Kultúra
A kispiaci Kőrösalji Tájház kincsei Magyarkanizsán 
Betűméret:             

Kispiac helyén 100 évvel ezelőtt még csak néhány tanyacsoport volt. Iskolákra azonban szükség volt, majd templom is épült. A falu maga csak a II. világháború után alakult ki. A kispiaci Kőrösalji Tájház az elmúlt 100 év tárgyi emlékeit őrzi. Paraszti és előkelő, úri családok használati eszközeit is. Itt lehet megtekinteni Fehér Anna hagyatékát is, aki egy banktisztviselő lánya volt, s fontosnak tartotta megőrizni a múlt emlékeit. A tájház anyagát péntektől a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban is meg lehet tekinteni. Muhi Zsuzsannával, a kiállítás összeállítójával beszélgettünk a tárlat rendezése közben.

A Fehér család háztartásának teljes felszerelése bent van a tájházban, s ennek egy része kerül bemutatásra Magyarkanizsán, ami mozdítható, behozható volt, mondja Muhi Zsuzsanna.

- A kispiaci tájház ajtajában van is egy tábla, hogy Fehér Anna-emlékszoba. A Dobó Tihamér Képtár alsó szintjén mutatjuk be Fehér Anna azon dolgait, amit ő életében használt. Itt egy úri szoba látható. Jó módban élt, s ami a szobájában volt, az itt van. Láthatóak a pipere dolgai, a hajsütő vasai. Itt látható két bőrönd, benne az akkor divatos piros papucsa, a kistáskája, amivel járt. Érdekes megnézni, hogy a táskában mi van. Egy úri hölgy, amikor elment vásárolni, volt nála bőrkesztyű, tükör, egy kis pipere. Ez most is mind benne van a táskában. Ami pedig nem volt benne, az a pénztárca. Egy úri hölgy nem fizetett soha! Elment vásárolni, s az inas vagy a szolgáló, aki vele tartott, ment a háta mögött, az fizetett. Anna kiválasztotta, amit szeretett volna, s utána a kisérője fizetett. Nála pénz nem volt. Nagyon érdekesek a hajsütő vasai, ilyet sem látni ma már. Itt van ez a kis szerkezet, amiben petróleum égett, s az melegítette fel ezeket a vasakat, amivel csinálta a loknikat. Kétféle hajsütő vasa van. Ezzel például több hurkát is lehet készíteni egyszerre. Itt van az imakönyve is. Ez egy nappali szobát mutatunk be ezen a részen, ezért itt vannak a gyermekkori képei, a fotók a falon a szüleiről. Ez egy régi rádió. Ők egy jómódú család voltak, áram is volt a házukban, rádiójuk is volt, telefonjuk is. A hálószobában egy megvetett ágy, a fogason Anna kalapjai.

Anna 1925-ben született, s a harmincas évek végén, a negyvenes évek elején volt nagylány, mondja Muhi Zsuzsanna.

- Egy nagyon szép, vékony teremtés volt. Ez a ruháiról is látszik, ami megmaradt. Volt egy vőlegénye is, aki viszont meghalt a II. világháború vége felé, valahol Pesten. Férjhez szeretett volna menni Anna, de ez elmaradt. Van a kiállításmegnyitón egy betétműsorunk, Ábrahám Gréta fogja Fehér Annát megszemélyesíteni, aki elmondja Anna élettörténetét, s azt, hogy vőlegénye halála után élete végéig a szüleivel maradt. Egyébként itt Magyarkanizsán, a Rekecki ügyvéd háza mellett éltek, s 2006-ban halt meg.

Fehér Anna tehát nem kispiaci származású, hanem a tájház gondviselője, Adamov Judit, aki megörökölte és a mai napig őrzi Fehér Anna hagyatékát, elvitte Kispiacra ezeket a tárgyakat, s a tájház egy részét Fehér Anna emlékszobának rendezte be, magyarázza Muhi Zsuzsanna.

- Nagyon régi könyvei is voltak. Ezek közül is bemutatunk néhányat. A magyar nemzet története az egyik. Szerettem volna ezt is bemutatni, mert ilyen könyvekkel nem nagyon találkozunk. Nagyon érdekes például az egyik biblia is, a belső védőborítón Jézus és Mária képével.

A kispiaci tájháznak van egy jellegzetessége, ami miatt elszoktak oda menni az emberek, megnézni.

- Ez a fekete mennyasszony. Nem hallottam én sem előtte más tájegységről, hogy volna fekete menyasszony, de van biztosan. Még az 1920-as években is voltak fekete mennyasszonyok. Az I. világháború ideje alatt nagyon sok családban volt olyan férj vagy fiú, akik elestek a harcokban, odavesztek. nagyon sok családban gyászoltak, de viszont az élet nem állt meg, esküvők voltak, férjhez kellett menni, s ezért a menyasszony feketébe öltözött, ezzel is jelezve, hogy a családjában van valaki, akit gyászol. Látható a tárlaton fekete menyasszonyi ruha, és néhány korabeli esküvői fotó is.

Egy kicsit arrébb már a gyermekáldásról van szó. Látható egy bölcső, etetőszék, babakocsi. Ezek Fehér Annáé voltak, ebben altatták, etették, tologatták a szülei. Látható egy porcelánbaba is vászonruhácskában, ugyancsak Annáé.

Természetesen a paraszti eszközök is bemutatásra kerültek a kispiaci tájházban, amiket most elhoztak Magyarkanizsára is. Ezek a Dobó Tihamér Képtár felső szintjén láthatóak. Van rokka is, de nem olyan, amit általában filmekből vagy képekről már mindenki ismer, érdemes megtekinteni azt is. Vannak hangszerek, például réges-régi citerák.

Érdemes megnézni a tárlatot, mert ilyen tárgyakat ritkán láthatunk, mondja Muhi Zsuzsanna.

A kiállítás augusztus 11-én, pénteken, 19 órakor nyílik meg és augusztus 25-éig lesz látogatható a képtár szokásos nyitvatartási idejében, augusztus 20-án, vasárnap pedig 16 és 20 óra között.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Roberto Cavalli - illusztráció
2024. ÁPRILIS 12.
[ 22:16 ]
Anna Margit (1913-1991) festőművész életművét bemutató kiállítás látható szerdától A bábu megszólal címmel a Magyar Nemzeti Galériában. A Bartók Tavasz keretében megvalósuló tárlat kétszázhúsz festményt és grafikát vonultat fel, minden korábbinál teljesebb képet adva a 20. század legnehezebb periódusait...
2024. ÁPRILIS 8.
[ 20:10 ]
Hernyák György Jászai Mari-díjas rendező, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára kapja idén a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját - közölte a szervezet vasárnap az MTI-vel. Mint írják, a céh tagjai titkos szavazással ítélték oda a vajdasági rendezőnek az életműdíjat, amelyet - a Színikritikusok díja...
2024. ÁPRILIS 7.
[ 15:33 ]
A pénteken kezdődött szemle keretében, amelynek idén Nagykikinda ad otthont, a mai napon két előadást láthat a nagyérdemű. Délután fél négykor egy musical lesz műsoron, az Újvidéki Magyar Művelődési és Művészeti Központ Színes Szilánkok Diákszínpad előadását nézhetik meg, Molnár Ferenc - Góli Kornélia - Tóth...
2024. ÁPRILIS 7.
[ 13:18 ]
Beolvasás folyamatban