Kultúra
Az Egyesült Királyság Irodalmi Szövetségének legrangosabb díját kapta egy magyar orvos gyerekeknek írt könyve
Betűméret:             

Lantos Péter A fiú, aki nem akart meghalni című könyve nyerte az UKLA Book Award, azaz az Egyesült Királyság Irodalmi Szövetségének legrangosabb díját. A nemzetközi hírű magyar orvosprofesszor szerint a kötet nem a halálról, hanem a túlélésről szól.

Az UKLA Book Awards az egyik legrangosabb irodalmi díj az Egyesült Királyságban, amelynek célja a gyermekkönyvek népszerűsítése, hogy a tanárok ösztönözve legyenek abban, hogy megismerjék a közelmúltban megjelent, kiváló minőségű gyermekkönyveket.

A 3–14 év közöttieknek szóló tényirodalom (non-fiction) kategóriában 2024-ben Lantos Péter A fiú, aki nem akart meghalni című könyvét díjazták.

A magyar szerző erkölcsi kötelességének érezte, hogy mint holokauszttúlélő történetét megírja a gyerekeknek. A zsűri pedig úgy vélte, hogy Lantos Péter „egyszerű, közvetlen és őszinte stílusában” megélt élménye megfelel a közönségnek, és pozitívan zárul – olvasható az UKLA oldalán.

Ez a könyv nem a halálról, hanem a túlélésről szól.

Lantos Péter ezt nyilatkozta a díjjal kapcsolatban. „Örülök, hogy az Egyesült Királyság Irodalmi Szövetségének legrangosabb díját megkaptam. Mintegy 40 éven át orvostanhallgatókat oktattam, amely emlék külön megbecsülése annak a ténynek, hogy ezt az elismerést tanártársak ítélték oda nekem” – fogalmazott.

Ki Lantos Péter?

Lantos Péter nemzetközi hírű orvosprofesszor, az angol Királyi Akadémia tagja, a nemzetközi Alzheimer Társaság elnöke. 1939-ben Makón született. Kisgyermekkorában kénytelen volt szembesülni a történelem, a háború és a romboló eszmék kegyetlenségeivel. A megpróbáltatások ellenére túlélte a holokausztot, sőt tehetsége, szorgalma, töretlen kitartása révén világhírű szakemberré vált. 1968-tól él külföldön – jelenleg Londonban.

Irodalmi körökben is pozitív visszhangot keltő Sínek és sorsokönéletrajzi regénye 2006-ban jelent meg Nagy-Britanniában, s azóta több kiadást is megért.

Szívszorító történet

Lantos Péter A fiú, aki nem akart meghalni című könyve Magyarországon az idén jelent meg a Kolibri Kiadó gondozásában, méghozzá a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja (április 18.) 80. évfordulóján.

A fülszöveg szerint „Péter Makón él, összetartó nagy család szeretetében, a tisztes családi vállalkozás nyújtotta biztonságban, viszonylagos jólétben. Ám eljön 1944 márciusa, és a kisfiúnak szembesülnie kell azzal, hogy zsidónak lenni sokak szemében megbocsáthatatlan bűnnek számít.

Lantos még nincs ötéves, amikor el kell indulnia a nyolc vonatozásból és két buszozásból álló „nagy utazásra”, amelynek legtávolabbi pontja a bergen-belseni koncentrációs tábor, ahonnan csak azért térhet vissza élve, mert okos, erős édesanyja a legnagyobb szörnyűségek közepette is hősiesen óvja, védi.

Elgondolkodtató, szívszorító történet arról, hogyan élte túl a vidéki kisgyerek a 20. század egyik legrémesebb gaztettét, a holokausztot.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tiktok-sztár INIKO és a „jégember” Wim Hof ​​fellépésével nyitották meg az EXIT fesztivált tegnap este, a nulladik napon. A rendezvény július 14-ig tart a péterváradi várban, ahol több mint 40 színpadot állítottak fel. A fesztivál újdonsága éppen a nulladik nap volt, amelyet Nikola Tesla születésnapjának...
2024. JÚLIUS 11.
[ 8:20 ]
Július 11-e és 14-e között harmadik alkalommal rendezik meg a Nyárhangoló Fesztivált a Szekeres László Alapítvány szervezésében Palicson. A rendezvény több helyszínén ezúttal is számos művészeti program, gyermekfoglalkozás, kirakodóvásár, táncház, koncert és még sok egyéb esemény várja a kicsiket és a nagyokat...
2024. JÚLIUS 9.
[ 12:03 ]
A Laza Kostić Kultúrközpontban hatodik alkalommal rendezik meg a Zombori Filmfesztivált július 11-e és 14-e között. Idén posztumusz Žarko Laušević (1960-2023) színésznek ítélték oda a Ernő-különdíjat - jelentették be hétfőn a szervezők. A 6. Zombori Filmfesztivál szlogenje: Nije lako, kad si mlad (Nem könnyű...
2024. JÚLIUS 8.
[ 18:36 ]
Beolvasás folyamatban