Kultúra
Néphagyományok útravalóul 
Betűméret:             

Útravaló címmel indított képzéssorozatot a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel és a Hagyományok Háza Hálózattal karöltve, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ. A pedagógusok azt ismerhetik meg, hogy hogyan vonhatják be az oktatásba a népi játékokat, a néptáncot és a népi kézművességet.

A múlt hétvégén Magyarkanizsán már az Útravaló 2 program tananyagát adták át az előadók az óvodapedagógusoknak és tanítóknak, a jövő hétvégén pedig a 3-as tananyag előadásait szervezik meg ugyanott.

Nagyon nagy népszerűségnek örvend a képzés, hiszen 34 résztvevője van, 23 óvodapedagógus és 11 osztálytanító. Nyolc különböző községből érkeztek és 11 oktatási intézményt képviselnek, ismertette a sajtóval Jerasz Anikó, a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ igazgatója. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet akkreditáltatta a Vajdasági Pedagógiai Intézetnél a képzést, ami 18 pontot ér.

Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója elmondta, hogy a képzés az óvodapedagógusoknak és az osztálytanítóknak szól elsősorban, mert ők azok, akik leginkább a néphagyományokat közvetítik mind az óvodáskorúak körében, mind pedig az általános iskola alsó tagozatán.

- Három pillére van a képzésnek. Egyrészt a néptánc ismereteket ölelte fel az egyik képzés, azt a tavalyi évben már a művelődési intézet, a Hagyományok Háza vajdasági hálózatával bemutatta a pedagógusoknak Zentán és Óbecsén, most pedig Magyarkanizsán a kézműves ismereteket ismertetik meg az érdeklődőkkel, valamint a következő körben még a népdalokkal, a mondókákkal, tehát mindazokkal a hagyományokkal foglalkoznak majd, amelyek a népművészetből merítenek.

Az óvodapedagógusok nem csak az előadásokra való felkészülése alkalmával tudják a tanultakat hasznosítani, beépíteni a tananyagba, hanem a mindennapjaik során is, véli Kormányos Katona Gyönygi.

- Nagyon fontos, hogy a szülők mellett az óvodapedagógusok is már a kezdetektől fogva megismertessék a gyerekekkel akár a táncismeretet, akár a népdalokat, akár a kézművességet. Ez egyben népismeret is, tehát nem csak a folklórról beszélünk. Maga a néprajz is nagyon széleskörű, s mivel a XXI. században a modern néprajzhoz hozzátartozik a népismeret is, mégpedig olyan formában, hogy a mindennapjaink során hasznosítható tudást a gyerekek a saját környezetükben látva tapasztalják meg. Például, ha az utcán látnak egy régi házat, azon egy korabeli deszkaoromzatot... Tehát a gyerekeknek a legapróbb dolgokra is föl lehet hívni a figyelmüket, hogy ezek a dolgok még mindig velünk vannak, megtalálhatóak a környezetünkben. El lehet beszélgetni velük, hogy milyen népszokások vannak, amelyeket a szülőktől vagy a nagyszülőktől örököltek.

Nagyon fontos lenne, hogy a szórványban élő gyerekek is megismerkedhessenek mindezzel, illetve az őket tanító pedagógusok. Kormányos Katona Gyöngyi szerint a cél az, hogy Vajdaságban mindazokat az óvodapedagógusokat, osztálytanítókat megszólítsák, akik magyar nyelven tanítanak.

Cseszák Balázs, a Hagyományok Háza Hálózat kulturális szervezője, néptáncoktató volt a magyarkanizsai képzés egyik előadója.

- A néptáncnak lehet többféle formáját tanítani, illetve használni. A kisebb korosztályban jobban a játékos mozgás, illetve a népi játékok az, ami megfogja a gyerekeket, az idősebb korosztályú gyerekeknek például a polgári táncok, illetve olyan néptáncos motívumok, lépések, formák, amik egyszerűbbek, s ezért könnyebben elsajátíthatók. Volt olyan alkalmunk is, hogy tornaórán néptánctornát tartottunk egy iskolában az alsós tagozatoknak, és ugyanolyan fárasztó volt, viszont nagyobb élvezettel csinálták a tanulók, mint egy-egy hagyományos tornaórát, amin csak labdával lehet játszani, vagy csak futni lehet.

Nagyon színes a magyar néptánckultúra, de a foglalkozásokon előnyt élvez a vajdasági hagyomány.

- Az Útravalós képzésen itt Vajdaságban arra törekszünk, hogy a vajdasági népzenét, néptáncot, népi gyerekjátékokat, népművészeti foglalkozásokat, kézműves foglalkozásokat tanítsuk, mutassuk be a pedagógusoknak. Az mégiscsak valahol itt van bennünk, ha nem is használjuk mindig, de hallottunk akár idősebbektől, akár nagyszüleinktől, vagy szüleinktől egy-egy dalt, ami hogyha újra halljuk, olyan, mintha már régóta ismernénk - magyarázta Cseszák Balázs.

A sorozatot záró, Útravaló 3 elnevezésű oktatási programmal e hétvégén ismerkedhetnek meg a pedagógusok Magyarkanizsán.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnyílt a neves nagybányai festőiskola egyedülálló alkotásaiból összeállított Nagybányai remekművek magángyűjteményekből című kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban. A tárlat egyben újabb állomása a Közép-európai Örökség program részeként megvalósuló kiállítássorozatnak, vándorkiállításnak. A...
2024. MÁJUS 14.
[ 20:12 ]
George Clooney a Jó estét, jó szerencsét! című, 2005-ben bemutatott filmjének színpadi adaptációjában debütál jövő tavasszal a Broadway-n - számolt be róla a The Hollywood Reporter. A televíziózás hőskorának kiemelkedő televíziós személyiségéről, Edward R. Murrow újságíróról szóló filmet csaknem 20 éve...
2024. MÁJUS 14.
[ 11:40 ]
95 éve jelent meg Majtényi Mihály, a Magyar Szó alapító főszerkesztőjének első novelláskötete, a Kokain. ,,A nagy mesélő” 50 éve távozott az élők sorából. Két évvel később indult útjára napilapunkban a Majtényi Mihály novellapályázat. A vajdasági magyar irodalom és kultúrpolitika meghatározó alakjáról...
2024. MÁJUS 13.
[ 12:30 ]
Beolvasás folyamatban