Izbor iz sadržaja na srpskom
Maglai: "Izbacivanja bi bila katastrofa za SVM, ali i za zajednicu"
Intervju za "Vajdašag ma"

Jene Maglai (Maglai Jenő), gradonačelnik Subotice, član predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara, ali i jedan od osnivača Mađarskog pokreta smatra da bi izbacivanje iz stranke 9 subotičkih odbornika SVM koji su osnovali platformu MP „ili nekoliko desetina ili stotina ljudi, bila katastrofa za stranku, ali i za zajednicu“.
On smatra da su napadi na njega iz redova SVM-a, a koji su se odnosili na rušenje nekoliko zgrada u centru Subotice, zapravo usmereni na odbacivanje ljudi koji drugačije misle unutar stranke.
Na konstataciju novinarke „Vajdašag ma“ da postoje nezvanične informacije o tome da mu se sprema smena, Maglai je odgovorio da ne zna ništa o tome. On smatra da se, ako bi takvi procesi započeli, oni ne bi odnosili na njegovu funkciju ili njegov rad, već bi to bilo s ciljem osiguravanja pozicija pre sledećih izbora. Maglai takav potez ne bi smatrao racionalnim, ali dodaje da politika često i nije racionalna.
Kao jedan od osnivača Mađarskog pokreta, Maglai kaže da je MP osnovan jer unutar SVM-a ima problema, a da oni nisu mogli da se reše unutar partije.
Dodaje da mađarska zajednica u Vojvodini nema nepotrebnih kvalifikovanih ljudi. Ako nastavimo proces stavljanja na marginu kvalifikovanih ljudi, onda zajednica neće imati budućnost. Niko se ne može nazvati dobrim ili lošim Mađarom samo na osnovu navodne lojalnosti partiji – smatra Maglai.
Na pitanje da li bu učestvovao na izborima za gradonačelnika, Maglai je rekao da o tome nije doneo odluku. Naglasio je da to za njega nije egzistencijalno pitanje. Odgovor na pitanje zavisi od mnogo toga, pa i od toga šta će se dešavati sledećih meseci, kaže Maglai i dodaje da njegova odluka neće biti zadovoljavanje ličnih ambicija, već će to biti korak u skladu s interesima zajednice.

Od 2015-e nije bilo sličnog migracionog pritiska u sektoru mađarsko-srpske granice u županiji Čongrad-Čanad – saopštio je portparol županijske glavne policijske kapetanije. Gergelj Varkonji je izjavio: u 68 slučajeva su graničari zaustavljali imigrante koji su u utorak sami ili u grupama ilegalno prelazili granicu u županiji...
2.12.2020
[ 12:34 ]
U mestu Nove Zamki u Slovačkoj vlasnik jednog kafića potpunom promenom profila pokušava prebroditi teška vremena prouzrokovana pandemijom korona virusa. I u Slovačkoj su na snazi stroge mere zaštite od pandemije, što posebno pogađa ugostiteljstvo, ali je jednom vlasniku kafića sinula kreativna ideja. Peter Kečkeš drži lokal u...
1.12.2020
[ 19:13 ]
Sa 5262 dana na funkciji će Viktor Orban od sutra biti premijer Mađarske sa najdužim mandatom. Do sada je rekord držao Kalman Tisa, koji je bio na čelu mađarske vlade između 1875. i 1890-e godine. Viktor Orban je na čelu mađarske vlade bio između 1998. i 2002., odnosno od 2010-e godine do danas. Ištvan Pastor, predsednik Saveza...
30.11.2020
[ 14:49 ]
Beolvasás folyamatban