Magazin
A hal és a bor lesz a főszereplő szombaton Horgoson 
Betűméret:             

Horgost első, 1075-ös írásos említésekor halászfaluként emlegették. Az évszázadok alatt eltűntek a falu tavai, az ottaniak halétel-szeretete azonban megmaradt. Hasonló a helyzet a szőlővel és a borral is. Kevés szőlőt termesztenek ma már, de abból igyekeznek a legjobb bort készíteni. Szombaton szervezik meg Horgoson a XI. Halászléfőző versenyt a Proleter Sporthorgász Egyesület szervezésében, illetve tartják meg az ugyancsak XI. Nagy Honi Borverseny eredményhirdetését, amelynek rendezője a Szent Orbán Borlovagrend.

A szervezőket, Pósa Károlyt, a horgászegyesület elnökét és Bacskulin Istvánt, a borlovagrend nagymesterét kérdeztük az eseményről.

A halászléfőző versenyt 11. alkalommal szervezik meg, s ismét élő halat kapnak majd a csapatok, mondta Pósa Károly. Eddig 18 csapat jelezte részvételi szándékát, de egészen péntekig várják még a jelentkezéseket a 063 8410463-as telefonszámon. Minden csapat maga dönti el, hogyan készíti el a halat, dunai módon vagy szegediesen vagy máshogyan. A legjobb halászleveket a zsűri serlegekkel díjazza, de a helybeli paprikagyár is ajánlott fel ajándékcsomagokat.

A gyülekező délben lesz Horgos központjában, a csapatok érkezési sorrendben választhatnak főzőhelyet, a verseny pedig 13 órakor indul. A nevezési díj 3 ezer dinár.

Aki nem akar főzni, annak is érdemes lesz kilátogatni a versenyre, mert halételeket vásárolhatnak.

A halászléfőző versennyel párhuzamosan rendezik meg a 11. Nagy Honi Borverseny eredményhirdetését. Összesen 174 minta érkezett a megmérettetésre, mondja Bacskulin István.

Évről évre jobb eredményeket érnek el a borászok, akik beneveznek a versenyre. Idén Erdélyből, Felvidékről, Magyarországról és Szerbia egész területéről érkeztek borminták. Külön ki kell emelni a Szabadka-Horgos borvidéket. A zsűri a nemzetközi százas pontrendszer alapján bírálta el a borokat. A zsűri is nemzetközi jellegű volt, hisz négy országból érkeztek a tagok. Aranyminősítést 43 bor ért el, ezüstminősítéssel 70 bort jutalmaztak, 53 bor kapott bronz minősítést. Oklevelet 8 bornak adományoztak. Külön-külön minősítették a fehérbort, vörösbort, a rosét, illetve a desszertborokat, számolt be róla Bacskulin István.

A horgosi rendezvény érdekessége, hogy mind a 174 minősített bort meg lehet kóstolni. Pannókon hirdetik majd a helyezéseket, hogy mindenki kiválaszthassa, hogy melyik borból akar kortyolni.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szentmihályon búcsú van - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 23.
[ 22:17 ]
Ma kezdődik a csillagászati ősz - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 23.
[ 8:26 ]
A 45 éves Ifjabb Donald Trump egyik közösségi média-fiókját szerdán feltörték. Ismeretlenek a volt amerikai elnök, Donald Trump fiának nevében kezdtek zavaros posztokat küldeni az X-en keresztül. A platformon az egyik posztban azt állította, hogy apja, a volt elnök meghalt, és hogy ő, a fiatalabb Trump most elindul az...
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 10:58 ]
Szijjártó Péter aláírta a szerződést az Axiom Space nevű amerikai vállalattal, így immár végleges: Magyarország hosszú évtizedek után ismét embert küld a világűrbe. Erről a magyar külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán számolt be. A kutatóűrhajós harminc napon keresztül végez majd kísérleteket a...
2023. SZEPTEMBER 20.
[ 10:14 ]
Az észak-bánáti városban az elmúlt hétvégén rendezték meg a hagyományos töknapokat, amelyen az idén is a tápiaszentmártoni (Magyarország) Kókai Tibor által termesztett tök nyerte el a rendezvénysorozat fődíját. A magyarországi termesztő idei, 865,5 kilós tökjével a saját, tavalyi rekordját szárnyalta túl, amikor is...
2023. SZEPTEMBER 18.
[ 15:51 ]
Beolvasás folyamatban