Szerbia
A volt osztrák kancellár lesz Vučić egyik tanácsadója
Betűméret:             

Alfred Gusenbauer korábbi osztrák kancellár lesz Aleksandar Vučićnak, a szerbiai kormány első elnökhelyettesének, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnökének a tanácsadója – értesült a Večernje novosti.

A napilap „jól értesült forrásai” szerint Vučić már több alkalommal tárgyalt az osztrák szociáldemokraták vezetőjével, aki nagy valószínűséggel elfogadja a szerbiai kormánybeli megbízatást.

Az értesülések szerint Gusenbauer a politika, a gazdaság és az eurointegráció területén adna tanácsokat a szerbiai kormányalelnöknek, ugyanis nagy tapasztalatokkal rendelkezik, főleg az integrációs kérdések terén. Ezen felül jelentős nemzetközi diplomáciai kapcsolatokat is szerzett bécsi megbízatása idején.

Mint ismeretes, Aleksandar Vučić kedden megerősítette, hogy az átalakított szerbiai kormányban sok fontos külföldi embert kap helyet. Mint mondta, a pénzügy, a gazdaság, a mezőgazdaság, a politika és az eurointegráció terén számítanak a külföldi szakértők tanácsaira.

„A kormány szakértői között lesznek az európai országok korábbi miniszterelnökei is, illetve egyesek nekem fognak tanácsokat adni, s ezt a felkérést örömmel fogadták” – mondta.

Az első miniszterelnök-helyettes szavai szerint péntekig vagy szombatig minden név ismeretes lesz, vasárnap összeül az SNS elnöksége és főbizottsága, a szerbiai parlament az üggyel kapcsolatos ülésére pedig hétfőn számíthatunk.

Aleksandar Vučić megerősítette, hogy Nebojša Rodić, a Biztonsága és Hírszerző Ügynökség (BIA) főnöke lehet az új védelmi miniszter, de elvetette azokat a találgatásokat, amelyek szerint tanácsadója, Siniša Mali lehet az új gazdasági miniszter.

„Rodić jól végezte munkáját, háromszor kevesebb intézkedést kell megtenni, de kétszer nagyobb a hatékonyság az eljárások végrehajtása és az eredmények felmutatása terén. Ő egy olyan ember, aki soha nem élt vissza semmivel, s szerintem egész Szerbia elégedett lehet szorgalmával, becsületességével és munkavégzésének módjával” – jelentette ki.

Ugyanakkor Ivica Dačić kormányfő elvetette azokat a találgatásokat, hogy a Szerbiai Szocialista Párton (SPS) belül problémák adódtak a kormányátalakítás miatt. „Nincs semmilyen probléma az SPS működésével kapcsolatban, és széthúzás meg harag sincs amiatt, hogy valaki miniszter lehet-e vagy sem. Mindez a normális politikai élet része” – mondta Dačić.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2011 és 2023 között 406 nőt, illetve kislányt gyilkoltak meg Szerbiában az Autonóm Nőközpont által pénteken bemutatott platform szerint. Az alapötlet az volt, hogy egy helyen emlékezzünk meg arról a 391 nőről és 15 kislányról, akik családon belüli erőszak vagy szexuális erőszak áldozatai lettek – nyilatkozta Vanja...
2024. MÁJUS 17.
[ 15:54 ]
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő tervezi meglátogatni a merényletben súlyosan megsérült közös barátjukat, Robert Fico szlovák kormányfőt Pozsonyban, amikor Fico egészségi állapota már a beteglátogatást megengedi. Ezt a bejelentést a szerb elnök tette a belgrádi közszolgálati...
2024. MÁJUS 16.
[ 21:44 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma azt mondta, hogy a nyugat-balkáni régiónak valószínűleg még hat évet kell várnia az Európai Unióhoz való csatlakozásra, és ez így van rendjén. „Tudom, hogy Ukrajna előtt nem leszünk az Európai Unió tagjai, egyikünk sem. Hogy mikor lépünk be az Európai Unióba, és hogy együtt...
2024. MÁJUS 16.
[ 18:42 ]
Beolvasás folyamatban