Kultúra
Venczel Valentin az Újvidéki Színház új igazgatója

Az Újvidéki Színház igazgatójának kinevezéséről a városi képviselő-testület pénteki ülésén döntött, a testület Venczel Valentint nevezte ki erre a posztra.

A pályázatra ketten jelentkeztek, Gyarmati Kata, az eddigi megbízott igazgató és Venczel Valentin nagybecskereki származású, két évtizede Magyarorszgon élő színész. A színház igazgatóbizottsága csak az utóbbi pályázó beadványát fogadta el, és a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottsága is őt támogatta. Szakmai körökben azonban nagy port kavart a hír és hazai, magyarországi meg romániai színházi szakemberek is Gyarmati Kata mellett álltak ki, nyílt levélben fordultak a városvezetéshez és a pályázat megsemmisítését kérték.

A tiltakozások ellenére a város képviselő-testület Venczel mellett döntött. Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a Magyar Szónak nyilatkozva elmondta, hogy a jelölt minden szükséges dokumentummal rendelkezett és szakmailag is teljes mértékben megfelel az elvárásoknak. Különösen fontosnak tartja, hogy Venczel az utóbbi időben drámapedagógiával is foglalkozik, ami sokrétűségéről tanúskodik.

Gyarmati Kata, akit László Sándor lemondása után bíztak meg a színház irányításával, ismét művészeti vezető lesz. Mint mondja, számára ez a társulat nagyon fontos, így a párbeszédre és a kompromisszumra való készséget mindenképp fönntartja.

– Az elsődleges cél az kell, hogy legyen, hogy az Újvidéki Színház megmaradjon azon a művészi úton, amit eddig is képviselt, sőt tovább fejlődjön. Ehhez két vezető posztot betöltő személynek nem szabad úgy asszisztálni, hogy annak bármilyen negatív hatása legyen a társulatra és annak munkájára – mondta az évad tervei kapcsán tartott sajtótájékoztatóján Gyarmati Kata.

Az új igazgató, Venczel Valentin egyébként az Újvidéki Művészeti Akadémián 1978-ban szerzett színészi diplomát, 11 évig Újvidéken játszott, 1991 óta pedig az egri Gárdonyi Géza Színház tagja.

M. A.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nagybecskereki Madách Amatőr Színház az idei évadban két bemutatót tervez, az elsőnek a minap kezdődtek meg a próbái, ugyanis Miro Gavran George Washington szerelmei című kétszemélyes darabját viszik színre a kamaraszínpadon. A rendező Lilijana Ivanović, aki nagyon szeret együtt dolgozni a Madách társulatával, legalább...
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 17:59 ]
86 éves korában, otthonában Bristolban meghalt Richard Williams, aki olyan nagy sikerű animációs filmeken dolgozott, mint a Roger nyúl a pácban, vagy a Rózsaszín Párduc - írja a Guardian. Haláláról a családja adott ki közleményt. Williams a karrierje során három Oscar-díjat és három Bafta-díjat kapott. Ő volt az...
2019. AUGUSZTUS 17.
[ 20:41 ]
A kishegyesi Kátai-tanyán a gálaműsorral véget ért a 31. Szép szó tábor. Több mint ötven fiatal vett részt a csoportmunkákban, egyéni versfelkészítésen és beszédtechnika órákon. A hagyományos vers- és prózamondó találkozót ezúttal is a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete (VMVE) szervezte. A nagy múltú tábor...
2019. AUGUSZTUS 17.
[ 16:56 ]
Beolvasás folyamatban