Szerbia
Verbić: Több diák iratkozhat a gimnáziumokba
Betűméret:             

Srđan Verbić oktatási miniszter kijelentette, a minisztérium által előkészített törvényi megoldásokkal megrendítik a kiadói monopóliumokat, a diákoknak kevesebb tankönyvet kell majd vinniük az iskolába, de a nyolcadikosok záróvizsgája is kevésbé lesz megterhelő.

Verbić azt mondta, a tanárokra szeptembertől kevesebb bürokrácia vár, s az oktatási minisztérium azt tervezi, hogy az év végéig elfogad néhány új törvényt – az oktatási és nevelési rendszer alapjairól szólót, azután az általános és a középiskolai oktatásról szólót, valamint a tönkönyvtörvényt.

A miniszter várakozásai szerint az új tankönyvtörvény által teljesen meg kellene, hogy változzon a tankönyvek iskolai használati módja, mert eddig megtörtént, hogy a könyvekhez hozzá se nyúltak az iskolaév alatt, s úgy véli, a jövőben az önálló tanulás eszköze kellene legyen.

„A tankönyv a diák számára van, nem pedig a tanárnak. A tanároknak a programmal összhangban kell előadniuk, a tankönyvnek pedig az önálló tanulás eszközének kell lennie. Úgy gondoljuk, ez a törvény helyére teszi a dolgokat” – hangsúlyozta Verbić.

Hozzátette, a törvény rendezni fogja a tankönyvpiacot is, hogy a diákoknak ne kelljen ennyi könyvet cipelniük az iskolába, de a kiadói monopóliumokat is megrendíti egy kicsit.

„Szintén egyszerűbb lesz a tankönyvek megöröklése, ami eddig problémát okozott, ugyanis megtörtént, hogy egy generáció használt egy tankönyvet, az utána jövő viszont már nem tudta” – szögezte le az oktatási miniszter.

A záróvizsgáról szólva a miniszter elmondta, kevesebb módosítás lesz, s a diákok számára kevésbé lesz stresszes a tesztírás, viszont a záróvizsgának jelentősebb szerepe lesz az oktatási rendszer értékelésében. Hozzátette, a cél az, hogy a középiskolába való iratkozás ne legyen se túl könnyű, se túl nehéz, mivel, ha túl könnyű, akkor „rossz szolgálatot” tehet mindenkinek, aki esetleg irreális vágyakkal vág neki a továbbtanulásnak.

Kijelentette, az oktatási stratégia előirányozza a tanulói létszám növelését a gimnáziumokban, mert ez az egyetlen valódi útja az akadémiai karriernek, vagyis az egyetemre iratozásnak.

„Eddig megtörtént, hogy túl sok diák iratkozott szakközépiskolába, s így kerestek egyszerűbb és könnyebb utat az egyetemig” – magyarázza. Véleménye szerint a szakiskoláknak munkára kell képezniük, az akadémiai karrier elérésére pedig ott vannak a gimnáziumok, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lezárult a nyugdíjasok részére a segélycsomagok igénylése a Szerbiai Nyugdíjasok Szövetségén (SAPENS), illetve a Függetlenség (Nezavisnost) Nyugdíjas Egyesületen keresztül - közölte a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap (PIO). A rangsorokat kedden, április 30-án tették közzé a nyugdíjas egyesületek...
2024. MÁJUS 3.
[ 13:17 ]
Ébredés (Buđenje) elnevezéssel szerveztek programot a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt tömeggyilkosság évfordulója alkalmából. A megemlékezés 8 óra 40 perckor az iskolaépületnél kezdődött, a szerbiai médiumok 8 óra 41 perckor egyperces adásszünettel emlékeztek a belgrádi iskolában...
2024. MÁJUS 3.
[ 12:58 ]
Olyan oroszbarát politikusok tértek vissza a szerb kormányba, akikkel szemben az Egyesült Államok emiatt szankciókat rendelt el. Ez pedig a Moszkvával fenntartott szoros kapcsolatokról árulkodik az ország által hangoztatott, elszánt uniós közeledéssel szemben, írja az AP hírügynökség a frissen megválasztott szerb kormány...
2024. MÁJUS 3.
[ 7:56 ]
Beolvasás folyamatban