Izbor iz sadržaja na srpskom
Plenković: Hrvatska se nada da će u ime EU moći započeti pregovore o pristupu sa Albanijom i Severnom Makedonijom
Poslanik Andor Deli je naglasio: i Mađarskoj je u interesu proširenje EU prema Zapadnom Balkanu

Hrvatska se nada da će dobiti podršku ostalih članica Evropske unije, da bi mogla započeti pregovore o pristupu sa Albanijom i Severnom Makedonijom – izjavio je Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja predsedava Savetom unije u utorak u Strazburu.

Plenković je na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta predstavio prioritete hrvatskog predsedništva i istakao da proširenje nije važno samo za ove dve zemlje, nego i za budućnost Evropske unije.

Hrvatska želi poslati snažnu poruku zemljama koje „već dugo čekaju u predsoblju Evrope“. Ako naime nastave zahtevane reforme i zadovolje uslove prijema, „ne sme se dovesti u pitanje njihova evropska perspektiva“ – dodao je.

Plenković je rekao da je prioritet obezbediti održivi razvoj Evrope, uzimajući u obzir specifičnosti i potrebe svake članice i svakog regiona. Hrvatska pridaje posebnu pažnju zelenom dogovoru i želi doprineti ispunjavanju klimatskih ciljeva unije.

Važna je zaštita spoljnih granica Evrope, kao i pronalaženje sveobuhvatnog rešenja za imigraciju i jedinstvene migracione politike.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen se zauzela za zajednička rešenja za pitanja koja već duže vreme izazivaju podele u EU, kao što je migracija. Smatra da Evropa zbog svog globalnog značaja treba preuzeti veću ulogu i veću odgovornost za rešavanje raznih problema u svetu.

U vezi proširenja je istakla da mogućnost evropske perspektive ima izuzetnu snagu. Pošto su Albanija i Severna Makedonija izvršile zadatke vezane za početak pregovora o pristupu, vreme je da i unija učini korak dalje u ovom procesu – naglasila je.

Poslanik Fidesa Andor Deli je govorio o tome da je i Mađarskoj u interesu proširenje EU prema Zapadnom Balkanu. Hrvatsko predsedništvo treba da ubedi članice koje se protive proširenju da je ono važno, a Evropska unija mora ponovo pridobiti poverenje zapadno-balkanskih kandidata i dokazati da prijem za njih neće ostati samo nedostižan cilj.

„Samo prijemom ovih zemalja Evropa može postati snažna, da bi odgovorila globalnim političkim izazovima“ – rekao je Andor Deli. (MTI)

U četvrtak uveče je u Subotici, u kulturnom centru „VM4K“ održano književno veče pod naslovom „Vegelovi svetovi“. Sa piscem, dobitnikom nagrade „Košut“, dramatičarem su povodom njegove knjige Temetetlen múltunk (Naša nesahranjena prošlost) razgovarali spisateljka Ildiko Lovaš i reditelj Andraš Urban. Sam autor je svoju...
14.02.2020
[ 16:49 ]
Treba računati sa tim da će se migracioni pritisak na južnoj granici permanentno pojačavati, kako se poboljšava vreme, stiže sve više migranata i to organizovano – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Reski, gde je u društvu slovačkog premijera Petera Pelegrinija obišao graničnu ogradu. Mađarski premijer je u izjavi...
13.02.2020
[ 15:58 ]
U debati o migraciji treba zastupati i interese stanovnika Evrope – izjavio je Vojvođanin Andor Deli, poslanik Fidesa u sredu na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, u okviru debate o humanitarnoj situaciji među migrantima. Poslanik je rekao da je položaj izbeglica na spoljnim granicama EU veoma važna tema, i bitna i iz...
13.02.2020
[ 8:57 ]
Beolvasás folyamatban