Tudomány
Jakov Szinaj orosz-amerikai matematikus nyerte az Abel-díjat

Yakov G. Sinai (Jakov Grigorjevics Szinaj) amerikai-orosz állampolgárságú matematikus nyerte az Abel-díjat 2014-ben - jelentette be szerdán a Norvég Tudományos Akadémia.

A 78 éves kutató és tanár a 20. század egyik legnagyobb hatású matematikusa. Az elismerést a dinamikai rendszerek és a matematikai fizika területén nyújtott alapvető eredményeiért ítélték neki. A díjat és a vele járó hatmillió koronát május 20-án, ünnepélyes keretek között veheti át a norvég trónörököstől - olvasható az Abel-díj hivatalos honlapján.

Jakov Szinaj az amerikai Princeton Egyetemen és az Orosz Tudományos Akadémia Landau Elméleti Fizikai Intézetben tanít. Számos eredmény viseli a nevét, köztük a Kolmogorov-Szinaj entrópia, a Szinaj-Bowen-Ruelle operátor vagy a Pirogov-Szinaj elmélet. Több mint 250 tudományos munkát írt.

A Niels Henrik Abel 19. századi norvég matematikus nevét viselő elismerést azért alapította a norvég kormány, hogy a Nobel-díjhoz hasonló rangú kitüntetést teremtsen a matematika tudománya számára is.

Az Abel-díjat 2012-ben Szemerédi Endre magyar matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete, valamint az amerikai Rutgers Egyetem tudósa kapta. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy eddig csupán a Földön megfigyelt ásványt azonosítottak a kutatók a Ceres törpebolygón - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. A Ceres a legnagyobb objektum a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóövben, ami lehetővé teszi az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Dawn, vagyis Hajnal nevű...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 10:47 ]
Az eddig véltnél régebben léteztek komoly vagyoni egyenlőtlenségek - állapította meg egy nemzetközi tudóscsoport egy 6600 éves lengyelországi temetkezési hely leletei alapján. Amerikai, svéd és lengyel tudósok egy csoportja az Antiquity című szaklapban számolt be az ősi temetőben talált csontok és más leletek...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 17:56 ]
Ennyi idő telt el a világ legkisebb működő műholdja, a SMOG-P pályára állítása óta. Legutóbb két hónappal ezelőtt adtunk hírt az 5 cm-es élhosszúságú kocka alakú (PocketQube, 1PQ) műegyetemi műholdról, amikor a 350 km-es magasságból végzett mérései alapján elkészítették az első elektroszmog-térképet. A...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 7:56 ]
Beolvasás folyamatban