Kultúra
Ismertették a VM4K kutatásának eredményeit: A vajdasági kulturális élet múltja, jelene és jövője
Betűméret:             

Bár mi, magyarok kevesebben vagyunk, a magyar művelődési egyesületek és szervezetek száma nem csökkent az elmúlt tíz évben Vajdaságban, állapították meg a VM4K kutatási eredményeit ismertető eseményen, amelyet pénteken tartottak meg a Palicsi Magyar Művelődési Központban.

A márciusban végzett felmérésből az tűnik ki, hogy a szervezetek többsége népzenével és néptánccal foglalkozik, de a kézműves tevékenységek is teret hódítanak az utóbbi időben, tudósít a Pannon RTV.

A felmérés készítői annak jártak utána, hogy mi és hogyan valósult meg az elmúlt tíz évben az MNT Vajdasági Magyar Kulturális Stratégiájából? Ehhez azonban a demográfiai adatokat is figyelembe kellett venni. „A vajdasági magyarság legnagyobb része Észak-Bácska, Közép-Bácska és a Tisza-mente. Ezek a számok arányaiban bizonyára maradni fognak az idei népszámlálás után is, de a számok nyilván valamivel kisebbek lesznek”, nyilatkozta Barlai Jenő szociológus, kutató, a VM4K szakmai munkatársa.

A szülőföldön maradást segíti az itteni továbbtanulás is, ehhez pedig hozzájárul az MNT 2011 óta létező ösztöndíjprogramja és az Európa Kollégium is Újvidéken. Ezeket egyre többen vehetik igénybe. „Ez mindenképpen egy olyan szám, egy olyan tendencia, ami bár nem tudja visszafordítani azokat a negatív népszaporulati mutatókat, amelyekről beszéltünk, de mégis egy minőségbeli javulást hoz, hozhatnak”, fejtette ki a rendezvényen Varga Diósi Viola, a VM4K kutatási referense.

A rendezvényen felszóltalt Pásztor István, a VMSZ elnöke is. "Bár fogyunk, de akik itt maradtunk, ragaszkodunk a gyökerünkhöz, az itteni jelenünkhöz és jövőnkhöz", állapította meg Pásztor István, hozzátéve, a felmérés eredményei megmutatják, most hol tartunk, és alapját képezik majd annak, ahova tartani akarunk.

„A mögöttünk levő ciklusnak, a mögöttünk levő négy évnek a kultúra szférájában az építkezés tekintetében az egyik legnagyobb eredménye a Szekeres László Alapítvány terebélyesedése és a VM4K létrejötte”, mutatott rá a VMSZ elnöke, hozzátéve, a stratégiához párbeszédre van szükség, ami által kialakul a közös nevező, ami nélkül pedig nem lehet meghatározni a stratégiai célokat.

A közös nevező kialakítása érdekében pedig 2023 első felében több kerekasztal-beszélgetést terveznek a kutatási eredmények tapasztalatai alapján.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zenei ősbemutató Magyarkanizsán - illusztráció
2024. ÁPRILIS 15.
[ 8:51 ]
Meghalt Eleanor Coppola, aki dokumentálta férje, Francis Ford Coppola néhány ikonikus mozija, köztük az Apokalipszis most elkészítését, és aki filmes családjukat nevelte. 87 éves volt. Coppola 2024. április 12-én halt meg családja körében, otthonában, a kaliforniai Rutherfordban − jelentették be hozzátartozói egy...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 22:47 ]
A nagykikindai Egység ME színházterme egészen megtelt ma este, amikor kiosztották a Vajdasági Amatőr Színjátszók 28. Találkozójának díjait. Az egybegyűlteket Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte, majd a házigazdák nevében Tóth Ramóna, az Egység ME elnök asszonya üdvözölte a...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 22:37 ]
83 éves korában, hosszan tartó betegség után meghalt a legendás olasz divattervező, Roberto Cavalli. Életének 83. évében elhunyt Roberto Cavalli olasz divattervező – írja a The Sun. A legendás tervező egy ideje már beteg volt. Roberto Cavalli 1940. november 15-én született Firenzében. Gyermekként árván maradt, apját...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 22:16 ]
Beolvasás folyamatban