Kultúra
KurtaUtca köti össze Oromot, Kecskemétet és a szicíliai Cataniát
A Tremolo világzenei projekt szerbiai nyertese a szabadkai KurtaUtca együttes lett
Betűméret:             

A szabadkai KurtaUtca együttes lett a Tremolo világzenei projekt szerbiai befutója. A pályázatot olasz-magyar-szerb együttműködésben hirdették meg három világzenei fesztivál szervezői. A szicíliai Marranzano Világzenei Fesztivál, a kecskeméti Csiperó Ifjúsági Fesztivál és az oromi Malomfesztivál csapatai vállalták, hogy fiatal, 18 és 35 év közötti művészek, énekesek, együttesek, formációk pályáját egyengetik majd a pályázat segítségével. Nemzetközi turné-tapasztalattal rendelkező zenészek képezik őket, műhelymunka és konferenciák alkalmával fejleszthetik művészi arculatukat, nemzetközi reklámozási stratégiájukat, majd a nyár folyamán felléphetnek mindhárom fesztiválom, illetve további koncertlehetőséget biztosítanak majd a számukra Németországban, Franciaországban és Lengyelországban.

A pályázati feltételek alapján Olaszországból, Magyarországról és Szerbiából is egy-egy csapatot választottak ki az összesen jelentkező 28-ból. A nyertesek: Jacarànda (Olaszország), Zajnal (Magyarország) és KurtaUtca (Szerbia).

A projekt hazai hordozója a magyarkanizsai Wemsical Szerbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület. A pályázat szerbiai lebonyolításában részt vett Dejan Vujinović menedzser, művészeti vezető is, akit több zenei rendezvény szervezőjeként is megismerhettünk már. Őt kértük meg, hogy értékelje a pályázat sikerességét.

“A három országból a szervezők a Kreatív Európa pályázati kiírásnak köszönhetően tudták meghirdetni a Tremolo projektet. Összesen 28 együttes jelentkezett a pályázatra, Szerbiából öt. A győztesek kiválasztásánál az is szempont volt, hogy ezeknek a zenéje kompatibilis legyen egymással, s együtt tudjanak működni a program folyamán. Mindhárom csapat világzenét játszik, de visszaköszönnek a népzenei gyökerek is” - mondta Dejan Vujinović.

Az öt szerbiai pályázó mindegyik kiváló zenei anyagot nyújtott be, s közülük néhány már ismert volt a zsűri tagjai előtt, hisz felléptek már például a Dombos Festen, a Malom Fesztiválom, a palicsi Etnofesten.

“A KurtaUtca minden szempontból jó minősítéseket kapott. Nagyon jól zenélnek, fiatalok és kiváló ötletekkel jelentkeztek. Nem riadnak vissza attól, hogy ismert világszámoknak hagyományos népzenei beütést adjanak, s egy teljesen új produkciót vigyenek a színpadra. Az utolsó koncertjükön, amit láttam, az a Trubadurok 2020-as projekt keretében jött létre, s felléptek a szabadkai vasútállomáson valamikor október közepén, s kiváló produkciót adtak elő. Készülnek egy új albummal is, amibe bele is hallgattam. Szerintem nagyon jó korong lesz” - bizakodik Dejan Vujinović.

Nem újdonság az az európai zenei életben, hogy a felfedezett zenekarokkal szakemberek foglalkoznak.

“A tanárok között lesznek zenészek, a zenei piacról olyan személyek, akik tudnak beszélni a különféle promóciókról, a médiakapcsolatok kifejlesztéséről stb. Az első találkozót július elejére tervezzük Szicílián, Catania közelében. Az olasz partner hoz létre egy kiváló fesztivált, s ott találkoznak egymással a zenészek először. A második állomás Kecskeméten lesz, ugyancsak július első felében. Augusztusban az oromi Malomfesztiválon folytatódhat majd a képzés. Itt lesznek majd már olyan zenei anyagok, amelyeket a nagyközönségnek is be tudunk mutatni” - sorolja a menedzser.

Szeptembertől terveznek még egy kisebb európai turnét is.

“Beszéltünk több partnerfesztivállal, akik befogadják ezt a programot. Németország, Franciaország is tervben van, de majd meglátjuk, hogyan alakul a Covid-helyzet.”

Ha minden igaz, a Tremolo projekt folytatódik majd az elkövetkező években is, hogy kiugrási lehetőséget adjon kezdő zenekaroknak. Ez attól függ, hogy lesznek-e megfelelő pályázati kiírások. Egy bizonyos: mindhárom ország fesztiváljai érdekeltek a további együttműködésben.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Rúzsa Magdi Fonogram-díjat kapott - illusztráció
2024. ÁPRILIS 28.
[ 11:04 ]
Kylie Minogue is koncertet ad az idei Sziget fesztiválon. A világhírű ausztrál énekesnő a rendezvény nyitónapján, augusztus 7-én lesz a nagyszínpad fő fellépője - jelentették be a csütörtöki sajtótájékoztatón. "Nagyon jól alakulnak az elővételes jegyeladásaink, és örömteli, hogy ebben a magyar...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 15:20 ]
Mr. Oizo és Léa Seydoux új filmje nyitja meg idén a Cannes-i filmfesztivált, írja a filmsor.hu. Quentin Dupieux francia rendező Le deuxieme acte (A második felvonás) című vígjátékának versenyen kívüli díszbemutatójával nyílik meg május 14-én a 77. cannes-i filmfesztivál. A 76 perces komédia főszerepeiben Léa Seydoux,...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 9:23 ]
Új szabályokat fogadott el az amerikai filmakadémia a jövő évi Oscar-díjakkal kapcsolatban - számolt be róla a Variety.com. A 97. Oscar-díjátadó gálát 2025. március 2-án rendezik meg Los Angelesben. A filmakadémia kormányzói testülete által elfogadott új szabályok a díjkategóriákat és a filmekkel kapcsolatos...
2024. ÁPRILIS 23.
[ 16:34 ]
Beolvasás folyamatban