költőktől is, egy csokrot adva és ennek egy kis szűk mezsgyéje lesz 56 emlékezése – ismertette a programot Török Máté, a Misztrál együttes alapító tagja.

Böszörményi Gergely koncertigazgató szerint a rendezvény célja, hogy a különböző országokban élő embereket és kultúrákat egy rendezvény alatt összehozzák, hogy azok megismerjék és elfogadják egymást, így az idei évben 10 külhoni települést ölel fel a koncertsorozat.

- Az egy fontos szempontja ennek a sorozatnak, hogy hol mi vagyunk többségben Magyarországon, hol mi vagyunk kisebbségben és ugyanígy el lehet mondani a szerbekről, a ruszinokról, a szlovákokról, hogy hol ők, hol mi vagyunk többségben és hogy ha egymás kultúráját elfogadjuk és egymás kultúráját megismerjük, akkor biztos be lehet temetni minden lövészárkot, mert az emberek békében akarnak élni. Mindig felvetődik ilyenkor a kérdés, hogy hogy is van az, hogy magyar zene, mi az, hogy magyar zene. A Kárpát-medencében át, meg át van szőve a szlovákkal, a szlávval, a ruszinnal a magyar zene és persze ezen belül arra, amire büszkék lehetünk, arra büszkék is vagyunk – emelte ki a koncertigazgató.

A Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozat gálaműsorára Budapesten, november 17-én kerül sor. Jótékonysági célja is lesz, hiszen immár negyedik éve Kárpátalja részére gyűjtenek adományokat.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Székely találkozót, néprajzi tábort, szóló táncversenyt rendez idén a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, amelynek kiemelt programja, a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál a járványhelyzet miatt elmarad. A kétévente rendezendő, ezúttal tizenhatodik székely találkozót október 10-én,...
2020. MÁJUS 29.
[ 17:31 ]
A Nemzeti Összetartozás napján, Topolyán a színházteremben mutatják be azt a most megjelent kötetet, melyben az első világégés áldozatairól emlékeznek meg, de a kiadvány monografikus részében a világégés előzményeit, úgymond az oda vezető utat is feldolgozták. Hősiesség és szolgálat – Topolya a nagy háborúban...
2020. MÁJUS 29.
[ 13:39 ]
Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadra meghirdetett Dóm téri előadásai - jelentette be a fesztivál igazgatója pénteken. Herczeg Tamás online sajtótájékoztatóján azt mondta, a fesztivál 1959-es újraindítása óta nem volt példa arra, hogy ne csendüljenek föl a fanfárok a Dóm téren. A világjárvány...
2020. MÁJUS 29.
[ 12:51 ]
Beolvasás folyamatban