Tudomány
Az egészséges étkezéssel sosem késő elkezdeni
Betűméret:             

Gyakran halljuk, mennyire fontos az egészséges, változatos étrend, ez azonban most tudományos megerősítést is kapott – méghozzá valóban biztató eredményekkel.

Egy új, a norvég Bergeni Egyetem által végzett vizsgálat 467 354 személy várható élettartamát modellezte – olyanokét, akik étkezési szokásait egy 2006-ban indult, hosszútávú UK Biobank-tanulmány részeként dokumentálták, írja a hvg.hu.

A szakemberek csoportosították is a résztvevőket azok étkezési szokásaik alapján, és azt is követték, hogy idővel ezek miként változtak. Mint a Nature Food folyóiratban publikált eredményekből kiderült: azok, akik egészséges étrendre tértek át, és tartották is magukat ahhoz, akár 10 évvel tovább is élhettek.

Az adatok alapján azok a 40 éves nők és férfiak, akik az egészségtelen étkezési szokásaikon nagyot csavartak a helyes irányba, és tartották magukat az úgynevezett, a brit kormány által megalkotott Eatwell Guide-hoz (ami egyfajta útmutató a helyes táplálkozáshoz), azok körében nagyjából 9 év volt a várható élettartam-növekedés.

A 10 év körüli várható extra élettartam azok körében volt megfigyelhető, akik a cukros üdítőitalokat és a feldolgozott húsokat dobták a teljes kiőrlésű gabonákban, zöldség-gyümölcsökben és kis mennyiségben halban is gazdag étrend kedvéért.

A kisebb mértékű élettartam-növekedés azoknál volt megfigyelhető, akik inkább átlagos étrendet követtek, vagy életük későbbi szakaszában váltottak az egészséges diétára.

Sosem késő azonban elkezdeni, mert még 70 éves kor felett is növelhető 4–5 évvel a várható élettartam, ha valaki tartósan áttér az egészségesebb étrendre – összegzi a megállapításokat a Science Alert.

A vizsgálatnak ugyanakkor megvannak a maga korlátai, ezt a szakemberek is elismerik – például, hogy csak az Egyesült Királyságban élő embereket követte. Az egyes országokban ugyanis eltérőek lehetnek a táplálkozási szokások, és olyan élelmiszerek is népszerűek lehetnek, amelyeket máshol egyáltalán nem is fogyasztanak.

Nem mellesleg, az egészséges étkezés azon is múlik, hogy valaki mit engedhet meg magának – a teljes kiörlésű termékek, valamint a dió- és mogyorófélék kifezetetten nem számítanak olcsónak. Kis odafigyeléssel azonban bárki profitálhat az egészséges étrend előnyeiből.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az orvosok szerint ez lehet a jövő, így ugyanis jóval több érintettet meg lehetne menteni. Amerikai orvosok sikeresen végeztek veseátültetést egy 28 éves férfin, aki az egész beavatkozás alatt ébren volt, mindössze helyi érzéstelenítést kapott. Orvosai szerint mivel így lerövidül a kórházban töltött idő, az eljárás...
2024. JÚNIUS 30.
[ 8:30 ]
A világon elsőként koponyába ültetett mélyagyi elektromos stimuláló eszközzel kezelik egy gyermek epilepsziás rohamait Angliában. A BBC brit közszolgálati médiatársaság kórházi közlésekre épülő hétfői beszámolója szerint a 13 éves Oran Knowlson koponyájába tavaly októberben ültették be az eszközt, és a...
2024. JÚNIUS 24.
[ 6:26 ]
Tudatosan próbálják gyógyítani magukat a csimpánzok – jelentették az Oxfordi Egyetem tudósai. A szakemberek az ugandai erdőkben figyelték meg az állatok viselkedését, és arra jutottak, hogy az állatok olyan növényeket esznek, amelyeknek fájdalomcsillapító vagy antibakteriális hatásuk van. Az erről szóló tanulmány a PLOS...
2024. JÚNIUS 22.
[ 12:10 ]
Beolvasás folyamatban