Tudomány
Dr. Berényi János emlékestet tartottak Zentán

Dr. Berényi Jánosra emlékeztek ma este Zentán, a Pro Scientia Naturae Alapítvány Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodájában. A rendezvényre a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete Tudományos és művészeti múltunk bemutatása című ismeretterjesztő előadássorozata keretében került sor.

A rendezvény kezdetén Muhi Béla köszöntötte az egybegyűlteket, akik ezt követően megtekinthettek egy dr. Berényi Jánost bemutató kisfilmet, majd az est vendégei, dr. Lengyel László, dr. Matuz János és dr. Pauk János beszéltek dr. Berényi Jánosról és munkásságáról.

Dr. Matuz János kifejtette, a határon túli magyar tudósokat kevéssé ismerik Magyarországon, éppen ezért nemrég Kecskeméten is tartott előadást dr. Berényi János életéről és munkásságáról, akiknek számottevő kutatói tevékenysége mellett ezúttal a szintén rendkívül jelentős oktatói tevékenységéről is, illetve annak jelentőségéről is beszélt a közönség soraiban helyet foglalóknak.

Dr. Pauk János hangsúlyozta, ha dr. Berényi János csak oktató lett volna, akkor is zseniális lett volna, de emellett a tudományos tevékenységével is a lehető legmagasabb szintre jutott. Beszélt a közösen megvalósított projektumaikról, majd úgy fogalmazott, dr. Berényi János a mai kor polihisztora volt, hiszen harmincnyolc növényt nemesített, amelyek tíz különböző fajhoz tartoztak, ami szerinte egyedülálló teljesítménynek tekinthető. Hozzátette, több mint háromszáz jegyzett publikáció, valamint több mint ötszáz népszerűsítő írás kötődik a nevéhez, ami szintén óriási teljesítmény.

Dr. Lengyel László dr. Berényi János közéleti szerepvállalásáról beszélt, amelynek során kitért a Tordaiak Klubjára és a médiabeli szerepeléseire is. Mint mondta, fontos szerepet töltött be a Magyar Nemzeti Tanácsban, az egyetemalapítási koncepció megalkotásában, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács munkájában, amelynek elnöke is volt, és amelynek székházát szerette volna áthelyeztetni az óbecsei Than Emlékházba, ám ezen törekvéseit a Magyar Tudományos Akadémia nem támogatta. Gyakorlatiasság és innovációra való törekvés jellemezte, emelte ki dr. Lengyel László, hozzátéve, egyebek mellett ezért is viseli a nevét a Dr. Berényi János Agrárinnovációs Iroda, ahol az iroda fennállásának egyéves jubileuma alkalmából szobrot emelnek a neves kutatónak.

Dr. Berényi János az elmúlt évtizedekben végzett munkájával jelentős szolgálatot tett a magyar tudományosság multietnikus környezetben történő fejlesztésének, kutatói, oktatói és tudományszervezői tevékenységével eredményesen szolgálta a magyar és az egyetemes tudományosságot, erősítette a szerbiai magyar közösséget.

H. G.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Oklevéllel jutalmazták azt a 105 szabadkai diákot, akik a városi versenyen a különféle kategóriákban a legjobbaknak bizonyultak. Az elismeréseket szerda délelőtt adták át a szabadkai városházán. Üröm az örömben, hogy idén sokkal kevesebb diák vett részt a matematika versenyen, mint a korábbi években. Ljubica...
2020. FEBRUÁR 12.
[ 16:05 ]
Oroszország első alkalommal készül számba venni, hogy hány jegesmedve él a területén - közölte vasárnap az Interfax hírügynökség az orosz természetvédelmi minisztériumra hivatkozva. Az összeírást az orosz tudósok 2021-ben a Csukcs- és a Kelet-Szibériai-tengeren, 2022-ban pedig a Laptyev- és a Kara-tengeren,...
2020. FEBRUÁR 9.
[ 16:12 ]
A különleges gombafaj már hosszú ideje a súlyosan sugárszennyezett zónában él, ám ez neki tökéletesen megfelel, hisz maga a sugárzás élteti. A kutatók előtt már jó ideje ismert, hogy léteznek extremofil élőlények, vagyis olyan organizmusok, amik a szélsőséges körülményekhez adaptálódtak. A csernobili...
2020. FEBRUÁR 7.
[ 17:02 ]
Beolvasás folyamatban