Kultúra
Szabadka: Dramaturg, történész és nyelvtanár az idei három Dr. Bodrogvári Ferenc-díjas

A Vajdaság rovatból átvett hír

A Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat odaítélő bizottság meghozta javaslatát, hogy kik kapják meg az idén az elismerést. A díj szabályzata szerint Szabadka képviselő-testülete olyan 40 évnél fiatalabb alkotóknak ítélheti oda az elismerést, akik alkotásaikkal és tetteikkel hozzájárultak a város kulturális életének fejlődéséhez.

A 2021-es díjazottak javaslata: Góli Kornélia dramaturg, Patyi Szilárd történész és Nevena Mlinko szerb nyelv és irodalom szakos tanár. A döntést a városi képviselő-testület hozza meg soron következő ülésén. A névsor is az ülés anyagából derült ki.

Góli Kornélia (1981, Szabadka) Veszprémben szerzett diplomát színháztörténeti szakon, jelenleg pedig a Szegedi Tudományegyetemen tanul, hogy doktori címet kaphasson. Neve közismert a vajdasági magyar színházi életben, nemcsak dramaturgként kamatoztatja tudását, hanem oktatóként is.

Patyi Szilárd (1987, Szabadka) a Szegedi Tudományegyetemen szerzett történészi diplomát, majd mesterdiplomát mint történelem- és filozófiatanár. Többfelé publikál, írásaiban Szabadka régmúlt eseményeit eleveníti fel, de foglalkozik a vajdasági magyarság múltjával is. A Magyar Szó újságírója.

Nevena Mlinko (1988, Szabadka) az Újvidéki Bölcsészkaron, szerb nyelv és irodalom szakon diplomázott, majd szerzett mesterdiplomát. 2020 óta a belgrádi Színházművészeti Karon tanul. Szabadkai általános iskolákban tanít, illetve a Svetozar Marković Gimnáziumban. Verseket, esszéket, könyvkritikákat is ír.

A Dr. Bodrogvári Ferenc-díj minden évben egyszer kerül kiosztásra, június 22-én, dr. Bodrogvári Ferenc filozófus születésnapján. A díjat 1979-ben Sámán-díj néven a névadó dr. Bodrogvári Ferenc nyerte el, majd hirtelen bekövetkezett halála után 1980-ban a díjat róla nevezték el.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnyílt a 49. FEST - illusztráció
2021. MÁJUS 8.
[ 11:24 ]
Kormányos Ákos Paraván című kötetéről Benedek Miklós, Berényi Emőke, Bíró Tímea és Greguss Lilla beszélget. Az online beszélgetésre 2021. május 10-én 19.00 órakor kerül sor. Az eseményt Facebook-oldalunkon követhetik: www.facebook.com/hid.kor/ A kötetről: "Azt mondják, a szépirodalom (mint a neve is...
2021. MÁJUS 7.
[ 22:14 ]
Az egy évtizedig tartó balkáni–jugoszláviai háborúk hétköznapjairól naplószerűen szerkesztett filmkrónika Siflis Zoltán szabadkai rendező Örvényben című alkotása, amely május 15-ig online is megtekinthető. Az online vetítést a budapesti Magyarország Felfedezése Alapítvány szervezi, amely május 12-én...
2021. MÁJUS 7.
[ 17:08 ]
Fábri Pétert életműdíjjal, Borlai Gergőt az év zeneszerzője, Major Esztert pedig az év szövegírója címmel jutalmazták az Artisjus 2021-es díjainak kihirdetésén csütörtökön Budapesten. A szerzői egyesület huszonegyedik alkalommal ítélte oda az Artisjus-díjakat, a harminc évnél fiatalabb alkotókat hetedik éve ismeri...
2021. MÁJUS 6.
[ 15:40 ]
Beolvasás folyamatban