Szerbia
Kon: A vírus aktivitása nő, a brit variáns továbbra is domináns Szerbiában

A koronavírus aktivitása megnőtt, és az új fertőzések számának június vége óta tartó növekedését folyamatosan figyelemmel kísérik, mondta Predrag Kon, a szerbiai válságtörzs epidemiológusa az RTS-nek adott interjúban.

“Nem tudhatjuk biztosan, milyen következményei lesznek a turisták hazatérésének, és mennyire hozzák majd be a vírust most, amikor az egyébként is aktív” - mondta Kon és hozzátette, a brit variáns továbbra is domináns Szerbiában, ám azt, hogy ki melyik variánssal fertőződött meg, nem vizsgálják ki minden páciens esetében.

“Egyes mintákban vizsgáljuk a delta törzs jelenlétét. Bizonyos covid kórházakban adott számú mintán elvégzik ezt a vizsgálatot, és meghatározzák, hány százalékban van jelen a delta törzs” - magyarázta az epidemiológus.

A rendezvények megtartását illetően Kon megismételte, hogy a vírus aktivitása a következő két hétben biztosan növekedni fog.

“Van egy népegészségügyi álláspontunk, amely ajánlásait minden fesztivál és rendezvény szervezőjének továbbítottuk. Ennek értelmében ajánlott, hogy a résztvevők védettek legyenek - vagy oltva, vagy tesztelve legyenek, vagy igazolják, hogy átestek a betegségen. Ha ezek közül egyik sem igaz az adott személyre, akkor az köteles maszkot hordani. Ennek nincs más alternatívája” - mondta Kon.

Ami a vakcina harmadik adagját illeti, Kon elmondta, hogy azt olyan embereknek adják, akiknek az immunitása valamilyen betegség miatt jelentősen gyengült.

“Teljesen világos, hogy ezek az emberek vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak, és ezért számukra különösen ajánlott a harmadik adag. Az, hogy melyik gyártótól származzon a harmadik oltás, attól függ, hogy az első kettő melyiktől származott, de ez még nincs eldöntve” - mondta Kon és megjegyezte, hogy az ajánlások szerint a harmadik adag egy RNS alapú vakcina kell, hogy legyen, de szerinte nincs különösebb oka annak, hogy ez így legyen.

“A legfontosabb, hogy megvédjük az embereket. Még mindig nincs ajánlás a WHO részéről, még kicsit várnunk kell a harmadik adaggal kapcsolatos ajánlásokra” - tájékoztatott a járványügyi szakember. (FoNet)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában a 25.014 tesztelésből 7.232 újabb esetben azonosították a koronavírust, 38 személy vesztette életét, 188-an vannak lélegeztetőgépen. Az ország kórházai egyre inkább megtelnek a koronavírusos páciensekkel, a vörös zónákban 3.000-rel több a beteg, mint a hónap elején, ezért egyre több egészségügyi...
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 16:33 ]
Szerbia polgárai mától az eUprava portálon keresztül is jelezhetik, ha érdekli őket az idényjellegű influenza elleni védőoltás, ezzel elkerülhetik a tolongást is az egészségházban, közölte ma az eUprava. Egy egyszerű kérdőív kitöltésével jelezhetik a polgárok az idényjellegű influenza elleni védőoltás iránti...
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 16:07 ]
Véget ért a szerb Nemzetbiztonsági Tanács ülése, ahol a koszovói biztonságpolitikai helyzetéről tárgyaltak, miután a ROSU egységeit kivezényelték a szerbek lakta Jarinje és Brnjak településeknél lévő adminisztratív átkelőkhöz. Aleksandar Vučić szerb elnök ma elmondta, hogy Szerbia megfontolja a Pristinával szembeni...
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 13:44 ]
Beolvasás folyamatban