Szerbia
Nemzeti alapon sértegették az ellenzéki Marinika Tepićet
Betűméret:             

Az elmúlt szombaton a kisajátítási törvény új módosítása miatt szinte az egész Szerbiára kiterjedő, ellenzéki hátterű tiltakozó megmozdulásokkal kapcsolatban egymás után nyilatkoznak politikusok, közéleti személyiségek, de boldog és boldogtalan is.

A TV Pinken Dragoslav Bokan rendező, a Fehér sasok (Beli orlovi) egykori félkatonai alakulat tagja az említett csatorna műsorában egyebek között azt mondta a Szabadság és Igazság Pártja (Stranka slobode i pravde - SSP) alelnökéről, hogy egy olyan nemzeti kisebbség tagja, „aki gyűlöli Szerbiát és a szerb népet”. „Tepić az egyetemen román nyelvet tanult. Román családból való. Román apa és román anya gyermeke, román szervezetnél dolgozott és ő a mi ellenségünk! Nemzeti ellenség és nem csak ideológiai vagy politikai”, mondta Bokan.

Az elhangzottak után Marinika Tepić feljelentést helyezett kilátásba faji, vallási és nemzeti gyűlölet szítása miatt.

Az esetet tovább árnyalja, hogy Marinika Tepić, a SSP alelnöke vezeti az ellenzéki listát a 2022. április 3-ára meghirdetett rendkívüli választásokon.

Vučić: Marinika Tepić hazug, de elítélem, hogy nemzeti alapon sértegetik

Az incidens kapcsán reagált a szerb elnök is. Aleksandar Vučić elítélte, hogy az SSP alelnökét nemzeti alapon sértegették. Vučić a belgrádi metró építésén tett látogatásán azt nyilatkozta, hogy Tepić “hazug ember” és “nincs olyan, amit nem próbált meg az államunk ellen”, de úgy vélte, szégyen, ha valaki azért támadja, mert más nemzethez tartozik.

“Teljes mértékben elítélek mindenkit, aki bárkit nemzeti alapon sérteget. Én imádom a románokat, az ukránokat, bosnyákokat és a magyarokat és nem engedem, hogy bárki is azért támadjon valakit, mert román vagy szerb. Mindig, minden alkalommal ki fogom nyilvánítani, hogy nem értek ezzel egyet, hogy elítélek mindenféle gyűlöletbeszédet és arra való hivatkozást, hogy valaki azért ilyen vagy olyan, mert ehhez vagy ahhoz a nemzethez tartozik”, mondta Vučić.

Ellenzék: A Marinika Tepić elleni támadások oka, hogy ő vezeti a győztes listát

“Szerbia soha nem volt annyira a becstelenség országa, mint ma. Nem engedjük, hogy Vučić, aki egykoron a régió összes emberének vérsejtjeit számlálta, és a ´százat egyért´ elvet vallotta, amiért soha nem vonták felelősségre, ezúttal is büntetlenül megússza. Őt és minden hívét felelősségre fogják vonni a Marinika, de Szerbia minden polgára ellen elkövetett valamennyi bűncselekményért” – áll több ellenzéki párt és mozgalom közös közleményében, hozzátéve, hogy a Marinika Tepić elleni támadások azért sorjáznak, mert ő vezeti a nyertes listát.

Az ügyészség reagálását sürgetik

A Polgári Mozgalom felszólította a köztársasági ügyészséget, hogy haladéktalanul reagáljon a Szerb Köztársaság alkotmányos rendje és biztonsága elleni támadásra, amelyet Dragoslav Bokan követett el a Pink Televízióban november 29-én mondottakkal.

„Kijelentése egyértelműen nemzeti gyűlöletet és türelmetlenséget szít a románokkal szemben. Bokan egyúttal Marinika Tepić nemzetisége miatti jó hírnevének csorbításával járó bűncselekményt követett el. Dragoslav Bokan nyilatkozatának sugárzása elegendő indok a Pink televízió legszigorúbb szankcionálásához" - áll a Polgári Mozgalom közleményében.

Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos is reagált az esetre és megengedhetetlennek nevezte, hogy valakinek a munkáját összemossák nemzeti hovatartozásával.

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság ugyancsak közleményben ítélte el a történteket, egyúttal felszólította a "közélet minden szereplőjét, hogy tartózkodjon a nyilvánosság előtt nem helyénvaló megnyilatkozásoktól, amelyeknek a következményei a nemzetek közötti kapcsolatokra nézve felbecsülhetetlenek lehetnek". A titkárság a megfelelő lépések megtételére szólította fel az illetékeseket, "hogy a gyűlöletbeszéd és a nemzetek közötti türelmetlenség terjedése ne váljon megszokottá és elfogadottá".

Románia belgrádi nagykövetsége értetlenül áll a történtek előtt, ugyanakkor, ahogy fogalmaztak: a román közösség irányába tett ilyen gesztus beárnyékolhatja Románia és a Szerb Köztársaság közötti baráti kapcsolatokat.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia a boszniai szerbek állama is, és ha lenne igazság, ők is Szerbia részei lennének, és nem tartoznának Bosznia-Hercegovinához - hangsúlyozta Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke csütörtökön azon a népgyűlésen, amelyet azért hívtak össze, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy az ENSZ július 11-ét az...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 23:05 ]
Ana Brnabić, a szerb parlament elnöke ma úgy döntött, hogy elfogadja a Szerbia az erőszak ellen és a NADA koalíció köré tömörült ellenzék követelését, és június 2-án tartják meg a belgrádi, valamint az összes többi helyhatósági választást. Mint mondta, vasárnap írják ki a helyhatósági...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 13:55 ]
Előállították a koszovói rendőrség négy tagját szerdán a közigazgatási átkelőnél tartott ellenőrzés során, egyiküket bent tartották, erősítette meg a Tanjugnak a szerbiai belügyminisztérium. „A koszovói rendőrség négy tagját előállították, egyikőjüket – a rendőrség igazgatójának helyettesét – bent...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 11:48 ]
Beolvasás folyamatban