Tükör
A kismamák támogatása: Záporoztak az ígéretek, majd feledésbe merültek
Betűméret:             

Amikor két évvel ezelőtt kitalálták, hogy a családok pénzügyi támogatásáról szóló törvény értelmében a gyermek születése miatt csökken a nők bevétele, záporoztak az ígéretek, hogy orvosolják a problémát, de ez a mai napig sem történt meg.

A Centar za mame nevű egyesület ismét felszólította a döntéshozókat, hogy módosítsák a 2018 júliusában hozott törvényt, amely miatt sok kismama bevétele csökkent, írja a Politika napilap.

„Mióta elkezdték alkalmazni a törvényt, nem volt olyan politikus, aki ne említette volna meg, hogy sok anyát megkárosított ez az előírás, s a törvényt ki kell javítani, de semmi sem történt. Néhány szülői egyesület Ana Brnabić kormányfővel is találkozott, s ígéretek hangzottak el a törvény módosítására vonatkozóan, de sajnos, ez nem történt meg.

A 2020-as költségvetésben nagyobb összeget irányoztak elő a natalitás serkentésére – jónak tartjuk, hogy az első gyerek utáni szülői pótlék 100 ezer dinárra nőtt, hogy a második gyermek két évig havi tízezer dinárt kap, míg a harmadik gyermek havi 12 ezer dinárt, a negyedik gyerek pedig egy évtizedig havi 18 ezer dinárt kap, de úgy véljük, a kismamák fizetésének nem kellene, hogy köze legyen a szociális juttatásokhoz” – mondta Jovana Ružičić, a Centar za mame igazgatója.

Emlékeztetett rá, hogy a törvény külön érinti azokat a nőket, akik 18 hónapnál kevesebbet dolgoztak a szülési szabadság előtt, akik ugyanabban a hónapban kaptak munkát és mentek szülési szabadságra, valamint a magas jövedelmű nőket.

„Kértük, hogy azok a nők, akik a szülési szabadság előtt 18 hónapnál kevesebbet dolgoztak egyfolytában, kapjanak minimálbért, mert a gyakorlat azt mutatta, hogy ezek közül az anyák közül sokan mindössze néhány ezer dinárt kapnak. Ezenkívül a vállalkozó anyákat is megkárosítják, mert nincs joguk kétéves szülési szabadságra a harmadik gyerekkel, hanem csak egy év jár nekik” – részletezte Ružičić.

Jasmina Mihnjak, a Bebac szülői portál munkatársa emlékeztetett, hogy a portál a munkaügyi minisztériumtól olyan adatokat kapott, hogy a gyermekes családok pénzügyi támogatásáról szóló törvény alkalmazásának első tizenegy hónapjában a kismamák egyharmadának csökkent a bevétele.

A Politika napilap arról ír, hogy a munkaügyi minisztériumban azt mondták, hogy „a Szerbia 2025 terv ismertetésekor Aleksandar Vučić elnök hangsúlyozta, hogy nagyobb figyelmet szentelnek a népesedépolitikai intézkedéseknek, s éppen a szülés ösztönzéséről és új feltételek teremtéséről van szó a terhes nők és a kismamák, valamint a gyermekes családok számára, további eszközöket és új intézkedéseket fognak biztosítani”. (Politika)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utolsó ukránig, tényleg? - illusztráció
2024. MÁJUS 2.
[ 18:42 ]
Éljen május elseje...! - illusztráció
2024. MÁJUS 1.
[ 8:10 ]
A nettó átlagkereset Vajdaságban valamivel kevesebb, mint 89 ezer dinár. A legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező polgárok a következő településeken élnek: Kishegyesen, Magyarkanizsán, Szenttamáson, Bácson, Antalfalván és Fehértemplomon. Újvidéken februárban az átlagkereset 109.534 dinár volt az adók és járulékok...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 18:07 ]
Ma van a Föl napja. A környezetvédelmi események sorát felvonultató világnapot április 22-én ünneplik azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet világunk természeti kincseire és azok megóvására. Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970....
2024. ÁPRILIS 22.
[ 7:57 ]
Égető probléma a lőszerhiány az ukrán fronton, a háború sorsa múlik rajta. A honvédő ukránok akármilyen elszántak is az oroszok elleni győzelemhez vezető úton, a lőszerhiány miatt tehetetlenek. Ez pedig elbátortalanítja a lakosságot abban, hogy fegyvert ragadjon, írja a VG. Egyre nagyobb az aggodalom az orosz–ukrán...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 18:13 ]
Beolvasás folyamatban