Tükör
Brexit: Az EU nemet mond az újratárgyalásra
A brit üzleti szektor szerint még nagyobb a bizonytalanság

(Hírösszefoglaló)

A brit üzleti szektor legnagyobb szakmai szervezetei és a londoni elemzői közösség szerint még bizonytalanabbá vált a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamata, miután a konzervatív párti brit kormány a kilépési megállapodás újratárgyalását kezdeményezte. A kezdeményezést az Európai Unió vezető tisztviselői szerdai nyilatkozataikban elvetették.

A londoni alsóház előző este hatalmazta fel a kormányt arra, hogy kérje az Európai Uniótól a Brexit feltételeiről tartott, tavaly novemberben megállapodással lezárult tárgyalások megnyitását.

A brit kormány az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék helyett kíván egyelőre nem részletezett "alternatív megoldásokról" tárgyalni az EU-val.

E backstop-mechanizmus rendkívül népszerűtlen mindenekelőtt a keményvonalas tory Brexit-táborban, mivel vámuniós viszonyrendszert irányoz elő az Egyesült Királyság és az EU között arra az esetre, ha nem sikerül időben olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely e mechanizmus alkalmazását feleslegessé tenné.

A Brexit-megállapodást az alsóház nem kis részben e backstop-záradék miatt utasította el két hete, a brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel.

Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója azonban az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén felszólalva kijelentette, hogy a megállapodást tavaly mindkét fél elfogadta, és nem fogják újranyitni a szöveget.

Barnier megerősítette: az EU nem fog olyan megoldásokat sem elfogadni, amelyek kikezdik az egységes belső piacot, de nem is látni sehol semmilyen működőképes alternatív javaslatot az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését szolgáló backstop-mechanizmus helyett.

Hozzátette: a backstop-garancia a megállapodás szerves eleme.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a szerdai EP-ülésen szintén leszögezte, hogy nem tárgyalható újra a Brexit-feltételekről szóló szerződés, sem külön az ír-északír tartalékmegoldás.

"Készen kell állnunk minden forgatókönyvre, a legrosszabbra is" - hangsúlyozta, hozzátéve: növeli a szabályozatlan Brexit kockázatát a brit parlament alsóházának előző napi szavazása az újratárgyalás kezdeményezéséről.

Ugyanettől tartanak a brit üzleti szektor legnagyobb szakmai szervezetei.

A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) vezérigazgatója, Adam Marshall szerdai nyilatkozatában, az újratárgyalási kezdeményezésről szólva úgy fogalmazott, hogy "újabb nap veszett kárba, miközben az óra ketyeg", a brit kormány és a parlament pedig "egy helyben forgolódik".

Hozzátette: a brit politika vég nélküli civódásának piaci bizonytalanság, árufelhalmozás, valamint munkaerő, pénz és befektetések átirányítása a következménye.

Adam Marshall szerint ha Nagy-Britannia zűrzavaros, szabályozatlan körülmények közepette távozik március végén az Európai Unióból, az komoly károkat okozna a brit üzleti szektornak. A kamarai szervezet vezetője szerint nincs sok olyan üzleti vállalkozás, amely készen állna a két hónapon belüli, megállapodás nélküli Brexitre.

Carolyn Fairbairn, a Brit Iparszövetség (CBI) vezérigazgatója a BBC rádió szerdai hírmagazinjában hazárdjátéknak nevezte a Brexit-megállapodás újratárgyalását célzó kezdeményezést.

Fairbairn szerint nem valószínű, hogy lenne olyan brit üzleti vállalkozás, amely e kezdeményezés hatására leállította volna a megállapodás nélküli Brexit esetére kezdett előkészületeit, sőt inkább annak nagyobb az esélye, hogy a cégek felgyorsították ezeket az előkészületeket.

A CBI vezetője szerint különösen aggályos a helyzet a kis- és középvállalati szektorban, mivel ezeknek a vállalkozásoknak talán a 10 százaléka kezdett eddig hozzá egyáltalán bármiféle készenléti tervezéshez kemény Brexit esetére.

Carolyn Fairbairn kijelentette: a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból a brit üzleti szektor számára kezelhetetlen helyzetet teremtene.

Az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics szerdai helyzetértékelésében közölte: az eddigi 25 százalék helyett most már 30 százalékra taksálja annak az esélyét, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, mivel megítélése szerint az újratárgyalási kezdeményezés "egyszerűen csak a dolgok halasztgatása".

Szerda este négyszemközti tárgyalást tartott Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök és Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, először azóta, hogy a londoni alsóház két hete elvetette a Brexit-megállapodást.

A 45 perces megbeszélésről a Munkáspárt szóvivője azt mondta, hogy a két vezető különös részletességgel megvitatta a vámuniós viszonyrendszerről, illetve az EU egységes piacához fűződő majdani kapcsolatokról kialakított nézeteiket.

A kormány a vámunióból és az egységes piacról is ki akar lépni, a Munkáspárt azonban a kilépési megállapodás támogatása fejében ragaszkodik ahhoz, hogy London a Brexit után is szoros kapcsolatban maradjon az EU e két integrációs szerveződésével.

Arra a kérdésre, hogy a kormányfő utalt-e nézeteinek esetleges módosulására a jövőbeni vámuniós kapcsolatrendszer ügyében, a Munkáspárt szóvivője szerda esti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "úgy tűnt", hogy Theresa May "érdeklődést tanúsít e kérdés részleteinek feltárása iránt". (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lehetőség - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 14:45 ]
75 éve dobták le az első atombombát - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 10:34 ]
Az új koronavírus terjesztésében való felelősségük vállalására szólította fel a nyári vakáció idején társas rendezvényeket, bárokat látogató fiatalokat szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója, miközben világszerte terjed a járvány, a halálos áldozatok száma már...
2020. AUGUSZTUS 5.
[ 21:19 ]
Huszonöt éve, 1995. augusztus 4-én indította meg a horvát hadsereg a Vihar fedőnevű hadműveletet, amelynek során négy nap alatt ellenőrzése alá vonta a horvátországi szakadár szerb területek java részét. Az 1945 novemberében létrejött szocialista Jugoszláviát hat tagköztársaság alkotta: Szerbia (az autonómiát...
2020. AUGUSZTUS 4.
[ 7:49 ]
Miközben az Egészségügyi Világszervezet szombaton Genfben arról értekezett, hogy a koronavírus-járvány még „nagyon hosszú ideig tarthat", a belga járványügyi szakemberek ismét figyelmeztetni próbálják a védekezésben ezúttal is késlekedő kormányt: nagy a baj Belgiumban. A Le Soir napilapban megjelent adatok szerint a...
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 14:04 ]
Beolvasás folyamatban