Kultúra
Válogatás jelent meg Sziveri János megzenésített verseiből

A Sziveri30 pályázat kiemelkedő pályaműveiből készült az a Kertész Imre Intézet kiadásában megjelent válogatás, amely 2021. április 16-tól érhető el digitális terjesztésben. A 15 dalt bemutató lemezen hallhatóak a Sziveri30 pályázat nyertes művei is, amelyek klippremierjeit a napokban láthatta a közönség a Kertész Imre Intézet közösségi oldalain.

A Sziveri-hagyatékot gondozó Kertész Imre Intézet 2020 őszén hirdetett zenei pályázatot a fiatalon elhunyt költő műveinek feldolgozására, valamint A szélherceg című új válogatáskötetének megismertetésére.

A pályázat nagy sikerrel zárult, csaknem száz pályamű érkezett szinte minden zenei műfajból a komolyzenétől kezdve a kísérleti elektronikán és hiphopon keresztül a sanzonok világáig. Az első három helyezett pénzdíjat, könyvcsomagot és egy videóklip forgatást nyert. Ennek munkálatai nemrégiben fejeződtek be a Kertész Imre Intézetben, így a napokban három egyedi hangvételű dal premierjét láthatta a közönség Veres Tilda Panna – Tildæ, Bogdán Norbert Lano valamint Halász Máté és a BLCKFSH Project tolmácsolásában.

Sziveri János műveinek népszerűsítése azonban itt még nem ér véget, hiszen 2021. április 16-tól elérhető digitális terjesztésben a helyezést nem szerzett, de kiemelkedő pályaműveket bemutató válogatáslemez a Kertész Imre Intézet kiadásában. A dalokat műfaji sokszínűség jellemzi, közös nevezőjük, hogy hangszerelésükkel erősítik a versek eredeti zeneiségét, ritmusát és mondanivalóját.

Tracklista:

Tildæ - Álom

Bogdán Norbert Lano - Séta a bronzerdőben

BLCKFSH Project - A beválasztott

Bakos Árpád - Foggal, körömmel

Bonyár Judit - A Szervező testet ölt

Boross Tamás - Memóriajáték J.A.-val

Cutlerz - Új ismeretlenek

Exer Stevo - Traktoros vers

Hold Utca - Bronzerdő

Home Thanks - Próféciák

Horváth György és Simon Edina - Bábeli elágazás

Lost Boys of Kemenesalja - Alig valami

NorAcoustic - Gubanc

Szerda Árpád - Tök, élet, len

30fok árnyékban - Bábel

A Sziveri30 zenei pályázat nyerteseinek klipjei:

I. helyezett: Veres Tilda Panna (Tildæ): Álom (Sziveri János verse alapján)

A videoklip linkje: https://www.youtube.com/watch?v=j54vpKLJP38

II. helyezett: Bogdán Norbert Lano: Séta a bronzerdőben (Sziveri János verse alapján)

A videoklip linkje: https://www.youtube.com/watch?v=5H1mhdcvKw0

III. helyezett: Halász Máté (BLCKFSH Project): A beválasztott (Sziveri János verse alapján)

A videoklip linkje: https://www.youtube.com/watch?v=xQjawqDFCGs

Sziveri János a 20. század második felének egyik meghatározó alkotója 1954-ben született és 1990-ben, mindössze 36 évesen hunyt el. A Muzslyán született költő, drámaíró, szerkesztő rövid élete során műveivel és szuggesztív egyéniségével egyaránt kitűnt, és legendája mindmáig érezteti hatását. Hagyatékát a Kertész Imre Intézet gondozza. A szélherceg című verseskötete 2020 szeptemberében jelent meg. Kiadó: Kertész Imre Intézet/Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnyílt a 49. FEST - illusztráció
2021. MÁJUS 8.
[ 11:24 ]
Kormányos Ákos Paraván című kötetéről Benedek Miklós, Berényi Emőke, Bíró Tímea és Greguss Lilla beszélget. Az online beszélgetésre 2021. május 10-én 19.00 órakor kerül sor. Az eseményt Facebook-oldalunkon követhetik: www.facebook.com/hid.kor/ A kötetről: "Azt mondják, a szépirodalom (mint a neve is...
2021. MÁJUS 7.
[ 22:14 ]
Az egy évtizedig tartó balkáni–jugoszláviai háborúk hétköznapjairól naplószerűen szerkesztett filmkrónika Siflis Zoltán szabadkai rendező Örvényben című alkotása, amely május 15-ig online is megtekinthető. Az online vetítést a budapesti Magyarország Felfedezése Alapítvány szervezi, amely május 12-én...
2021. MÁJUS 7.
[ 17:08 ]
Fábri Pétert életműdíjjal, Borlai Gergőt az év zeneszerzője, Major Esztert pedig az év szövegírója címmel jutalmazták az Artisjus 2021-es díjainak kihirdetésén csütörtökön Budapesten. A szerzői egyesület huszonegyedik alkalommal ítélte oda az Artisjus-díjakat, a harminc évnél fiatalabb alkotókat hetedik éve ismeri...
2021. MÁJUS 6.
[ 15:40 ]
Beolvasás folyamatban