Magyarország
Novák Katalin lemondott a köztársasági elnöki tisztségről
Betűméret:             

Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz szólok, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két éve felesküdtem - kezdte mai rendkívüli nyilatkozatát Novák Katalin. A köztársasági elnök az M1 kamerái előtt tett nyilatkozatot, miután Orbán Viktor jelezte, hogy alkotmánymódosítást terjeszt elő a kegyelmi joggal kapcsolatban.

– Tavaly áprilisban abban a hitben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a gyerekek helyzetével. Hibáztam – ismerte el Novák Katalin bejelentésében.

A köztársasági elnök azt mondta, magyar emberként azt várja a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon, majd bejelentette, hogy lemond a köztársasági elnöki tisztségről.

Ezzel egyidőben Novák Katalin bocsánatot kért azoktól, akiknek csalódást okozott, és azért is, mert hibázott.

Bejelentésében a volt köztársasági elnök köszönetet is mondott családjának, és mindenkinek, aki segítette a munkájában. – A politika kemény, olykor kegyetlen világ, vannak akik azt gondolják ,hogy nekünk nőknek nem is való, ezzel nem értek egyet, ne hagyjuk magunkat! – jelezte Novák Katalin, aki bejelentése végén a Himnuszból idézett:

Isten áldd meg a magyart!

Novák Katalin teljes nyilatkozata:

Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.

Azért vállaltam ezt a feladatot, mert szenvedélyesen szeretem Magyarországot, a hazánkat, és mert hiszek Önökben. Hiszem, hogy egy békés, szeretettel teli, egymásra odafigyelő nemzet a miénk. Hiszek a csendes többségben, a minden nap keményen dolgozó emberekben, a becsületben, az egyenes tartásban és a szeretet erejében. Ezeket az értékeket nagyszüleinktől, szüleinktől kaptuk, és gyerekeinknek, unokáinknak szeretnénk továbbadni.

Hoztam egy olyan kegyelmi döntést, mely sokakban értetlenséget és békétlenséget váltott ki. Érthető, hogy magyarázatot várnak. A kegyelmezési jogkör mind közül talán a legérzékenyebb. Mert egy ember életéről kell dönteni a kegyelmi kérvény és a rendelkezésre álló információk alapján. Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofiliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, akiről azt gondolom, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz. Így volt ez akkor és így van ez ma is.

A köztársasági elnök alaptörvényből is fakadó feladata megjeleníteni a nemzet egységét. A gyermek a legfontosabb kincsünk. Hiszem, hogy ebben egységes a nemzet – minden véleménykülönbség ellenére. A gyermekek védelme közös kötelességünk. Három gyermeket szültem, így személyesen is átéltem, mekkora szüksége van egy védtelen, kiszolgáltatott életnek a biztonságra, a védelemre.

Magyar emberként azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon. Ha mégis, akkor nézzen szembe azokkal, akiknek elszámolással tartozik, és vállaljon felelősséget. Akár azzal, hogy lemond a köztársasági elnöki tisztségről. Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. A gyerekek és a családok mellett voltam, vagyok és leszek.

Államfőként ma utoljára szólok Önökhöz. Lemondok a köztársasági elnöki tisztségről.

A döntés nem személyes okból volt nehéz. Azért volt nehéz, mert esküt tettem. Arra a kérdésre kellett most választ találnom, hogy eskümhöz híven képes lennék-e a köztársasági elnöki tisztséget továbbra is a magyar nemzet javára gyakorolni? Rendelkeznék-e azzal a mozgástérrel, amely ahhoz kell, hogy szuverén államfőként jól teljesítsem a feladatomat? Nem a válaszom mindkét kérdésre.

Bocsánatot kérek azoktól, akik most úgy érzik, cserben hagyom őket. Akik most úgy érzik, hogy a gyűlölet legyőzte a szeretetet.

Azt a kérdést kellett feltennem magamnak: mit üzenek döntésemmel a gyerekeinknek, a magyar fiataloknak? Én arra biztatom őket, hogy szolgáljanak minden erejükkel, tehetségükkel, ne adják fel a nehéz pillanatokban sem, tartsanak ki, amíg lehet, a hibáikért vállalják a felelősséget, és ha úgy érzik, hogy fel kellene áldozniuk szuverenitásukat, akkor legyenek képesek méltósággal átadni a helyet valaki másnak. A szuverenitás drága kincs. Az embernek, a nemzetnek egyaránt. Vigyázzunk rá!

Köszönöm! Köszönöm Önöknek, hogy célt és értelmet adtak a köztársasági elnöki feladatnak. Köszönöm a találkozásokat, amelyek a legnagyobb ajándékai voltak ennek a két évnek. Köszönöm, hogy leülhettem a sámlira, hogy sikerült oda is figyelmet irányítani, ahova a hétköznapokban kevesebb jut. Azoknak, akikkel együtt dolgozhattam, köszönöm a magas színvonalú munkát, az elhivatottságot, az emberséget. Köszönöm a családomnak a mindenkor biztos hátteret. Köszönöm Istvánnak, hogy huszonöt éve együtt lehetünk a szép és a nehéz pillanatokban. Köszönöm, hogy segített megmutatni, hogy egy férfi ugyanúgy tudja támogatni a társát, ahogy egy nő. Köszönöm Ádámnak, Tamásnak és Katának, hogy az édesanyjuk lehetek, és hogy célt adnak életem közélet után következő szakaszának is.

A politika kemény, olykor kegyetlen világ. Vannak, akik azt gondolják, hogy nekünk, nőknek ezért nem is való. Ezzel nem értek egyet. Ne hagyjuk magunkat! Kellenek a nők a közéletbe is, mert hitem szerint akkor idővel méltányosabb, békésebb és bizonyára tartalmasabb lesz ez a világ. Hálás vagyok azért, hogy a magyar nemzetet szolgálhattam. Isten, áldd meg a magyart! Mert a TIÉD az ország, TIÉD a hatalom és TIÉD a dicsőség.

Az új államfő hivatalba lépéséig az elnöki jogkört az Országgyűlés elnöke gyakorolja

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény világosan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy mi történik az államfő lemondásakor - ismerteti a Magyar Nemzet.

A köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával lemondhat megbízatásáról. A lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges.

„Az Országgyűlés tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Ha a köztársasági elnök az elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, az Országgyűlés a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg” – fogalmaz a jogszabály 2. paragrafusának első bekezdése.

A második paragrafus szerint a köztársasági elnök megbízatása a lemondó nyilatkozatban megjelölt, a tizenötödik napnál nem korábbi időpontban, ennek hiányában az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata meghozatalának napján, elfogadó nyilatkozat hiányában az annak meghozatalára nyitva álló határidő eredménytelen elteltével szűnik meg.

Ha a köztársasági elnök megbízatása valamely okból idő előtt megszűnik, az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig a köztársasági elnöki jogkört az Országgyűlés elnöke gyakorolja. A köztársasági elnök helyettesítése idején az Országgyűlés elnöke képviselői jogait nem gyakorolhatja, és helyette az Országgyűlés elnökének feladatát az Országgyűlés által kijelölt alelnök látja el.

Ez azt jelenti, hogy az új köztársasági elnök megválasztásáig Kövér László házelnök lesz majd az államfő helyettesítője.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pad
2024. FEBRUÁR 14. [ 14:06 ]

Amennyire én látom a dolgokat, a tavalyi pápalátogatás alkalmával több tucat elítéltnek adott kegyelmet az elnök asszony. Szíve joga volt hozzá, K. Endre bizonyítottan nem volt pedofil. Bár valahol hibázott. Amit viszont ebből ki akar hozni az ellenzék, na az már vérlázító! Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvénye van Magyarországon, amit ők maguk támadnak az EU-nál, emiatt forrásmegvonással fenyegetnek, most pedig álszent módon tüncikézni hívnak. Akkor viszont Kőszeg Ferencet, vagy a full ellenszenves Pulai Andrást, a közvéleménykutatók gyöngyszemét páros lábbal kell kivágni a közéletből hasonló kijelentéseik miatt. Azt ugyan nem értem, hogy jön ide a nyugati életszínvonal, de ha már itt tartunk, akkor emlékeztetnék rá, hogy a fejlettnyugaton már elhangzott olyan vélemény is a pedofíliával kapcsolatban, hogy nem lehet senkit büntetni azért, mert valakit szeret. És erre érdekes módon hiperérzékeny liberálisék nem háborodtak fel. Na ennyit a kettős mércéről!


septimus
2024. FEBRUÁR 14. [ 10:35 ]

Pad: nézze, (részben) egyezek. még csak azt sem mondom, hogy ne beszéljünk erről. hogy a magyarországi és a szerbiai ellenzék miket csinál, esetleg honnan kap támogatást. sokszor tudjuk ezt, fényt derült rá, ilyen-olyan pályázatok, amiket lehet valahogy magyarázni de azért bűzlik. de MOST tegyük ezt félre. gyermekeket abuzáltak, valószínűleg évekig, anélkül, hogy bárki bármit csinált volna. ezt a határt meg se kellene húzni: alapvetésnek kell lennie, hogy pedofíliát nem tűrünk el és azokat sem, akik bármilyen módon kapcsolódnak ennek eltussolásához.


