Kultúra
Magyarkanizsa: Kiállítás és könyvbemutató a magyar kltúra napja alkalmából

Több éve folyó munka végállomásaként a Forum Könyvkiadó Intézet a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely közreműködésével megjelentette a Kovács Antal magyarkanizsai szobrászról szóló könyvét, monográfiáját.

A könyv címe "Kovács Antal szobrász birkózása az agyaggal", Tolnai Ottó könyvbéli összegző írásának címét viseli. A fiatalon elhunyt szobrász életművének felfedezése valójában e könyvvel kezdődik. A vajdasági magyar szobrászat oly ritka műfajában egy jelentős alkotó fontos megismeréséhez érkeztünk.

A Magyar Kultúra Napja (I. 22.) alkalmából Magyarkanizsán, a Dobó Tihamér képtárban, január 17.-én, pénteken 18 órától megnyílik Kovács Antal életmű-kiállítása, amelynek megnyitó eseménye a könyv bemutatása.

Az esten Tolnai Ottó, költő, író és Bicskei Zoltán a könyv szerkesztői, valamint a Forium Könyvkiadó intézet részéről Virág Gábor és Brenner János beszélnek az alkotóról.

“Kovács Antal szobrászatának rendkívüli voltáról valamit már Berlinben, a Szög a nadírban című kis kötetet írva, a kis kötet fotóanyagát válogatva is megsejtettem, de akkor inkább az egyes eredményeket igyekeztem felsrófolni, illetve érzékeltetni azt, milyen fontosak számunkra, mennyire részei életünknek. Most, amikor Bicskei Zoltán módszeres fotózása közben, egyszer csak egy nagy, gazdag, teljes életművel találtam szembe magam, nagyobbal, sokkal gazdagabbal, mint valaha is gondoltam volna, zavarba jöttem. Majd minden munkája létével való nehéz, könyörtelen harcáról tudósít.” Tolnai Ottó (részlet a könyvből)

Helyszín és időpont: Magyarkanizsa, Dobó Tihamér képtár, január 17, péntek, délután hat óra.

A belépés díjtalan.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Kárpát-medence kilenc települése templomának egymásba kapaszkodó harangjátékával és a Himnusz közös eléneklésével kezdődött meg a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége, amelyet ma este tartottak meg a zentai Művelődési Házban, ahol ünnepélyes keretek között átadták a Vajdasági Magyar Művelődési...
2020. JANUÁR 24.
[ 23:00 ]
Ünnepélyes keretek között adták át ma délután Zentán azt az új közösségi teret, amelyet a Művelődési Ház mellett, az egykori Borelli üzlethelyiségében alakítottak ki azzal a céllal, hogy a kulturális programok iránt érdeklődő zentaiak találkozási helye, közösségi életének színhelye legyen. Az átadási...
2020. JANUÁR 24.
[ 18:46 ]
Televíziós sorozatok, egész estés tévé- és mozifilmek, gyermeknek készülő produkciók egész sora kötődik nevéhez. Generációk nőttek fel az általa készített A kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi kalandjain. Richly Zsolt rajzfilmrendező 79 éves volt. Richly Zsolt 1941-ben született Sopronban, középiskolai...
2020. JANUÁR 24.
[ 13:18 ]
Beolvasás folyamatban