Szerbia
A Halyard-hadművelet 75. évfordulójára emlékeznek

A szerbek óriási segítséget nyújtottak a szövetséges pilótáknak a Halyard-hadműveletben a második világháborúban, Szerbia pedig hatalmas árat fizetett a fasizmus elleni küzdelemért, ezért soha nem fogjuk elfogadni a múlt a megváltoztatását, amely a szerb népet kiáltaná ki agresszorrá, jelentette ki Aleksandar Vučić.

A szerb államfő a Halyard-hadművelet 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Gornji Milanovac községhez tartozó Pranjaniban leszögezte, „Szerbia sokaknak jelentett menedéket”, s büszke arra, hogy a szerbek a kezdetektől antifasiszta beállítottságúak voltak, példa erre a Halyard-hadművelet is, amikor a katonaság ellenállt a fasiszta ellenségnek és segített a szövetséges harcosoknak.

A megemlékezésen Kyle Scott, az USA belgrádi nagykövete is jelen volt, aki leszögezte, az Egyesült Államok soha nem fogja elfelejteni a szerb nép és a pranjani szerbek bátorságát, s megjegyezte, a hadművelet példa arra, hogyan válthatnak hősökké az egyszerű emberek.

A Halyard-hadművelet keretében 1944 második felében a térségből több mint 400 amerikai és szövetséges pilótát mentettek ki, akiknek a repülőgépét találat érte. Az akcióban nagy segítséget nyújtottak a helyi lakosok is.

A megemlékezésen a szerbiai tisztségviselők és az USA belgrádi nagykövetségének képviselői mellett a szövetséges pilóták leszármazottai is jelen voltak. (Tanjug, RTV)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić államfő ma kijelentette, hogy hatalmas nyomásra számít a koszovói kérdés megoldása kapcsán, ezért fontos, hogy Szerbiának a választások után erős kormánya legyen. „De hogy könnyű dolga lesz-e Szerbiának, teljesen biztos, hogy nem‟, tette hozzá Vučić és ismét kiemelte: ebben a folyamatban Szerbia...
2020. JÚNIUS 4.
[ 20:36 ]
Az elmúlt 24 órában 4024 személyt teszteltek Szerbiában, és 48 esetben mutatták ki a koronavírus fertőzést. Egy személy belehalt a szövődményekbe – írják a covid19.rs oldalon közzétett összesítésben. 470 fertőzöttet ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 15-en vannak. 6910-en már kigyógyultak a kórból.
2020. JÚNIUS 4.
[ 16:33 ]
Mladen Šarčević oktatási miniszter bemutatta a középiskolai oktatásra és nevelésre, valamint az élethosszig tartó tanulásra vonatkozó keretstratégiát, a 2027-ig terjedő időszakra. A miniszter kiemelte: a legnagyobb változás a középiskolai oktatást érinti, ezt ugyanis kötelezővé tennék. „Most az általános iskola...
2020. JÚNIUS 4.
[ 14:38 ]
Beolvasás folyamatban