Kultúra
Venczel Valentin az Újvidéki Színház új igazgatója

Az Újvidéki Színház igazgatójának kinevezéséről a városi képviselő-testület pénteki ülésén döntött, a testület Venczel Valentint nevezte ki erre a posztra.

A pályázatra ketten jelentkeztek, Gyarmati Kata, az eddigi megbízott igazgató és Venczel Valentin nagybecskereki származású, két évtizede Magyarorszgon élő színész. A színház igazgatóbizottsága csak az utóbbi pályázó beadványát fogadta el, és a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottsága is őt támogatta. Szakmai körökben azonban nagy port kavart a hír és hazai, magyarországi meg romániai színházi szakemberek is Gyarmati Kata mellett álltak ki, nyílt levélben fordultak a városvezetéshez és a pályázat megsemmisítését kérték.

A tiltakozások ellenére a város képviselő-testület Venczel mellett döntött. Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a Magyar Szónak nyilatkozva elmondta, hogy a jelölt minden szükséges dokumentummal rendelkezett és szakmailag is teljes mértékben megfelel az elvárásoknak. Különösen fontosnak tartja, hogy Venczel az utóbbi időben drámapedagógiával is foglalkozik, ami sokrétűségéről tanúskodik.

Gyarmati Kata, akit László Sándor lemondása után bíztak meg a színház irányításával, ismét művészeti vezető lesz. Mint mondja, számára ez a társulat nagyon fontos, így a párbeszédre és a kompromisszumra való készséget mindenképp fönntartja.

– Az elsődleges cél az kell, hogy legyen, hogy az Újvidéki Színház megmaradjon azon a művészi úton, amit eddig is képviselt, sőt tovább fejlődjön. Ehhez két vezető posztot betöltő személynek nem szabad úgy asszisztálni, hogy annak bármilyen negatív hatása legyen a társulatra és annak munkájára – mondta az évad tervei kapcsán tartott sajtótájékoztatóján Gyarmati Kata.

Az új igazgató, Venczel Valentin egyébként az Újvidéki Művészeti Akadémián 1978-ban szerzett színészi diplomát, 11 évig Újvidéken játszott, 1991 óta pedig az egri Gárdonyi Géza Színház tagja.

M. A.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma kezdődik a Magyar Filmhét - illusztráció
2019. ÁPRILIS 22.
[ 10:37 ]
A Dévai Kolostori Kölyökszínház amatőr színjátszó csoportja közösségépítő céllal kirándul Vajdaságba, ahol négy helyszínen színházi előadást mutat be. A csoport a színjátszás öröméért alakult, de a társulat mára már több száz előadáson van túl. Vajdasági vendégszerepléseiken Michaele Paulicelli: Forza...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 16:02 ]
A nagybecskereki Madách Amatőr Színház társulata tegnap este sajtótájékoztatón számolt be a XXIV. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján elért sikeréről. Jenovay Lajos társulatvezető elmondta, hogy az utóbbi két évtizednyi időszakban a mostani előadással szép eredményről számolhatnak be, hiszen a...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 9:16 ]
Másfél évtizede hunyt el Bori Imre akadémikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár, a vajdasági magyar kulturális közélet kiemelkedő személyisége. A Széchenyi-díjas írodalmárról ma délelőtt az újvidéki sírjánál emlékeztek meg családtagjai, kollégái és tisztelői. A megemlékezést a Magyar Nyelv és Irodalom...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 20:40 ]
Beolvasás folyamatban