Kultúra
Nők tárlata Magyarkanizsán 
Betűméret:             

Huszonkettedik alkalommal került megszervezésre a Vajdasági Képzőművészeti Kör Nők tárlata című kiállítása ezúttal is Magyarkanizsán a helybeli Panda Rádió szervezésében. A Dobó Tihamér Képtár zsúfolásig megtelt, sokan voltak ugyanis kíváncsiak a munkákra. A művészek és kézművesek Vajdaság számos településéről érkeztek, de voltak Belgrádból is.

A tárlatot annak idején Kenyeres Ivánka, a Kör elnöke álmodta meg:

- Őszintén mondom, büszke vagyok magamra azért, mert akkor azt éreztem, hogy meg kellene csinálni egy olyan tárlatot, amelyen csak nők állítanak ki. Nem azért, hogy mi a férfi festőkkel nem kommunikálunk, csupán március 8-a előtt kicsit ünnepélyesebbé szerettük volna tenni ezt az ünnepet. Nem könnyű összeszedni ezeket a kiállítókat. Most is van Belgrádból két résztvevőnk, továbbá Rumából, Nagybecskerekről, Nagykikindáról is jöttek, hogy ne soroljam! Összesen 17 helységből, Vajdaság kilenc községéből vannak itt alkotók és munkáik. Közönség is van itt jelen pillanatban Nagykikindáról, Óbecséről, és ez a szép benne, és ezt tisztelni kell. Én szívből örülök nekik, de remélem, hogy a kanizsaiak örülni fognak, hogy ez a kiállítás szebbé fogja tenni a mi szép városunkat.

- Ezek a hölgyek, akik kiállítanak, visszatérő kiállítók, vagy pedig újak is vannak?

- Vannak olyanok, akik már harminc éve festenek és többször is jártak itt. Vannak, akik először jöttek el, de mindenkinek meg kell adni a lehetőséget. Itt mindenki megmutatja magát, jönnek a rokonokkal, szomszédasszonyokkal... Örülök annak, hogy Magyarkanizsán van a tárlat, mert így a településünket is meg tudjuk mutatni a világnak, hogy milyen szép ez a mi kis városunk. Most akkora a szívem, teli van örömmel, hogy itt vannak azok, akiket szeretek, és akik újból meg újból találkozhatnak.

A kiállítás szervezője immár második éve a magyarkanizsai Panda Rádió. Kiss Zenóbia, a médium vezetője:

- Nagyon szeretnénk, hogy az elkövetkező években is megszervezhessük a tárlatot a Vajdasági Képzőművészeti Kör támogatásával, Kenyeres Ivánka segítségével. Minden évben egyre többen és többen vagyunk, egyre több és több kiállító van, egyre több alkotás van kiállítva, egyre nagyobb a közönség száma is, egyre nagyobb az érdeklődés, úgyhogy nagyon örülünk ennek a tárlatnak. Az a célunk, hogy bemutassuk, hogy mekkora kincs van a kezükben a nőknek, amellett, hogy dolgoznak, háztartást vezetnek, gyereket nevelnek, de valahogy mégis találnak időt, hogy a művészettel is foglalkozzanak, hobbiként, szórakozásként, és ezek nagyon gyönyörű szép dolgok, amiket elkészítenek szabadidejükben.

Az idei Nők tárlatán 105 kiállító van jelen 60 festménnyel, 43 kézimunkával és 2 virágkreációval. A kiállítást március 8-áig lehet megtekinteni a Dobó Tihamér Képtár szokásos nyitvatartási idejében.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Roberto Cavalli - illusztráció
2024. ÁPRILIS 12.
[ 22:16 ]
Anna Margit (1913-1991) festőművész életművét bemutató kiállítás látható szerdától A bábu megszólal címmel a Magyar Nemzeti Galériában. A Bartók Tavasz keretében megvalósuló tárlat kétszázhúsz festményt és grafikát vonultat fel, minden korábbinál teljesebb képet adva a 20. század legnehezebb periódusait...
2024. ÁPRILIS 8.
[ 20:10 ]
Hernyák György Jászai Mari-díjas rendező, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára kapja idén a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját - közölte a szervezet vasárnap az MTI-vel. Mint írják, a céh tagjai titkos szavazással ítélték oda a vajdasági rendezőnek az életműdíjat, amelyet - a Színikritikusok díja...
2024. ÁPRILIS 7.
[ 15:33 ]
A pénteken kezdődött szemle keretében, amelynek idén Nagykikinda ad otthont, a mai napon két előadást láthat a nagyérdemű. Délután fél négykor egy musical lesz műsoron, az Újvidéki Magyar Művelődési és Művészeti Központ Színes Szilánkok Diákszínpad előadását nézhetik meg, Molnár Ferenc - Góli Kornélia - Tóth...
2024. ÁPRILIS 7.
[ 13:18 ]
Beolvasás folyamatban