Magazin
Topolyai kisállat-kiállítás: Szakállas agáma sok galambbal
Rekordszámú kiállító a topolyai kisállat kiállításon

Közel ötszáz galambot, ritkaságnak számító díszbaromfi-fajtákat, egzotikus díszmadarakat láthatnak az érdeklődők a topolyai kisállat-kiállításon, melyet idén is a Piac nagycsarnokában rendeztek meg idén. A kiállítás attrakciója egy szakállas agáma. A helyi fajta, a topolyai magasszálló-keringő két színváltozata is látható.

Összesen több mint hetven tenyésztő hozta el különféle kisállatait, elsősorban galambokat a sorrendben 13. topolyai kisállat-kiállításra. A rendezvény keretében 72 galambfajta és több tíz fajta díszbaromfi látható, de egzotikus díszmadarak, házi kedvencként tartható kis rágcsálókat is megtekinthetnek az érdeklődők.

Az egyik különlegessége a kiállításnak a szakállas vagy más néven tüskés agáma. A bajsai Rác Petin Nemanja tulajdonát képezi a kiállításon látható fiatal egyed, mely kifejlett korában a fél méteres hosszúságot is eléri majd. A gyíkféle onnan kapta a nevét, hogy izgalmi állapotban, amikor például mérges vagy fél, felfújja magát, azzal kimereszti a testén és a torkán lévő tüskeszerű pikkelyeket. Ausztráliában őshonos, a leguánokkal rokon nappali gyíkféle. Élőhely sokféle területet magába foglal a sivatagtól kezdve a száraz erdőkön át a bozótosokig. Azt is elmondta, hogy a szakállas agáma mindenevő, nem válogatós, mivel eredeti élőhelyén sokszor nehezen jut táplálékhoz. Gyümölcsöt, salátaféléket, rovarokat, lárvákat eszik. Rác Petin Nemanja elsősorban élő rovarokkal eteti a gyíkot, melynek terráriumát szerinte elég hetente egyszer tisztítani. Szakszerű tartás esetén könnyen megbarátkozik az emberrel. Az utóbbi években népszerű házi kedvenc vált belőle és ára is egyre hozzáférhetőbb, fiatal egyedet már mintegy 20 euróért lehet vásárolni. A bajsai kisállat tenyésztő lemmingeket is tart és azok néhány példányát is kiállította.

Kalapáti Sándor, a Topolyai Kisállattenyésztők Egyesületének az elnöke a szervezők nevében azt is elmondta még, hogy 460 galambot és számos baromfifajtát, papagájokat is láthatnak az érdeklődők. Hetvenkét galambfajta, ötvennél több díszbaromfi-féle látható, de vannak pávák is, ami eddig még nem volt. Az ezredforduló utáni kisállat kiállítások közül ez a mostani a legnagyobb. Kalapáti szerint örvendetes, hogy ismét több gyermek és fiatal is kisállat tartó, ami reményei szerint annak is köszönhető, hogy a fiatal látogatók között minden évben kisállatokat is kisorsolnak.

Vasárnap délelőtt még megtekinthető lesz a kiállítás a topolyai Piac közvállalat csarnokában, a laktanya felőli bejáraton keresztül. A belépő jelképes 100 dinár, de a 15 éven aluliak nem fizetnek belépőjegyet. Az a gyerek, aki egy felnőtt társaságában érkezik, tombolajegyet kap ajándékba, mellyel kisállatot lehet nyerni. A sorsolásra vasárnap 11 órakor kerül sor.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma este indult el a zentai BeeHome Közösségi Ház nagy népszerűségnek örvendő Karriertervező elnevezésű rendezvénysorozatának új évada, amelynek keretében a fiatalok hétről hétre érdekes szakmákkal és izgalmas életutakkal ismerkedhetnek majd meg. Az új évad első összejövetelének vendégei Fehér Szabolcs...
2020. JANUÁR 23.
[ 21:06 ]
Rekordmennyiségű, több mint 22 kilónyi heroint találtak a pénzügyőrök egy brit autóban Röszkén - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-t. Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense közölte, a pénzügyőrök átalakítás nyomait fedezték fel a belépésre...
2020. JANUÁR 23.
[ 9:05 ]
Két személy meghalt, egy pedig súlyosan megsérült abban a közlekedési balesetben, amely ma 6 óra 30 perc körül történt az Ibari főúton, Tavnik településnél. A montenegrói rendszámú Volkswagen Golf típusú autó, amely Kraljevo irányából érkezett, egy teherautó előzésébe közben egy autóbusszal ütközött az Ibári...
2020. JANUÁR 22.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban