Média
Trianon 100: Emlékező videóval készülnek az Összetartozás Napjára

Az Összetartozás Napjára készülnek, szerte a Kárpát-medencében. Június 4-én, vagyis jövő csütörtökön lesz száz éve, hogy aláírták a trianoni békediktátumot. A járvány miatt a tömegrendezvények elmaradnak, ezért Magyarországon és külhonban is emlékező videókat forgatnak – hangzott el az M1 Híradójában.

Történelmi helyszínen, Zebegényben forgatott kisfilmet a Magyar Állami Operaház. Ők videóval emlékeznek meg Trianon századik évfordulójáról. A szózatot, a himnuszt és a Boldogasszony Anyánk kezdetű népdalt énekeltél el. A forgatásban az Operaház csaknem száz művésze vett részt, zenészek és énekesek.

„Felkérésre rögtön úgy éreztem jönni kell, jönni kell ide a kollégáimmal együtt és meg kell emlékezni erről a száz év Trianonról, ami egy nagy tragédia, de mégis összetart bennünket” – fogalmazott Gazdag Ferenc hegedűművész, a Magyar Állami Operaház zenekari tagja.

Az Operaház évek óta különleges műsorral készül az évfordulóra. De a járvány miatt ezek most elmaradnak.

„Ezek ugye nem eljátszhatóak jelen helyzetben, ezek a beltéri előadások, az egyik az kétezres a másik hat-hétszázas együttlétet jelent zárt térben, úgyhogy ki kellett találni valami mást, és arra gondoltam, hogy ez a zebegényi, az összmagyarságnak is szimbólumként tekinthető emlékmű, ez egy alkalmas, ihletett helyszín” – mondta az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter.

Nagyváradon is filmet forgatnak. A helyi táncegyüttes tagjai a város középkori várában táncoltak. A Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét elnevezésű felhíváshoz bukovinai székely táncokból mutattak be ízelítőt.

„Június négy alkalmából az Összetartozás 100 Folk kezdeményezésére reagáltunk. Sajnos a járványhelyzet miatt nem lehet előadásokat, nem lehet közös ünneplés, ezért kihasználtuk ezt a lehetőséget” – ismertette Szabó Enikő Ágnes, az együttes tánckarvezetője.

Zúgnak majd a harangok az évfordulón Szabadkán. De nemcsak ott! Kárpát-medence-szerte száz másodpercig zúgnak majd a harangok a trianoni évfordulón, június 4-én.

A szabadkai plébános úgy fogalmazott, hogy Trianon kapcsán nem szabad keseregni.

„Nem keseregni szeretnénk június 4-én, mi is harangozni fogunk egyébként, hanem pont a harangszó által szeretnénk imádságra hívni a híveinket, hogy mindenki, aki meghallja ezt a száz másodpercig hangzó harangszót, az egy picit talán elsiratva a régmúltat, azért imádkozzék, hálaadásul, hogy megmaradhatott a magyarság még egy ilyen sorscsapás után is” – fejtette ki Szakály József esperesplébános, címzetes prépost, a szabadkai Munkás Jézus templom papja.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint fontos, hogy alkotásokkal és kreatív programokkal emlékezzenek az évfordulóra.

„Az alkotás, az építés, a tanulás, és ehhez energiát lehet meríteni, éppen a haragból, éppen a gyászból, és ezért jó, hogy éppen a nemzeti összetartozás napjának nevezzük, mert csakis összefogva, együtt lehet építkezni, együtt lehet alkotni, teremteni” – közölte Izsák Balázs, a tanács elnöke.

Június 4-én a Trianoni békeszerződés századik évfordulóján szinte minden magyar lakta településen tartanak majd megemlékezéseket, szerte a Kárpát-medencében. (M1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megjelent a Híd új száma - illusztráció
2020. JÚLIUS 3.
[ 19:17 ]
Tóth Szilárd János politológus a június 21-ei voksolás menetét követve arra a megállapításra jutott, hogy a választások során tapasztalt visszaélések száma ijesztő, amelynek célja nem is a Szerb Haladó Párt győzelmének bebiztosítása volt, hanem a részvételi arány növelése. A szakértő szerint a parlamenti munka ezek...
2020. JÚLIUS 1.
[ 9:13 ]
Megjelent a legújabb HÉT NAP 16 oldalas RTV-MELLÉKLETTEL! A HÉT NAP AZ INTERNETEN: www.hetnap.rs E heti, 27. számunk tartalmából kiemeljük: * Reményteli várakozás. Fehér Márta heti jegyzete * VILÁGKÉP: Júliustól Németország az EU soros elnöke * BELGRÁDI SZEMMEL: EU-tagság 2026-ra? Brüsszelben...
2020. JÚNIUS 30.
[ 15:29 ]
Elment Lazukics Anna is. Fotók közé zárta az életét és munkáját, így hát ha valakiről elmondható, hogy életének és munkájának nyoma megmarad, róla elmondható. Itt maradnak ezek a lényegretörő, sokszor lecsupaszított, csak a kivárt pillanatra fókuszáló fekete-fehér fotók, amelyek többnyire egy kemény és nyers...
2020. JÚNIUS 29.
[ 20:22 ]
Beolvasás folyamatban