Magazin
Rózsaoalajat, könyvet és bort is kapott születésnapjára Angela Merkel

Rózsaolajjal ajándékozta meg Angela Merkel német kancellárt 66. születésnapja alkalmából Bojko Boriszov bolgár kormányfő pénteken.

A német kancellár az Európai Tanács kétnaposra tervezett brüsszeli ülése előtt vette át az ezüst tárolóedényt a hagyományos bolgár rózsaolajjal és jókívánságokkal - közölte a szófiai kormány. A tájékoztatás szerint - amelyet a dpa hírügynökség idézett - Boriszov egyben sok sikert kívánt a német soros uniós elnökségnek. Mint mondta, bízik abban, hogy az uniós elnökség céljainak megvalósítása "pozitívan fog majd kihatni az egész Európai Unióra".

Németország 2020 második félévében az uniós miniszteri tanács soros elnökségét tölti be.

A portugál miniszterelnök szintén ajándékkal kedveskedett a német kancellárnak. Német diplomáciai források szerint António Costa díszes parafa dobozban José Saramago Nobel-díjas portugál író 1995-ben megjelent, Vakság című regényét ajándékozta Merkelnek. Costa emellett személyre szabott arcmaszkokat adott át minden tagállami vezetőnek szintén portugál parafa dobozokban.

A német kancellár sem érkezett üres kézzel. Ő az indiai Goa városa - innen származnak Costa ősei - 17. századi térképének hasonmás kiadását, valamint a német Történeti Múzeum portugál tengerészekről szóló katalógusát ajándékozta a most 59 éves portugál vezetőnek.

A párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota tájékoztatása szerint Emmanuel Macron francia elnök Angela Merkelnek néhány palack francia borral, António Costának pedig egy - meg nem nevezett - francia festő festményével kedveskedett.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, hosszú távú uniós költségvetésről és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagról tárgyalnak a pénteken kezdődött, de hosszúnak ígérkező brüsszeli csúcson. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

MAKK-alkotónap - illusztráció
2021. JÚLIUS 25.
[ 19:41 ]
Röszkénél vasárnap is várakozásra kell készülni az autópálya-átkelőnél és a közúti határátkelőhelyen is. A rendőrségi honlapon közölt információ szerint a röszkei autópálya-átkelőnél a Magyarországról Szerbia felé tartó autósoknak két órát, a buszoknak három órát kell várakozniuk, a beutazó...
2021. JÚLIUS 25.
[ 12:48 ]
Egy héten át tartott rettegésben egy grizzly medve egy táborozót az alaszkai vadonban, míg végül a sebesült férfira rátaláltak és kimenekítették - írja a BBC hírportálja. Az amerikai parti őrség helikopterének legénysége pénteken vette észre a férfi viskójának tetejére írt segítségkérő üzenetet, majd...
2021. JÚLIUS 23.
[ 15:50 ]
Elhunyt ma a kórházban az a kilencéves kisfiú, aki egy közlekedési balesetben sérült meg vasárnap este a belgrádi Karaburma városrészben, írja a Blic. A fiú édesapjával és négyéves öccsével kelt át az úttesten, amikor autójával elgázolta őket a 38 éves L.G., aki ezt követően megszökött a helyszínről. Az...
2021. JÚLIUS 22.
[ 16:10 ]
Beolvasás folyamatban