Kultúra
Megvannak a Genfi Emberi Jogi Filmfesztivál díjazottai

Nyilvánossá tette díjazottainak listáját a Genfi Emberi Jogi Filmfesztivál és Fórum, a világ egyik legfontosabb humanitárius témájú filmszemléje. A koronavírus ennek a mustrának az eredeti terveit is keresztülhúzta, ám meghirdették a fórum 2.0-ás, online verzióját, így a zsűri is az interneten nézte meg az alkotásokat.

"A nagydíj Alexander Nanau filmjét illeti, a Collectivet, ami egy látványos politikai thriller, egy újságíró története, aki a romániai Collective nevű nightklubban keletkezett, emberéleteket követelő tűz körülményeit vizsgálja, és az általa feltárt korrupciós szálak az egészségügyi minisztériumig érnek” - mondta Pamela Yates, a zsűri elnöke.

2015. október 30-án 27 ember halt meg a romániai éjszakai klubban a lángok között. További 37 sérült pedig a kórházakban, fertőzésekben. A tragikus történések nemzeti botrányt robbantottak ki, tömegek vonultak az utcákra az országban. A kormányt, annak korruptságát tették felelőssé mindazért, ami bekövetkezett.

"A Gilda Vieira de Mello díj, egyben a Barbara Hendricks alapítvány elismerése pedig a Radio Silence című alkotást illeti - Juliana Fanjul filmjét" - nyilatkozta Pamela Yates.

Az ismert mexikói rádiós műsorvezető, Carmen Aristegui a fake news, a kormányzati korrupció és az ahhoz kapcsolódó kábítószer-kereskedelem ellen harcolt. Amikor a rádióállomás 2015-ben elbocsátotta, elindította a saját csatornáját, és azóta online sugároz: jelenleg körülbelül 18 millió hallgatója van.

"Ennek a dokumentumfilmnek a középpontjában Carmen Aristegui, a harcos, a mexikói újságíró figurája áll, akinek bátorsága annyiunk számára nyújt inspirációt. Ez a fajta bátorság véleményem szerint most különösen megrázó volt a zsűri számára, ebben a járványhelyzetben. Egy üzenet, hogy ne adjuk fel, ne adjuk fel. Így jött létre a 2.0 mustra, hogy eljuthasson ezeknek a filmeknek az üzenete az emberekhez, ezekben a kritikus időkben.”

A fikciós- és emberi jogi nagydíj az argentín Maura Delpero Maternal című alkotását illeti meg.

Argentínában, egy olyan országban, ahol az abortusz még nem engedélyezett, a Delpero az első játékfilm, amely ezzel a fontos társadalmi kérdéssel foglalkozik. A filmben várandós, többségükben kiskorú lányok laknak együtt apácákkal.

A genfi fesztivál Kínától Palesztinán át Szudánig számos térséggel foglalkozik, és a klímavészhelyzet is fontos témája a programoknak. A világunk komoly problémáit feldolgozó beszélgetéseket bárki megnézheti, elég felkeresnie a fesztivál honlapját, vagy a Youtube-csatornáját. (Euronews)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Nemes István festőművész - illusztráció
2020. ÁPRILIS 8.
[ 13:24 ]
Két pancsovai zenész, a testvérpár Luka és Matej Jovanović az amerikai LeeLoo és GofundMe vállalatokkal együttműködve online élő koncertet szerveznek, amelynek bevételét a Covid-19 elleni harcra ajánlják fel. Kezdeményezésükre a befolyó összeg felét Szerbiának, a másik felét a világnak szánják. A koncert...
2020. ÁPRILIS 7.
[ 10:06 ]
Több mint harminc kötetet, valamint folyóiratokat, ismeretterjesztő filmet és nemzetközi projektek anyagait tette elérhetővé online a Történettudományi Intézet. A BTK Történettudományi Intézet a koronavírus-járvány miatti különleges helyzetben az elmaradt konferenciák, előadások helyett azokra a tevékenységekre...
2020. ÁPRILIS 5.
[ 17:43 ]
81 éves korában szívbetegség miatt elhunyt Bill Withers, amerikai énekes-dalszerző. A halálhírt családja közleményben jelentette be - írja a Guardian. Withers írta többek között a Lean on Me, a Lovely Day és az Ain´t no Sunshine című számokat. Három Grammy-díjat nyert, 2015-ben pedig felvették a Rock and Roll...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 17:27 ]
Beolvasás folyamatban