Izbor iz sadržaja na srpskom
Ekologija: Kampanja EU za čišćenje morskih plaža

Povodom međunarodnog dana velikog spremanja, 21. septembra će se u okviru kampanje Evropske unije u više od 80 zemalja na svim nastanjenim kontinentima očistiti morske plaže od nakupljenog smeća, da ono ne bi dospelo u more – saopštila je Evropska komisija.

Komesar za ekologiju, morska pitanja i ribarstvo Karmenu Vela je izjavio da će akcija organizovana u saradnji sa OUN trajati do kraja septembra, uključene su lokalne vlasti i škole, i da će se pokupiti više hiljada tona smeća.

Godišnje u svetska mora dospe više od 8 miliona tona plastike, tako da čišćenje plaža samo po sebi nije rešenje za ovaj ogroman izazov. Zbog toga je najvažnija preventiva, rekao je komesar EU.

Vela je podsetio da je EU u maju prihvatila evropsku strategiju u vezi korišćenja plastičnih materijala, zajedno sa pravilima da se smanji potrošnja onih proizvoda od plastike koji se koriste jednokratno, a najčešće se nađu među smećem u morima.

Princip smanjenja korišćenja plastičnih proizvoda koji su za jednokratnu upotrebu je da se zabrane oni predmeti koji se mogu zameniti alternativnim proizvodima. U skladu sa novim pravilima će od 2021-e biti zabranjeno korišćenje plastičnih tanjira, pribora za jelo za jednokratnu upotrebu, kao i slamčica, držača za luftbalone i štapića za čišćenje ušiju. (MTI)

U subotu u Budimpešti počinje spektakl konjičkog sporta, koji je za 12 godina postojanja izrastao u praznik cele zemlje – izjavio je direktor manifestacije Krištof Soćori Nađ aktuelnom kanalu M1. Ove godine se smotra konjičkog sporta održava mesec dana kasnije od uobičajenog datuma, 19. i 20. oktobra na specijalnom terenu koji se...
18.10.2019
[ 20:46 ]
Savezna policija je naredila da se pojača kontrola celom dužinom granice, zadatak jedinica je da spreče ilegalne prelaske granice i međunarodni kriminal, kao i da otkriju nove metode krijumčara ljudi – objavio je nemački nedeljnik Der Spiegel. Portparol ministarstva unutrašnjih poslova je izjavio: savezna policija u čiji resor spada...
18.10.2019
[ 19:10 ]
Ako novi, pojačani talas migracije iz Turske ne krene prema Siriji, nego prema Evropi, onda će Češka, Poljska i Slovačka pružiti pomoć Mađarskoj u zaštiti granica – izjavio je za agenciju MTI premijerov portparol, nakon što su zemlje V4 održale savetovanje u Briselu, pre početka samita EU. Viktor Orban i premijeri ostalih zemalja...
17.10.2019
[ 22:39 ]
Beolvasás folyamatban