Kultúra
Asztúria hercegnője-díj: A flamenco világának két kiemelkedő alakját jutalmazták művészet kategóriában

A flamenco világának két kiemelkedő alakja, Carmen Linares énekművész és María Pagés táncos, koreográfus nyerte el a spanyol Nobel-díjnak nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában - jelentette be döntését a zsűri Ovideóban csütörtökön.

A testület méltatásában kiemelte, hogy a flamenco legfontosabb személyiségei közé tartozó művészek pályafutásuk során a hagyomány tiszteletét az állandó felfedezési vággyal ötvözve új lendületet adtak a műfajnak, elmélyítették a kifejezési csatornákat, új eszközökkel bővítették nyelvezetét.

Továbbá nemcsak művészi de társadalmi értelemben is utat mutattak, a munka, a tehetség, valamint az elhivatottság példájává váltak a jövő generációi számára - hangsúlyozta a zsűri, amely idén 19 ország 43 jelöltje közül választotta ki az díjazottakat.

Az 1951-ben született Carmen Linares 1980-ban kezdte szólókarrierjét, fellépett a világ legjelentősebb koncerttermeiben, ő volt az első flamenco énekes, aki szerepelt a New York-i Lincoln Center színpadán. Zenei albumai nemcsak a közönség, de a kritikusok kedvencei közé is tartoznak. Már-már feledésbe merült dalok, régi énekstílusok megőrzésén, aktualizálásán fáradozik. Carmen Linares eddig az egyetlen flamenco énekes, akit kitüntettek a spanyol nemzeti zenei díjjal.

Az idén 59 esztendős María Pagés a világhírű Antonio Gades táncegyüttesében kezdte pályafutását, majd 1990-ben megalapította saját társulatát. Legendássá vált előadásaikkal bejárták a világot, olyan nagyszerű művészekkel dolgoztak együtt mint például Carlos Saura vagy Mihail Barisnyikov. Pagésra a műfaj megújítójaként tekintenek, aki hidat képez a tradicionális és a modern között.

A spanyol trónörökösnőre utaló Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, amelyek sorában az első a művészeti elismerés. A kitüntetést tavaly Marina Abramović szerb performanszművész vehette át.

A múlt évben Karikó Katalin is megkapta a rangos kitüntetést a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésében résztvevő hat kutatótársával együtt tudomány és technológia kategóriában.

A díjat hagyományosan októberben adják át ünnepélyes keretek között a spanyol királyi család jelenlétében Oviedóban. A díjazottak Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós pénzjutalmat kapnak az elismerés mellé. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kezdődik a 75. cannes-i fesztivál - illusztráció
2022. MÁJUS 17.
[ 13:12 ]
A Műemlékvédelmi Intézet három újvidéki egyházi épületet helyezett előzetes védelem alá. Ezek a ferences rendház, a baptista központ és a nazarénus imaház. Az intézet tájékoztatása szerint az egyházi közösségek tulajdonában lévő épületek vitathatatlan kulturális és történelmi értékűek, nem csak...
2022. MÁJUS 13.
[ 0:14 ]
Korlátozások nélküli Kolozsvári magyar napokra készülnek Erdély legnagyobb szabású magyar kulturális fesztiváljának a szervezői - jelentette be a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón. Gergely Balázs, az eseménysorozatot szervező egyesület elnöke elmondta: a koronavírus-járvány...
2022. MÁJUS 12.
[ 14:07 ]
Színjátszást, rendezést kedvelő, közös alkotásra és kísérletezésre nyitott fiatalokat várnak idén nyáron is Zentára, a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók 14.Táborába, a MAdT-ba, amely 2022. július 1-jétől 8-áig tart. A tábor elsősorban azoknak a fiataloknak kínál (15 éves kortól) tartalmas...
2022. MÁJUS 12.
[ 11:53 ]
Beolvasás folyamatban