Izbor iz sadržaja na srpskom
Plenković: Hrvatska se nada da će u ime EU moći započeti pregovore o pristupu sa Albanijom i Severnom Makedonijom
Poslanik Andor Deli je naglasio: i Mađarskoj je u interesu proširenje EU prema Zapadnom Balkanu

Hrvatska se nada da će dobiti podršku ostalih članica Evropske unije, da bi mogla započeti pregovore o pristupu sa Albanijom i Severnom Makedonijom – izjavio je Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja predsedava Savetom unije u utorak u Strazburu.

Plenković je na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta predstavio prioritete hrvatskog predsedništva i istakao da proširenje nije važno samo za ove dve zemlje, nego i za budućnost Evropske unije.

Hrvatska želi poslati snažnu poruku zemljama koje „već dugo čekaju u predsoblju Evrope“. Ako naime nastave zahtevane reforme i zadovolje uslove prijema, „ne sme se dovesti u pitanje njihova evropska perspektiva“ – dodao je.

Plenković je rekao da je prioritet obezbediti održivi razvoj Evrope, uzimajući u obzir specifičnosti i potrebe svake članice i svakog regiona. Hrvatska pridaje posebnu pažnju zelenom dogovoru i želi doprineti ispunjavanju klimatskih ciljeva unije.

Važna je zaštita spoljnih granica Evrope, kao i pronalaženje sveobuhvatnog rešenja za imigraciju i jedinstvene migracione politike.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen se zauzela za zajednička rešenja za pitanja koja već duže vreme izazivaju podele u EU, kao što je migracija. Smatra da Evropa zbog svog globalnog značaja treba preuzeti veću ulogu i veću odgovornost za rešavanje raznih problema u svetu.

U vezi proširenja je istakla da mogućnost evropske perspektive ima izuzetnu snagu. Pošto su Albanija i Severna Makedonija izvršile zadatke vezane za početak pregovora o pristupu, vreme je da i unija učini korak dalje u ovom procesu – naglasila je.

Poslanik Fidesa Andor Deli je govorio o tome da je i Mađarskoj u interesu proširenje EU prema Zapadnom Balkanu. Hrvatsko predsedništvo treba da ubedi članice koje se protive proširenju da je ono važno, a Evropska unija mora ponovo pridobiti poverenje zapadno-balkanskih kandidata i dokazati da prijem za njih neće ostati samo nedostižan cilj.

„Samo prijemom ovih zemalja Evropa može postati snažna, da bi odgovorila globalnim političkim izazovima“ – rekao je Andor Deli. (MTI)

U Vojvodini se odgovorno pristupa vanrednim merama, zato u pokrajini ima manje zaraženih u odnosu na druge delove zemlje – izjavio je Ištvan Pastor u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara smatra da bi bilo nepodnošljivo za život da rukovodstvo Srbije uvede potpunu zabranu kretanja, što...
31.03.2020
[ 15:10 ]
Podignuta je zastava Severne Makedonije, 30. članice NATO pred sedištem vojne alijanse u Briselu. Ceremonije podizanja zastave su istovremeno održane u Savezničkim zapovednim operacijama (SHAPE) u belgijskom gradu Mons i savezničkoj komandi u američkom Norfolku – saopštio je NATO u ponedeljak. Severna Makedonija je u petak postala 30....
30.03.2020
[ 18:26 ]
Evropska unija daje više stotina miliona evra pomoći zemljama Zapadnog Balkana i istočnim partnerima u borbi protiv pandemije korona virusa – rečeno je u ponedeljak na video konferenciji za štampu Evropske komisije u Briselu. Zemlje Zapadnog Balkana – Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija –...
30.03.2020
[ 17:49 ]
Beolvasás folyamatban