Kultúra
Elhunyt a CIA-ügynökből lett világhírű kémregényíró

Elhunyt 69 éves korában Jason Matthews, a Vörös veréb kémregény-trilógia szerzője, aki korábban 33 évet töltött a CIA szolgálatában.

Matthews kortikobazális degeneráció (CBD), egy gyógyíthatatlan neurodegeneratív betegség következtében halt meg szerdán - közölte kiadója, a Scribner.

"Rejtélynek tűnhet, hogyan válhat valaki a CIA csendes ügynökéből egy bestsellereket alkotó, elismert kémregényíróvá. De tudva, hogy Jason Matthews hat nyelven beszélt, évtizedeken át rengeteget olvasott, figyelte az emberek viselkedését és ügyesen írt hosszú elbeszéléseket, minden összeáll. Könyvei nemcsak a cselekményvezetés és a kémszakma kifinomult mesterművei voltak, hanem az emberi természetet, különösen a vágy minden formáját kutató nyomozás is"

- olvasható a kiadó közleményében.

Matthews a CIA-ban hivatalosan diplomata volt Európában, Ázsiában és a Karib-térségben, de igazi munkája külföldi ügynökök toborzása, majd irányítása volt. Hat nyelven beszélt: görögül beszélő családban nőtt fel, emellett franciául, spanyolul, olaszul, törökül és magyarul is megtanult. Egy évtizede vonult nyugdíjba, ekkor lépett olyan nagy írók nyomába, mint le Carré vagy Charles McCarry.

A Vörös veréb 2013-ban jelent meg. A hidegháborús történet középpontjában Nathaniel Nash CIA-tiszt és az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova áll. A könyvből Budapesten forgattak azonos című filmet Jennifer Lawrence főszereplésével 2018-ban. Még két Vörös veréb-regény jelent meg, a második Az árulás palotája, a harmadik A Kreml jelöltje címmel.

A CIA-hoz Matthews egy rokonán keresztül került, mivel éppen egy görögül beszélő munkatársat kerestek. Munkájáról nem szívesen árult el részleteket, de utalt arra, hogy veszélyes műveletekben vett részt, felkerült például a terroristák kiiktatandó személyeket tartalmazó listájára a Közel-Keleten, az 1990-es években pedig a koszovói háború alatt menekülnie kellett az amerikai nagykövetségről.

Munkájáért más elismerések mellett megkapta a CIA Becsület Érdemérmét is. (atv.hu/MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnyílt a 49. FEST - illusztráció
2021. MÁJUS 8.
[ 11:24 ]
Kormányos Ákos Paraván című kötetéről Benedek Miklós, Berényi Emőke, Bíró Tímea és Greguss Lilla beszélget. Az online beszélgetésre 2021. május 10-én 19.00 órakor kerül sor. Az eseményt Facebook-oldalunkon követhetik: www.facebook.com/hid.kor/ A kötetről: "Azt mondják, a szépirodalom (mint a neve is...
2021. MÁJUS 7.
[ 22:14 ]
Az egy évtizedig tartó balkáni–jugoszláviai háborúk hétköznapjairól naplószerűen szerkesztett filmkrónika Siflis Zoltán szabadkai rendező Örvényben című alkotása, amely május 15-ig online is megtekinthető. Az online vetítést a budapesti Magyarország Felfedezése Alapítvány szervezi, amely május 12-én...
2021. MÁJUS 7.
[ 17:08 ]
Fábri Pétert életműdíjjal, Borlai Gergőt az év zeneszerzője, Major Esztert pedig az év szövegírója címmel jutalmazták az Artisjus 2021-es díjainak kihirdetésén csütörtökön Budapesten. A szerzői egyesület huszonegyedik alkalommal ítélte oda az Artisjus-díjakat, a harminc évnél fiatalabb alkotókat hetedik éve ismeri...
2021. MÁJUS 6.
[ 15:40 ]
Beolvasás folyamatban