Szerbia
Tiodorović: Szerbia messze van a rendkívüli állapot ismételt bevezetésétől
Betűméret:             

Rade Panić az orvosok és gyógyszerészek szakszervezetének elnöke tegnap elmondta, hogy értesülései szerint fennáll a lehetősége annak, hogy október 1-jétől ismét bevezessék a rendkívüli állapotot. Branislav Tiodorović epidemiológus, a válságstáb tagja cáfolta ezeket az állításokat.

Rade Panić, a Nova S televízió vendégeként tegnap rámutatott arra, hogy értesülései szerint október elseje lehet a rendkívüli állapot ismételt bevezetésének dátuma. A Danasnak pedig elmondta: nem fedheti fel, hogy honnan szerezte ezeket az információkat, de egy komoly intézményről van szó, amely kapcsolatban áll a válságstáb tagjaival.

A rendkívüli állapot ismételt bevezetésének okaként azt közölte, hogy keresik azt a módszert, amellyel bevezetnék az orvosok számára a munkakötelezettséget.

„Vannak olyan bejelentések, melyek szerint október elején sok egészségügyi intézmény ismét bekapcsolódhat a covid-rendszerbe. Ugyanakkor az előző napokban egy olyan dokumentum keringett az egészségügyi központokban, amelyben azt kérdezik az orvosoktól, hogy beleegyeznének-e abba, hogy önként nyújtsanak segítséget a covid-kórházakban dolgozó kollégáiknak. A kraljevói kórházban ebbe senki sem egyezett bele rajtam kívül. Mivel ezzel a módszerrel nem tudnak elegendő orvost biztosítani a covid-rendszerben működő intézmények számára, ezért elképzelhető a rendkívüli állapot bevezetése, mert akkor munkára kötelezhetik az orvosokat, és kénytelenek lennének a covid-központokban dolgozni”, mondta Panić.

Másrészt Branislav Tiodorović a Blicnek elmondta, hogy egyáltalán nem gondolkodnak a rendkívüli állapot ismételt bevezetéséről október elsejétől. Szerinte „egyértelmű, hogy valaki összekevert két fogalmat, a rendkívüli állapotot és a rendkívüli helyzetet”.

„Senki sem említett rendkívüli állapotot, és szóba sem jöhet, hogy azt bevezessük. De egyértelmű, hogy valaki összekevere a rendkívüli állapot és a rendkívüli helyzet fogalmát. Mindaddíg, amíg tart a járvány, mi rendkívüli helyzetben vagyunk, ez pedig magával vonja minden intézkedés betartását a fertőzés terjedésének csökkentése érdekében. A rendkívüli állapot más dolog, az megszorításokkal jár, és csak olyan helyzetekre vonatkozik, amikor nem tudjuk kordában tartani a vírus terjedését, mi pedig ettől messze vagyunk, és értelmetlen erről beszélni”, magyarázta a Blicnek Tiodorović.

Mint mondta, Szerbia közel sincs a rendkívüli állapot bevezetéséhez.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A politikai pártok a választási kampány finisében minden adujukat ki fogják használni és az elkövetkező két hét igen intenzív lesz e tekintetben, jelentette ki Bojan Klačar, a CeSID végrehajtó igazgatója, hozzátéve, korai még azzal kapcsolatban bármit is mondani, hogy mely pártok léphetik át a választási küszöböt és...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:45 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök pénteken Dubajban, a COP28 klímaváltozási csúcstalálkozó megnyitója előtt találkozott Andrzej Duda lengyel elnökkel, Abdullah bin Zayeddel, az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével, Hamad bahreini királlyal, Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnökkel, Novák Katalin magyar elnökkel, valamint...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:31 ]
A rendőrség elkötelezett munkával és kitartó helyszíni fellépéssel mindent megtesz az illegális migráció visszaszorításáért, illetve mindent megtesz az embercsempészek elriasztása és letartóztatása érdekében – jelentette ki Bratislav Gašić belügyminiszter a MUP tagjainál tett látogatása során a határrendészet...
2023. NOVEMBER 30.
[ 14:34 ]
Beolvasás folyamatban