Szerbia
Ljajić: Meg kell akadályozni, hogy az EU-ból származó élelmiszer Szerbián keresztül jusson Oroszországba
Betűméret:             

A hússal való rossz tapasztalatok után meg fogják akadályozni, hogy az Európai Unióban termelt élelmiszer, gyümölcs és zöldség Szerbián keresztül jusson Oroszországba – jelentette ki Rasim Ljajić kereskedelmi, turisztikai és telekommunikációs miniszter.

Miután Moszkva úgy határozott, hogy egy évre megtiltja az EU-ból származó gyümölcs, zöldség és egyéb élelmiszerek importját, azonnal különböző számítások láttak napvilágot, majd bejelentések és tárgyalások következetek azzal kapcsolatban, hogy például Macedóniából és Bulgáriából az almát beszállítják Szerbiába, majd innen továbbszállítják Oroszországba, magyarázta Ljajić.

“Ezt nem engedhetjük meg, mert ezzel csak veszélybe sodornánk a teljes exportot Szerbiából Oroszországba. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk az ilyen és hasonló helyzeteket, a vámot még szigorúbbá tesszük, azokat a termelőket vagy exportőröket pedig, akik csalással próbálnak majd keresethez jutni, a legszigorúbban büntetjük majd” – szögezte le Ljajić a Blicnek nyilatkozva.

Megjegyezte, a külföldiek alapíthatnak vállalatot Szerbiában és innen exportálhatnak Oroszországba, de a szállítandó terméket Szerbiában is kell előállítaniuk.

Ljajić megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat majd a gyümölcstermelők szövetségének, a vámhivatalnak, a mezőgazdasági minisztérium növényvédelmi igazgatóságának és a szerbiai gazdasági kamarának képviselőivel.

„Meg kell akadályoznunk az átcsomagolást, a hamisítást és a re-exportot, de meg kell felelnünk minden egészségügyi, higiéniai és más szabványoknak, amelyek egyébként nagyon rigorózusak. Az oroszok 4000 oldalon új szabályokat dolgoztak ki, s ebben világosan kifejtenek minden feltételt és kritériumot, amelyeket teljesíteni kell. Ezt ismertetni kell a mi termelőinkkel” – mondta Rasim Ljajić a Tanjug híre szerint.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Olyan oroszbarát politikusok tértek vissza a szerb kormányba, akikkel szemben az Egyesült Államok emiatt szankciókat rendelt el. Ez pedig a Moszkvával fenntartott szoros kapcsolatokról árulkodik az ország által hangoztatott, elszánt uniós közeledéssel szemben, írja az AP hírügynökség a frissen megválasztott szerb kormány...
2024. MÁJUS 3.
[ 7:56 ]
Aleksandar Vučić államfő az RTS híradójában vendégszerepelve elmondta: a legfontosabb, hogy a kormány elérje a kitűzött eredményeket, az életszínvonal, valamint a bérek és nyugdíjak emelését. „Arra számítok, hogy a kormánynak számos problémával kell szembenéznie, de együtt fogunk küzdeni a fejlődésért”,...
2024. MÁJUS 2.
[ 20:59 ]
A szerb törvényhozás csütörtökön késő délután megszavazta a Miloš Vučević vezette új kormányt. Az új kabinetre 152 képviselő szavazott a 213 jelenlevőből. 61-en ellenezték, 37-en pedig nem vettek részt a szavazásban. Az új kormánynak 31 tagja van. ebből öten tárca nélküli miniszterek. Az új kormány tagjainak...
2024. MÁJUS 2.
[ 17:41 ]
Beolvasás folyamatban