Izbor iz sadržaja na srpskom
Mužlja: Zimske zanimacije za osnovce tokom raspusta

U toku je zimski raspust, ali u Osnovnoj školi „Servo Mihalj“ u Mužlji nema odmora, naime od danas do četvrtka su u toku aktivnosti na koje su osim osnovaca pozvana i deca koja će tek na jesen krenuti u školu. Prvog dana je u programima učestvovalo 34 dece, od njih su 12 budući školarci.

Direktor škole Atila Molnar je rekao da je u decembru održan roditeljski sastanak na kojem su roditeljima predstavili plan zanimacija za zimski raspust, a obavestili su i roditelje mlađe dece i naišli su na povoljan odjek.

- Tu su učenici nižih razreda, nekolicina iz viših razreda osnovne škole, a imamo i veliki broj dece predškolskog uzrasta. Zanimanja vode učitelji, nastavnici i glumci. Deca su u školi od pola devet do pola četiri, igraju se, zabavljaju, ali i uče, stiču nova znanja. Mislim da je to veoma važno i za decu i za roditelje, jer zimski raspust ponekad može da bude dosadan. Ako deca po ceo dan sede ispred računara, i svaki dan im je isti, mogu da se dosađuju, a ovako se igraju i usput uče – rekao nam je direktor.

Glavna organizatorka zanimanja, učiteljica Gabrijela Lukač, inače predsednica Udruženja mađarskih pedagoga Vojvodine je rekla da im je za primer poslužio kamp za negovanje maternjeg jezika, u kojem se deca zabavljaju, jer i tokom zimskog raspusta treba da imaju nešto da rade, malo obaveza, ali i da se dobro osećaju. Teme aktivnosti su zaštita prirodne okoline, narodne umetnosti, pozorište, stari zanati, igre kojima se razvijaju razne veštine, na primer po prvi put šah, fotografisanje, korišćenje kamere, ali i drona.

Pedagozi se raduju da ima interesovanja, naročito među decom predškolskog uzrasta, jer kod upisa svako se dete računa. Uspostave se kontakti i sa roditeljima, koji mogu biti sigurni da im deca korisno provode zimski raspust.

Otilija Konja-Kovač
Zavod za zaštitu spomenika kulture je stavio pod prethodnu zaštitu tri verska objekta u Novom Sadu. Radi se o Franjevačkom samostanu, Baptističkom centru i Nazarenskom molitvenom domu. U Zavodu kažu da se radi o objektima čiji su vlasnici verske zajednice, a i one i objekti u kojem se nalaze vrednovani su kao nesporne...
13.05.2022
[ 9:50 ]
U organizaciji Rimokatoličke crkve u Srbiji, u Hotelu „Vojvodina“ u Zrenjaninu je održan simpozijum na temu šta uraditi sa crkvama koje se ne koriste. Zrenjaninski biskup dr Laslo Nemet je na skupu istakao da žele ukazati na ovaj problem koji treba rešiti, jer po selima ima više zapuštenih i ruševnih crkava koje se ne koriste. -...
12.05.2022
[ 21:28 ]
Žiri u sastavu Jožef J. Fekete, pisac i književni kritičar, dr Ištvan Šiling, lingvista i etnograf, Timea L. Moger, pesnikinja i predsednica žirija, na zasedanju 5. maja 2022. godine, doneli su jednoglasnu odluku da Književnu nagradu „Herceg Janoš“ Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru ove godine dobije kao priznanje za...
11.05.2022
[ 21:18 ]
Beolvasás folyamatban