Magazin
Egy 16 éves környezetvédő aktivistát jelöltek Nobel-békedíjra

Nobel-békedíjra jelölték Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivistát. A 16 éves lányt három norvég képviselő jelölte az elismerésre.

"Azért jelöltük Gretát, mert az éghajlatváltozás jelentette fenyegetés az egyik legfőbb oka a háborúknak és a konfliktusoknak" - mondta el Freddy Andre Oevstegaard norvég parlamenti képviselő csütörtökön egy norvég lapnak.

Nyár óta Greta Thunberg minden pénteken iskola helyett a stockholmi parlament elé vonul, és így követel határozottabb fellépést a klímaváltozás ellen. Thunberg példája nemzetközi mozgalmat indított el, tömegmozgalommá nőtte ki magát. Oevstegaard szerint ez fontos hozzájárulást jelent a békéhez.

Thunberg az Aftonbladet című svéd napilapnak elmondta: "hihetetlen és egy kicsit különös", hogy egy ilyen nagy díjra jelölték.

A norvég Nobel-bizottság közlése szerint idén 304 embert és szervezetet javasoltak Nobel-békedíjra.

Tavaly a Nobel-békedíjat Denis Mukwege kongói sebész-nőgyógyász és Nadia Murad iraki kurd emberi jogi aktivista vehette át. A díjat 1901 óta 99 alkalommal ítélték oda. (szmo.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hova utazzunk? Hova utazhatunk? - illusztráció
2020. MÁJUS 30.
[ 19:40 ]
Átlátszó maszkokat gyárt egy belga cég, hogy segítsék a siketeket és a nagyothallókat a koronavírus-járvány idején. Ez ugyanis lehetővé teszi a szájról olvasást. A cég ügyvezetője május elején gyártotta le a mintadarabot. A következő héten már tízezer darabra kapott megrendelést. "Két nap alatt szereztük...
2020. MÁJUS 28.
[ 19:10 ]
A tervek szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet ellenére is megtartják az idei Green Future Festivalt, amelynek szervezői változtatásokkal ugyan, ám az eredeti, augusztusi időpontban szeretnék megrendezni a fiatalok körében igen nagy népszerűségnek örvendő eseménysorozatot, amelynek ezúttal az adai strandfürdő...
2020. MÁJUS 27.
[ 21:59 ]
A Groupe Renault francia autógyár. A vállalat 1899-ben alakult, és a világ egyik legrégebbi és (a termelési volument tekintve) legnagyobb autógyártója. Székhelye a franciaországi Boulogne-Billancourtban található. A céget Louis Renault, Marcel Renault és Fernand Renault alapította. A kis vállalat által gyártott első autó...
2020. MÁJUS 26.
[ 15:48 ]
Beolvasás folyamatban