Magyarország
Tabajdi: a nemzeti kisebbségekért felelős EU-biztost kell kinevezni

Fontos, hogy a májusi európai parlamenti (EP-) választások nyomán megalakuló új Európai Bizottságban olyan biztos is legyen, akinek egyik fő feladata a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása, Európa veszélyeztetett nyelveinek védelme - hangsúlyozta Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő Bilbaóban, a nyelvi sokszínűségről és a veszélyeztetett európai nyelvekről szóló konferencián.

Az EP kisebbségügyi frakcióközi munkacsoportjának elnöke által pénteken kiadott közlemény szerint a tanácskozást a baszk nyelvi akadémia szervezte.

"A nyelvhasználat biztosítása (...) a kisebbségi identitás fennmaradásának legfőbb garanciája. Az Európai Unió területén beszélt 255 nyelv közül 120 a kihalás veszélyével néz szembe. A kisebbségi nyelvhasználat újraélesztésére, megőrzésére a walesi mellett a baszk nyelv az egyik legjobb példa" - mondta felszólalásában Tabajdi. Sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság a nyelvi sokszínűség alapelvét csak a tagállamok hivatalos nyelveire korlátozza.

"Fel kell lépnünk annak érdekében, hogy a 2012-ben elfogadott romastratégia mintájára az Európai Bizottság kezdeményezze a nemzeti kisebbségvédelmi stratégiák európai keretrendszerét. Ezzel felállna az Európai Unió keretein belül a kisebbségi jogok uniós szintű ellenőrző mechanizmusa, amely éves rendszerességgel számon kérné a tagállamokon a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesülését" - jelentette ki.

Az MSZP EP-delegációjának vezetője szerint a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesülése érdekében olyan uniós eszköztárra van szükség, amely túlmutat a politikai nyomásgyakorláson.

"Az uniós demokráciamonitoringgal biztosíthatnánk, hogy egyetlen nemzeti kisebbség jogai se szenvedjenek csorbát" - vélekedett.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt 189, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6212 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken. A kormányzati portálon azt írták: 238 056-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 5513-ra emelkedett, a gyógyultak száma...
2020. DECEMBER 4.
[ 9:42 ]
Hétfőn várható döntés arról, milyen rendelkezések követik a december 11-én lejáró korlátozó intézkedéseket, milyen szabályok vonatkoznak majd az ünnepekre - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon csütörtökön. A kormányfő a felvételen felidézi, hogy december 11-én lejárnak korábban meghozott...
2020. DECEMBER 3.
[ 18:44 ]
Megérkezett Tatára a 12 Leopard 2A4 harckocsi közül az utolsó kettő, a páncélosok első lövései csütörtök délután dördültek el a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén. A két tank belövésén részt vett Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki a páncélosok...
2020. DECEMBER 3.
[ 17:53 ]
Beolvasás folyamatban