Sport
Labdarúgás: Az UEFA háborút indít a lelátói rasszizmus ellen

A hétfői szófiai, Anglia elleni Eb-selejtezőn a 6–0-ra nyerő angolok színes bőrű játékosait folyamatosan rasszista bekiabálásokkal inzultálta a bolgár szurkolók egy csoportja, a játékot emiatt kétszer is félbe kellett szakítani.

Már a szófiai találkozó előtti napokban téma volt a bolgár drukkerek egy csoportjának aggasztó viselkedése. Mint ismert, a szurkolók júniusban sportszerűtlenül viselkedtek a csehek és a koszovóiak elleni mérkőzésen is, amiért részleges stadionbezárással bűnhődött a bolgár szövetség az angolok ellen.

A hétfő esti meccs botrányos jelenetei után újabb büntetésre számíthat a helyi szövetség, amelynek elnökét, az egykori 102-szeres válogatott kapust, Boriszlav Mihajlovot a bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov kedd reggel lemondásra szólította fel, s ő ennek délutánra eleget is tett.

Kedd délután aztán az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is megszólalt az üggyel kapcsolatban: Aleksander Ceferin, a szervezet elnöke közleményében megerősítette a szövetség elkötelezettségét a rasszizmus elleni harc mellett.

„Az UEFA mindent megtesz, hogy a rasszizmust kiirtsa a futballból. A teljes futballcsaládnak – a klubok munkatársaitól, a játékosokon, edzőkön, szakvezetőkön át a szurkolókig mindenkinek – azon kell dolgoznia, hogy a különböző kormányokkal, civil szervezetekkel együtt hadat tudjon viselni a rasszista megnyilvánulások ellen, a rasszista szurkolók nézeteit ki kell szorítani a lelátókról. Ezt a harcot azonban a labdarúgó-szövetségek önmagukban nem tudják megvívni, a kormányzatoknak is többet kell tenniük ezen a téren. Csak együttműködve, a tisztesség és a becsület nevében előrehaladva lehet megoldani a problémát” – áll az UEFA-elnök közleményében.

Az UEFA közleménye szerint az Európa-szerte egyre jobban elharapódzó nacionalizmus a felelős az elmúlt években egyre inkább felerősödő lelátói rasszizmusért.

Mindenesetre, amíg az UEFA a mérkőzésről szóló ellenőri jelentést és a játékvezető hivatalos jegyzőkönyvét várja, addig diszkriminációellenes partnere, a FARE-hálózat – a Labdarúgás A Rasszizmus Ellen Európában (FARE) nevű korábbi szervezet jogutódja – szerint az UEFA-nak minden eszköze megvan ahhoz, hogy kizárja Bulgáriát mint visszaesőt az Európa-bajnoki selejtezőből sorozatosan elkövetett rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt.

„Az után, ami hétfő este Szófiában történt, az UEFA kizárhatná Bulgáriát a sorozatból, hogy példát statuáljon” – jelentette ki az ukrán Pavel Klimenko, a FARE-hálózat kelet-európai fejlesztési igazgatója a BBC-nek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az UEFA Fegyelmi Bizottsága mikor ül össze megtárgyalni az esetet, ám azt szinte biztosra lehet venni, hogy minimum stadionbezárással büntetik meg a bolgárokat. (NSO)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elfogadták az olimpiai törvényt - illusztráció
2020. MÁJUS 7.
[ 12:48 ]
Az eredeti tervek szerint októberig felépült volna az új topolyai városi stadion. Az építkezés most sem állt le, de a körülményekhez alkalmazkodni kellett, így a terveket is átírták és a 2021/2022-es idény kezdetén tervezik a létesítmény felavatását. Topolya szuperligás labdarúgócsapata, a TSC új stadionjának...
2020. ÁPRILIS 26.
[ 12:26 ]
A hétszeres Grand Slam-bajnok Mats Wilander támogatja Roger Federer ötletét, mely szerint ideje lenne egyesíteni a férfi és a női tenisztornákat szervező ATP-t és WTA-t. „Én vagyok az egyetlen, aki szerint eljött az ideje a férfi és a női tenisz egyesítésének? – tette fel a kérdést szerdán a svájci sztár. – Nem...
2020. ÁPRILIS 25.
[ 18:55 ]
A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, mivel az európai szövetség (EHF) végrehajtó bizottsága pénteken törölte az egyenes kieséses szakaszt. A férfi BL a csoportkör után, a rájátszás első fordulója előtt szakadt félbe a koronavírus-járvány miatt. A negyeddöntőbe...
2020. ÁPRILIS 24.
[ 20:06 ]
Beolvasás folyamatban