Kultúra
Hetvenmillió dollárt fizettek egy virtuális műalkotásért
Betűméret:             

Mintegy 70 millió dollárért kelt el egy digitális műalkotás a Christie´s csütörtöki árverésén, amelyen az aukciósház először adott el egy fizikai mivoltában nem létező műtárgyat.

Az Everydays – The First 5000 Days (Mindennapok – Az első 5000 nap) című digitális alkotást az amerikai Mike Winkelmann, művésznevén Beeple készítette. A mű ötezer egyedi kép kollázsa, amelyeket egyenként készítettek naponta több mint 13 éven át.

A digitális műalkotásért 69 346 250 dollárt fizetett új tulajdonosa, ezáltal Beeple a három „legértékesebb” élő képzőművész közé került– közölte az aukciósház.

A digitális műalkotás egyediségét a blokklánciparban használt nem helyettesíthető token (NFT) szavatolja. Ez olyan, mint egy műalkotás eredetiségének igazolása, amely leírja, hogy az honnan származik, ki az alkotó.

A nem helyettesíthető tokenek piaca az elmúlt hónapokban szárnyalt, mivel a befektetők megtakarításaikat arra használják, hogy az online térben létező dolgokat vásároljanak. Múlt hónapban egy 10 másodperces videoklip a bukott Donald Trumpról, amelyet szintén Beeple készített, 6,6 millió dollárért kelt el a Nifty Gateway nevű NFT-piacon. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szombaton nyílik a Szép Szó tábor - illusztráció
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 16:24 ]
Az énekes a szombati varsói fellépését szakította félbe, hogy az ukrajnai háborúról és a demokráciát érő fenyegetésről beszéljen, írja a hvg.hu. „Az Ukrajnában zajló háború egy hazugságon alapuló abszurditás” – jelentette ki a 70 éves énekes az oroszok inváziójára és a támadások mondvacsinált ürügyére...
2022. AUGUSZTUS 1.
[ 19:47 ]
Hegyesi arcok a címe annak a most megjelent kötetnek, melyet az Anna-napi rendezvénysorozat keretében pénteken este mutattak be az iskola ebédlőjében. A teljesség igénye nélkül, 29 kishegyesit mutat be a könyv. „Kishegyes Vajdaság egyik legszegényebb községe, de talán ezen könyv azt mutatja, hogy milyen gazdag is egyben:...
2022. JÚLIUS 30.
[ 11:45 ]
A hivatalos közlés szerint 2024-ben ismét kinyitják a látogatók, a turisták és az istentiszteletre érkezők előtt a Notre-Dame kapuját - adta hírül a BBC-re hivatkozva a hvg.hu. A székesegyház tetőszerkezete három évvel ezelőtt égett le, jelentős károkat okozva az épület más részeiben is. Azóta zajlik a katedrális...
2022. JÚLIUS 29.
[ 19:24 ]
Beolvasás folyamatban