Izbor iz sadržaja na srpskom
Ekologija: Kampanja EU za čišćenje morskih plaža

Povodom međunarodnog dana velikog spremanja, 21. septembra će se u okviru kampanje Evropske unije u više od 80 zemalja na svim nastanjenim kontinentima očistiti morske plaže od nakupljenog smeća, da ono ne bi dospelo u more – saopštila je Evropska komisija.

Komesar za ekologiju, morska pitanja i ribarstvo Karmenu Vela je izjavio da će akcija organizovana u saradnji sa OUN trajati do kraja septembra, uključene su lokalne vlasti i škole, i da će se pokupiti više hiljada tona smeća.

Godišnje u svetska mora dospe više od 8 miliona tona plastike, tako da čišćenje plaža samo po sebi nije rešenje za ovaj ogroman izazov. Zbog toga je najvažnija preventiva, rekao je komesar EU.

Vela je podsetio da je EU u maju prihvatila evropsku strategiju u vezi korišćenja plastičnih materijala, zajedno sa pravilima da se smanji potrošnja onih proizvoda od plastike koji se koriste jednokratno, a najčešće se nađu među smećem u morima.

Princip smanjenja korišćenja plastičnih proizvoda koji su za jednokratnu upotrebu je da se zabrane oni predmeti koji se mogu zameniti alternativnim proizvodima. U skladu sa novim pravilima će od 2021-e biti zabranjeno korišćenje plastičnih tanjira, pribora za jelo za jednokratnu upotrebu, kao i slamčica, držača za luftbalone i štapića za čišćenje ušiju. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban