Kultúra
Zenta: A zEtna XVI. (Királis) Irodalmi Fesztivál nyitónapja

Október 24-én, csütörtökön tartották Zentán a zEtna XVI. Irodalmi Fesztivál nyitóeseményét, amelyen a szervezők az Ekfrázis és Piazzolla címmel Pecze Szilveszter harmonikajátékát, Szegedi-Szabó Béla verseit és Torok Melinda festményeit társították az Alkotóház kiállító terében. Az ünnepélyes keretek közt megnyitott fesztivál az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Cultstream, avagy a víz új kultúrája elnevezésű szakmai projektum részeként szervezték meg.

A megnyitóünnepség elején Hugyik Richárd, a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója és Predrag Popović, az intézmény munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket, akik elmondták, az idei fesztivál is különlegesnek tekinthető, mert a határon átívelő együttműködés keretében valósul meg, ugyanis a Cultstream, avagy a víz új kultúrája elnevezésű projektum Szeged, Magyarkanizsa és Zenta együttműködése révén jött létre. Amint ismertették, a program keretében a városban a Zentai Művésztelep, a zEtna XV. és XVI. Irodalmi Fesztiválja, az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja, valamint a Tiszavirág Fesztivál is támogatásban részesült korábban. A projektum célja az előző projekt eredményeinek fenntartása, továbbfejlesztése, a szülőföld megtartó erejének és turisztikai vonzerejének növelése, a meglévő értékek, elsősorban a természeti kincsek felmutatása révén. A támogatások keretében nyomtatott kiadványok megjelenése is szerepelt, az egyik a Zentai Városi Múzeum Benes Józsefről szóló kiadványa, melyet Szarka Mándity Krisztina művészettörténész készített, a másik pedig egy magyarországi és szerbiai költők részvételével létrejött kiadvány.

A fesztivál idei hívószava a királis, ami főként a vegyészetben használatos fogalom, s arra utal, mikor egy molekula, irodalmi mű esetében a tárgy, nem azonos tükörképével. A fogalom a fesztivál gerincét alkotó kétszereplős beszélgetések során ugyanazon tárgy (pl. Tuvalu) tükrözésmódozatainak különbségeire hívja fel a figyelmet, valamint az időben, térben elmozgó szemlélői nézőpontra és a tükör (és a tükröző) változó identitására helyezve a hangsúlyt. A két fesztivál is bizonyos módon (elmozdulásokkal) tükrözi egymást, tekintettel arra, hogy egyik kezdete, a másik pedig lezárása a nyelvek és a szerzői identitások felett átjáró Tuvalu-projektnek. Szereplői ezért zömmel a korábbi és a most záruló négykezes próza- és verssorozatok kortárs magyar és szerb szerzői.

Az irodalmi fesztivál főszervezője, Beszédes István is köszöntötte a vendégeket. Majd Ekfrázis és Piazzolla címmel két zentai származású művészt láthattak, Pecze Szilveszter zenészt, aki harmonikajátékát illesztette Szegedi-Szabó Béla felolvasott versei közé. Ezt követően A zsebműterem tükrei címmel Torok Melinda kiállítását is megnyitották, a fesztivál festőnőjét Szarka Mándity Krisztina mutatta be. Az első nap további előadói voltak még Balázs Attila és Patócs László, akikkel ifj. Virág Gábor beszélgetett. A program címéül a Cseppfolyós koordináták elnevezést választották, ezzel is kapcsolódva a királis kémiai kifejezéshez, a rendezvény hívószavához.

Az irodalmi és művészeti találkozások napjainak folytatásában október 25-én, pénteken 18 órától 2value elnevezéssel Falcsik Marival és Snježana Rončevićtyel Draginja Ramadanski és Szabó Palócz Attila; 19 órától Emlékzuhatag címmel Đorđe Kuburićtyal és Szűgyi Zoltánnal Balázs Attila; majd 20 órától Közös képek címmel Bíró Tímea és Celler Kiss Tamás költőkkel Szarvas Melinda beszélget. Aznap este a rendezvénysorozat a Mojo Clubban folytatódik, ahol 22 órától Nautilus Free Jam címmel improvizatív zene várja a látogatókat, Zoran Dukić, Miroslav Jovančić, Kucsera Géza, Szerda Árpád, Verebes Ernő és Nikola Vladušić fellépésével.

A rendezvénysorozat harmadik napján, október 26-án, szombaton 18 órától Az utazó csodálkozása címmel Ladányi Istvánnal Józsa Márta; 19 órától Fenn Obertauernben címmel Horváth Ottóval és Nagy Abonyi Árpáddal Bozsik Péter; 20 órától pedig Belóg az aszályos bácskai tájképbe címmel Géczi Jánossal és Ladik Katalinnal Ladányi István beszélget. 21 órától Kortytárs kornyikák címmel a Resti Kornél együttes (Apró Anna, Lázár Miklós, Papp Máté, Szabó Bence) fellépését láthatják az érdeklődők.

A zEtna XVI. (királis) Irodalmi Fesztiválja a Cultstream–A víz új kultúrája című projekt keretében, az Európai Unió, a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap és Zenta község önkormányzata támogatásával jöhetett létre. Társszervezői a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zEtna Egyesület.
A belépés valamennyi rendezvényre díjtalan, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak az Alkotóházba.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Charlie Chaplin születésének 130 évfordulója alkalmából Szabadkán is bemutatják a Filharmónia című produkciót, amely a film- és a zeneművészetet ötvözi. Az ismert komikus némafilmjeit vetítik majd a város főterén, s hozzá az aláfestő zenét a Zágrábi Filharmónia produkálja Krešimir Batinić vezényletével. A...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:29 ]
Korábban ismeretlen részleteket, köztük Michelangelo eszközeinek nyomait fedezték fel a restaurátorok a mesternek a firenzei Museo dell´Opera del Duomóban lévő Pietáján a szobor tisztítása közben. Az intézmény szerdán jelentette be, hogy a Bandini Pieta karbantartási munkálatai, amelyek még tavaly kezdődtek, ám a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:11 ]
Megkezdődtek a Zentai Magyar Kamaraszínház De mi lett a nővel? című új előadásának próbái. A produkció rendezője Dévai Zoltán, szereplői pedig Papp Arnold, Szilágyi Áron és Virág György, akik lelkesen készülnek az október végére tervezett bemutatóra. Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója az új...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 17:48 ]
Beolvasás folyamatban