Kultúra
Zenta: A zEtna XVI. (Királis) Irodalmi Fesztivál nyitónapja
Betűméret:             

Október 24-én, csütörtökön tartották Zentán a zEtna XVI. Irodalmi Fesztivál nyitóeseményét, amelyen a szervezők az Ekfrázis és Piazzolla címmel Pecze Szilveszter harmonikajátékát, Szegedi-Szabó Béla verseit és Torok Melinda festményeit társították az Alkotóház kiállító terében. Az ünnepélyes keretek közt megnyitott fesztivál az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Cultstream, avagy a víz új kultúrája elnevezésű szakmai projektum részeként szervezték meg.

A megnyitóünnepség elején Hugyik Richárd, a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója és Predrag Popović, az intézmény munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket, akik elmondták, az idei fesztivál is különlegesnek tekinthető, mert a határon átívelő együttműködés keretében valósul meg, ugyanis a Cultstream, avagy a víz új kultúrája elnevezésű projektum Szeged, Magyarkanizsa és Zenta együttműködése révén jött létre. Amint ismertették, a program keretében a városban a Zentai Művésztelep, a zEtna XV. és XVI. Irodalmi Fesztiválja, az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja, valamint a Tiszavirág Fesztivál is támogatásban részesült korábban. A projektum célja az előző projekt eredményeinek fenntartása, továbbfejlesztése, a szülőföld megtartó erejének és turisztikai vonzerejének növelése, a meglévő értékek, elsősorban a természeti kincsek felmutatása révén. A támogatások keretében nyomtatott kiadványok megjelenése is szerepelt, az egyik a Zentai Városi Múzeum Benes Józsefről szóló kiadványa, melyet Szarka Mándity Krisztina művészettörténész készített, a másik pedig egy magyarországi és szerbiai költők részvételével létrejött kiadvány.

A fesztivál idei hívószava a királis, ami főként a vegyészetben használatos fogalom, s arra utal, mikor egy molekula, irodalmi mű esetében a tárgy, nem azonos tükörképével. A fogalom a fesztivál gerincét alkotó kétszereplős beszélgetések során ugyanazon tárgy (pl. Tuvalu) tükrözésmódozatainak különbségeire hívja fel a figyelmet, valamint az időben, térben elmozgó szemlélői nézőpontra és a tükör (és a tükröző) változó identitására helyezve a hangsúlyt. A két fesztivál is bizonyos módon (elmozdulásokkal) tükrözi egymást, tekintettel arra, hogy egyik kezdete, a másik pedig lezárása a nyelvek és a szerzői identitások felett átjáró Tuvalu-projektnek. Szereplői ezért zömmel a korábbi és a most záruló négykezes próza- és verssorozatok kortárs magyar és szerb szerzői.

Az irodalmi fesztivál főszervezője, Beszédes István is köszöntötte a vendégeket. Majd Ekfrázis és Piazzolla címmel két zentai származású művészt láthattak, Pecze Szilveszter zenészt, aki harmonikajátékát illesztette Szegedi-Szabó Béla felolvasott versei közé. Ezt követően A zsebműterem tükrei címmel Torok Melinda kiállítását is megnyitották, a fesztivál festőnőjét Szarka Mándity Krisztina mutatta be. Az első nap további előadói voltak még Balázs Attila és Patócs László, akikkel ifj. Virág Gábor beszélgetett. A program címéül a Cseppfolyós koordináták elnevezést választották, ezzel is kapcsolódva a királis kémiai kifejezéshez, a rendezvény hívószavához.

Az irodalmi és művészeti találkozások napjainak folytatásában október 25-én, pénteken 18 órától 2value elnevezéssel Falcsik Marival és Snježana Rončevićtyel Draginja Ramadanski és Szabó Palócz Attila; 19 órától Emlékzuhatag címmel Đorđe Kuburićtyal és Szűgyi Zoltánnal Balázs Attila; majd 20 órától Közös képek címmel Bíró Tímea és Celler Kiss Tamás költőkkel Szarvas Melinda beszélget. Aznap este a rendezvénysorozat a Mojo Clubban folytatódik, ahol 22 órától Nautilus Free Jam címmel improvizatív zene várja a látogatókat, Zoran Dukić, Miroslav Jovančić, Kucsera Géza, Szerda Árpád, Verebes Ernő és Nikola Vladušić fellépésével.

A rendezvénysorozat harmadik napján, október 26-án, szombaton 18 órától Az utazó csodálkozása címmel Ladányi Istvánnal Józsa Márta; 19 órától Fenn Obertauernben címmel Horváth Ottóval és Nagy Abonyi Árpáddal Bozsik Péter; 20 órától pedig Belóg az aszályos bácskai tájképbe címmel Géczi Jánossal és Ladik Katalinnal Ladányi István beszélget. 21 órától Kortytárs kornyikák címmel a Resti Kornél együttes (Apró Anna, Lázár Miklós, Papp Máté, Szabó Bence) fellépését láthatják az érdeklődők.

A zEtna XVI. (királis) Irodalmi Fesztiválja a Cultstream–A víz új kultúrája című projekt keretében, az Európai Unió, a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap és Zenta község önkormányzata támogatásával jöhetett létre. Társszervezői a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zEtna Egyesület.
A belépés valamennyi rendezvényre díjtalan, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak az Alkotóházba.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Françoise Hardy - illusztráció
2024. JÚNIUS 12.
[ 14:37 ]
Életének 73. évében tegnap Újvidéken váratlanul elhunyt Sava Stepanov művészettörténész, műkritikus. Belgrádban diplomált a Bölcsészkar művészettörténet szakán, majd tanulmányai elvégzését követően az újvidéki Matica srpska képtárában kezdett el dolgozni. Első képzőművészeti szövegei a nyolcvanas évek...
2024. JÚNIUS 11.
[ 17:04 ]
A Zentai Magyar Kamaraszínház és partnerszervezete, a Novem Színházi Szervezet június 19-e és 22-e között szervezi meg második showcase fesztivált. A rendezvény célja, hogy betekintést nyújtsanak a színház munkájába, a társulat értékeibe és fejlődésébe.
2024. JÚNIUS 11.
[ 15:07 ]
Életműdíjjal ismeri el Howard Shore Oscar-díjas kanadai filmzeneszerzőt októberben a 20. Zürichi Filmfesztivál - jelentették be a szervezők. A Gyűrűk Ura- és A hobbit-trilógia zeneszerzője október 5-én, a fesztivál Cinema in Concert című rendezvényén veheti majd át a díjat. Christian Jungen, a fesztivál...
2024. JÚNIUS 11.
[ 10:31 ]
Beolvasás folyamatban