Kultúra
Emléktáblát avattak Dan Reisinger világhírű grafikus magyarkanizsai szülőházának a falán

Emléktáblát avattak csütörtökön Dan Ivan Reisinger (1934-2019) magyarkanizsai születésű, világhírű izraeli grafikus szülőházának falán. Ezt megelőzően a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban rövid megemlékezés keretében méltatták munkásságát, amelyen jelen volt a festő fia, az ismerősei, de képviseltette magát Izrael belgrádi nagykövetsége, illetve a magyarkanizsai önkormányzat is.

Fejsztámer Róbert polgármester elmondta, hogy az emléktábla állítását a család kezdeményezte Izraelből. Öröm az, hogy vannak olyan Magyarkanizsáról elszármazott emberek, akik a nemzetközi hírnév után is úgy gondolnak a szülővárosukra, mint ha még mindig ez lenne az otthonuk, s a család is hasonló szeretettel gondol Magyarkanizsára. A város feladata tehát, hogy ápolják a grafikus emlékét, hírnevét, azt a tudást, amit az utókorra hagyott. A táblának köszönhetően egyre több ember ismerheti majd meg Dan Reisinger munkásságát, képzőművészeti hagyatékát.

A polgármester felidézte azt is, hogy egyszer alkalma volt személyesen is találkoznia a város e neves szülöttével.
Dan Reisinger a holokauszt során elvesztette családja nagy részét, 1949-ben édesanyjával és nevelőapjával Izraelbe költözött. 1956-ban plakátot tervezett, amelyben a magyar forradalom menekültjeinek megsegítésére hívta fel a nyugati világ figyelmét. Egy másik ismert plakátján arra szólította fel az egykori Szovjetuniót, hogy engedje külföldre vándorolni az ott élő zsidókat.
Budapesten tervei alapján készült el a Teleki téren 2016-ban a munkaszolgálatra elhurcolt áldozatok és túlélők emlékét őrző szoborkompozíció. Az egyik leghíresebb munkája az általa tervezett öröknaptár, amelyet a The Museum of Modern Art adott ki New York-ban. Képein szerepelnek magyarkanizsai motívumok is, például a városháza.

Barátai szerint Dan Reisinger élete végéig igazi kanizsai maradt. Ezt nem csak a magánhangzóiból lehetett kihallani, hanem mondatai tartalmából is. Kevés embert tudott úgy beszélni a Tiszáról, mint ahogyan ő. A folyó a gyermekkorát jelentette: a szépséget, a kalandot, az örömöt és a fájdalmat egyaránt. Sokszor beszélt a kanizsai halászléről, miközben barátai házának teraszáról a Földközi-tengert csodálták.

2019. november 26-án hosszú betegség után hunyt el Tel-Avivban. Dan Reisingerre mint a mai Izrael képzőművészetének egyik meghatározó egyéniségére emlékeznek ma is.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dombosra járni élvezet - illusztráció
2022. JÚLIUS 1.
[ 17:03 ]
Csuja László és Nemes Anna női testépítőről szóló, Szelíd című alkotását Közép-Európa legnépszerűbb filmfesztiválján, Karlovy Varyban is láthatja a külföldi közönség - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) pénteken az MTI-vel. Karlovy Varyban péntek és július 9. között 56. alkalommal rendezik meg a film...
2022. JÚLIUS 1.
[ 12:03 ]
Június 29-én, 57 évesen Meghalt Böszörményi Gyula József Attila-díjas író, a Gergő-sorozat megalkotója – tudatta a hírt családja a Facebookon. Böszörményi Gyula 1964-ben született Miskolcon, az írást már tizenévesen kezdte, és a 80-as évektől folyamatosan jelentek meg írásai az Élet és Irodalomban, a Debreceni...
2022. JÚLIUS 1.
[ 10:54 ]
Eddig 440 ezren látogatták a január 22-én nyílt Magyar Zene Házát - mondta el Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Batta András az első félév programjainak koncepciójáról kiemelte: a...
2022. JÚNIUS 30.
[ 9:38 ]
Beolvasás folyamatban