Yoga11
2024. FEBRUÁR 14. [ 8:55 ]

Pad! Önnek is igaza van. Ha a kormány hibázik, annak volt, és van következménye. Elég csak összehasonlítani a magyar életszínvonalt a többi uniós tagország életszínvonalával.😪


Pad
2024. FEBRUÁR 13. [ 21:22 ]

Ha a kormány hibázott, akkor annak következménye is van. Szemben a drága ellenzékkel, akik bármit megtehetnek következmények nélkül.


Yoga11
2024. FEBRUÁR 13. [ 19:07 ]

Septimus! Ott a pont!


septimus
2024. FEBRUÁR 13. [ 10:48 ]

Pad: fantasztikus, ha már ilyen kevés volt hátra a büntetésből, akkor ezt elnézzük nekik. eszem megáll. nem kell itt másra mutogatni, a kormány hibázott, a fidesz hibázott, és ha csak egy pillanatra is, de mindenki láthatta, hogy milyen rendszer ez.


Dió
2024. FEBRUÁR 12. [ 18:07 ]

Sajnálom, hogy igy történt. A két hölgy félre állt. Ők a legmagasztosabb emberi értékeket képviselték Ünnepel a csürhe bagázs, élén a momentummal, akik napjában árulják el hazájukat, és még büsz- kék is magukra!


Pad
2024. FEBRUÁR 12. [ 15:47 ]

septimus, az köztudott, hogy a baloldal mindig mindenben ártatlan, csak és kizárólag a jószándék vezérli minden cselekedetüket. Azért teljesen álságos a baloldal bármilyen felháborodása ebben az "ügyben", mivel amikor a saját táborukhoz tartozó emberek próbálják mentegetni, relativizálni a pedofíliát, akkor egy mukkot se hallani felőlük. Bezzeg amikor politikai hasznot remélnek, akkor ordibálnak. Szégyen az ilyen hozzáállás! Egyébként maga a kegyelem akkor érkezett, amikor már alig volt hátra valami a büntetésből.


A
2024. FEBRUÁR 12. [ 15:40 ]

A realista felvilágosítana minket, ne gondolkodjunk hiába?


septimus
2024. FEBRUÁR 12. [ 12:06 ]

Pad: azt akarja mondani, hogy a baloldal a hibás azért, mert a köztársasági elnök, aki Fidesz-tag, kegyelmet adott egy olyan embernek, aki egy pedofil bűncselekményt próbált eltüntetni?


Realista
2024. FEBRUÁR 12. [ 7:39 ]

Az ország első embere a miniszterelnők....gondolkodjanak el ezt miért írtam!


Pad
2024. FEBRUÁR 11. [ 21:37 ]

Ebben a témában csak és kizárólag azoknak van bármilyen erkölcsi alapja felháborodni, akik a 2022-es választásokkal egyidőben megtartott gyermekvédelmi népszavazáson a megfelelő módon (vagyis 4x NEM) szavaztak. Az összes többi csak ócska politikai haszonszerzés, abból is a legalja. Beleérte azon "magyar" országgyűlési képviselőket, akik nem szavazták meg a gyermekvédelmi törvényt, sőt Brüsszelben uszítanak ellene. Képmutató, áruló, ócska mihaszna kártevő bagázs!!!


Kőműves Zoltán
2024. FEBRUÁR 11. [ 11:26 ]

Orbán Viktor kimentése a veszélyzónából. I. felvonás


magyaricus
2024. FEBRUÁR 11. [ 0:31 ]

No, és kik árulták el vajon?


rusticus
2024. FEBRUÁR 10. [ 18:52 ]

Alaposabb információi voltak a kegyelemhez, mint amilyennel azok rendelkeznek, akik a lemondását követelték! Sajnálom. Megnéztem a lemondó nyilatkozatát. Tisztességes és korrekt - mint mindig. Tanulhatnak tőle megjelenést, kiállást, tartást! Szép volt! Kár, hogy elárulták!


A magyar szabályok szerint a határ illegális átlépése jogtalan cselekedet, az illegális határátlépés nem emberi jog, hanem bűnelkövetésnek számít; Magyarországon a határ az határ, aki nem jogosult a belépésre, az nem lépi át a határokat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben szerdán. Orbán...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 12:58 ]
Brüsszel nem kezeli jól a migrációs válságot, az elmúlt héten elfogadott migrációs paktum pedig olaj a tűzre - jelentette ki az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Röszkén. Zsigmond Barna Pál a röszkei közúti határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a tíz...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 12:40 ]
Feljelentést tett Budai Gyula a Lánchíd felújításával kapcsolatban - ezt a fideszes országgyűlési képviselő maga közölte szerdán a Facebook-oldalán. A politikus a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta: kapott a napokban egy levelet, amely fontos információkat tartalmaz a Lánchíd felújításával...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 12:33 ]
Beolvasás folyamatban