Szerbia
A Halyard-hadművelet 75. évfordulójára emlékeznek

A szerbek óriási segítséget nyújtottak a szövetséges pilótáknak a Halyard-hadműveletben a második világháborúban, Szerbia pedig hatalmas árat fizetett a fasizmus elleni küzdelemért, ezért soha nem fogjuk elfogadni a múlt a megváltoztatását, amely a szerb népet kiáltaná ki agresszorrá, jelentette ki Aleksandar Vučić.

A szerb államfő a Halyard-hadművelet 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Gornji Milanovac községhez tartozó Pranjaniban leszögezte, „Szerbia sokaknak jelentett menedéket”, s büszke arra, hogy a szerbek a kezdetektől antifasiszta beállítottságúak voltak, példa erre a Halyard-hadművelet is, amikor a katonaság ellenállt a fasiszta ellenségnek és segített a szövetséges harcosoknak.

A megemlékezésen Kyle Scott, az USA belgrádi nagykövete is jelen volt, aki leszögezte, az Egyesült Államok soha nem fogja elfelejteni a szerb nép és a pranjani szerbek bátorságát, s megjegyezte, a hadművelet példa arra, hogyan válthatnak hősökké az egyszerű emberek.

A Halyard-hadművelet keretében 1944 második felében a térségből több mint 400 amerikai és szövetséges pilótát mentettek ki, akiknek a repülőgépét találat érte. Az akcióban nagy segítséget nyújtottak a helyi lakosok is.

A megemlékezésen a szerbiai tisztségviselők és az USA belgrádi nagykövetségének képviselői mellett a szövetséges pilóták leszármazottai is jelen voltak. (Tanjug, RTV)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Belgrádban működő kereskedelmi láncok készen állnak arra, hogy január elsejétől alkalmazzák a városi képviselő-testület döntését, amely betiltja a műanyag zacskók használatát. Belgrád azok közé a városok közé tartozik Európában, amelyek elsőként döntöttek e mellett a lépés mellett, Vajdaságban pedig 2020...
2019. OKTÓBER 17.
[ 11:06 ]
Ana Brnabić szerb kormányfő, aki múlt héten vált a Szerb Haladó Párt (SNS) tagjává, elmondta: nincs szüksége funkcióra a párton belül, inkább a fiatalokkal foglalkozna. A Večernje novostinak nyilatkozva kijelentette, hogy a Szerb Haladó Párt „az emberekkel törődik és nem a népszerűséggel”, valamint hogy „a pártok...
2019. OKTÓBER 16.
[ 11:44 ]
Reggel 5 óra 50 perckor a koszovói különleges alakulatok több mint száz tagja 25 páncélozott- és tehergépkocsival behatolt Koszovó északi részébe, tudta meg a Tanjug. Az akció oka ismeretlen. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) helyi tudósítójának beszámolója szerint a különleges egység tagjai a reggeli...
2019. OKTÓBER 16.
[ 8:25 ]
Beolvasás folyamatban