Kultúra
A kispiaci Kőrösalji Tájház kincsei Magyarkanizsán 
Betűméret:             

Kispiac helyén 100 évvel ezelőtt még csak néhány tanyacsoport volt. Iskolákra azonban szükség volt, majd templom is épült. A falu maga csak a II. világháború után alakult ki. A kispiaci Kőrösalji Tájház az elmúlt 100 év tárgyi emlékeit őrzi. Paraszti és előkelő, úri családok használati eszközeit is. Itt lehet megtekinteni Fehér Anna hagyatékát is, aki egy banktisztviselő lánya volt, s fontosnak tartotta megőrizni a múlt emlékeit. A tájház anyagát péntektől a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban is meg lehet tekinteni. Muhi Zsuzsannával, a kiállítás összeállítójával beszélgettünk a tárlat rendezése közben.

A Fehér család háztartásának teljes felszerelése bent van a tájházban, s ennek egy része kerül bemutatásra Magyarkanizsán, ami mozdítható, behozható volt, mondja Muhi Zsuzsanna.

- A kispiaci tájház ajtajában van is egy tábla, hogy Fehér Anna-emlékszoba. A Dobó Tihamér Képtár alsó szintjén mutatjuk be Fehér Anna azon dolgait, amit ő életében használt. Itt egy úri szoba látható. Jó módban élt, s ami a szobájában volt, az itt van. Láthatóak a pipere dolgai, a hajsütő vasai. Itt látható két bőrönd, benne az akkor divatos piros papucsa, a kistáskája, amivel járt. Érdekes megnézni, hogy a táskában mi van. Egy úri hölgy, amikor elment vásárolni, volt nála bőrkesztyű, tükör, egy kis pipere. Ez most is mind benne van a táskában. Ami pedig nem volt benne, az a pénztárca. Egy úri hölgy nem fizetett soha! Elment vásárolni, s az inas vagy a szolgáló, aki vele tartott, ment a háta mögött, az fizetett. Anna kiválasztotta, amit szeretett volna, s utána a kisérője fizetett. Nála pénz nem volt. Nagyon érdekesek a hajsütő vasai, ilyet sem látni ma már. Itt van ez a kis szerkezet, amiben petróleum égett, s az melegítette fel ezeket a vasakat, amivel csinálta a loknikat. Kétféle hajsütő vasa van. Ezzel például több hurkát is lehet készíteni egyszerre. Itt van az imakönyve is. Ez egy nappali szobát mutatunk be ezen a részen, ezért itt vannak a gyermekkori képei, a fotók a falon a szüleiről. Ez egy régi rádió. Ők egy jómódú család voltak, áram is volt a házukban, rádiójuk is volt, telefonjuk is. A hálószobában egy megvetett ágy, a fogason Anna kalapjai.

Anna 1925-ben született, s a harmincas évek végén, a negyvenes évek elején volt nagylány, mondja Muhi Zsuzsanna.

- Egy nagyon szép, vékony teremtés volt. Ez a ruháiról is látszik, ami megmaradt. Volt egy vőlegénye is, aki viszont meghalt a II. világháború vége felé, valahol Pesten. Férjhez szeretett volna menni Anna, de ez elmaradt. Van a kiállításmegnyitón egy betétműsorunk, Ábrahám Gréta fogja Fehér Annát megszemélyesíteni, aki elmondja Anna élettörténetét, s azt, hogy vőlegénye halála után élete végéig a szüleivel maradt. Egyébként itt Magyarkanizsán, a Rekecki ügyvéd háza mellett éltek, s 2006-ban halt meg.

Fehér Anna tehát nem kispiaci származású, hanem a tájház gondviselője, Adamov Judit, aki megörökölte és a mai napig őrzi Fehér Anna hagyatékát, elvitte Kispiacra ezeket a tárgyakat, s a tájház egy részét Fehér Anna emlékszobának rendezte be, magyarázza Muhi Zsuzsanna.

- Nagyon régi könyvei is voltak. Ezek közül is bemutatunk néhányat. A magyar nemzet története az egyik. Szerettem volna ezt is bemutatni, mert ilyen könyvekkel nem nagyon találkozunk. Nagyon érdekes például az egyik biblia is, a belső védőborítón Jézus és Mária képével.

A kispiaci tájháznak van egy jellegzetessége, ami miatt elszoktak oda menni az emberek, megnézni.

- Ez a fekete mennyasszony. Nem hallottam én sem előtte más tájegységről, hogy volna fekete menyasszony, de van biztosan. Még az 1920-as években is voltak fekete mennyasszonyok. Az I. világháború ideje alatt nagyon sok családban volt olyan férj vagy fiú, akik elestek a harcokban, odavesztek. nagyon sok családban gyászoltak, de viszont az élet nem állt meg, esküvők voltak, férjhez kellett menni, s ezért a menyasszony feketébe öltözött, ezzel is jelezve, hogy a családjában van valaki, akit gyászol. Látható a tárlaton fekete menyasszonyi ruha, és néhány korabeli esküvői fotó is.

Egy kicsit arrébb már a gyermekáldásról van szó. Látható egy bölcső, etetőszék, babakocsi. Ezek Fehér Annáé voltak, ebben altatták, etették, tologatták a szülei. Látható egy porcelánbaba is vászonruhácskában, ugyancsak Annáé.

Természetesen a paraszti eszközök is bemutatásra kerültek a kispiaci tájházban, amiket most elhoztak Magyarkanizsára is. Ezek a Dobó Tihamér Képtár felső szintjén láthatóak. Van rokka is, de nem olyan, amit általában filmekből vagy képekről már mindenki ismer, érdemes megtekinteni azt is. Vannak hangszerek, például réges-régi citerák.

Érdemes megnézni a tárlatot, mert ilyen tárgyakat ritkán láthatunk, mondja Muhi Zsuzsanna.

A kiállítás augusztus 11-én, pénteken, 19 órakor nyílik meg és augusztus 25-éig lesz látogatható a képtár szokásos nyitvatartási idejében, augusztus 20-án, vasárnap pedig 16 és 20 óra között.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hollandia nem vehet részt az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjén, ugyanis versenyzőjük, Joost Klein ellen nyomozás folyik. Az énekeset azzal gyanúsítják, hogy megfenyegette a fesztivál egyik női munkatársát csütörtök este Malmőben. Joost Klein nem tudott megjelenni a dalverseny péntek esti zsűridöntőjén, élő...
2024. MÁJUS 11.
[ 18:02 ]
A Bordás Győző prózaíró, kritikus, szerkesztő, dr. Silling István nyelvész, író, néprajzkutató, L. Móger Tímea költő, szerkesztő alkotta bírálóbizottság 2024. április 16- án meghozott, többségi döntése alapján a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár a 2024. évre szóló Herceg János Irodalmi Díjat eddigi...
2024. MÁJUS 11.
[ 8:30 ]
Ma este véget ért az idei fesztivál versenyprogramja, amelyen a Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, a zsűri elnöke (Budapest); Verebes Ernő zeneszerző, költő (Zenta–Budapest); Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes tagja (Budapest); és Bencsik Orsolya költő, író (Topolya) felállású zsűri a...
2024. MÁJUS 10.
[ 22:20 ]
Beolvasás folyamatban